Flere Dublin-tips!

3 04 2013

Jeg har tidligere skrevet om pubene The Porterhouse og Messrs Maguire og litt generelt om Dublin uten Guinness her på bloggen. Etter å ha besøkt Dublin igjen i påsken vil jeg her gi litt utfyllende tips om noen andre puber i Dublin som kan være verdt et besøk når man besøker denne gjestfrie byen. Siden jeg var her sist har forøvrig Messrs Maguire byttet eiere og fått nytt navn: J.W. Sweetman. De brygger imidlertid fortsatt det samme ølet som Messrs Maguire gjorde. Interiøret er det samme som du finner i de fleste gamle puber i Irland, mørkt tre, komfortable sitteplasser, fine detaljer og knirkende gulv. Jeg prøvde deres Rusty Red Ale som er en herlig red ale med nitrogenskum. Silkemyk, smaksrik og lettdrikkelig på kun 4.3%.

jwsweetman

Den mest spennende puben jeg besøkte denne gangen var utvilsomt The Brew Dock. Denne puben, som ble startet opp i april i fjor, er søsterpuben til  Against The Grain (omtalt nedenfor) og The Black Sheep i Dublin, og The Oslo og Cottage and Salt House i Galway på Irlands vestkyst. Denne lille puben har kanskje Dublins beste utvalg av øl! 23 kraner, inklusive en cask-kran og 3 kjøleskap stappfulle av øl med god spredning i øltyper og opprinnelse.

thebrewdock

The Brew Dock

Jeg satt meg ned og tok en Stormy Port fra Galway Bay Brewery. En god og smaksrik Porter på 4.3%. Personalet merket nok min store interesse for ølet i kjøleskapene og de 23 kranene, for de kom uoppfordret bort og serverte meg en halv murstein av en øl-liste. Her kunne jeg ved selvsyn se at det var et godt gjennomtenkt utvalg i kjøleskapet. Alt fra de etterhvert mange irske mikrobryggene til belgiske klosterøl og amerikanske godbiter som man ikke ser så ofte ellers i Europa.

Jeg fikk ikke prøvd matmenyen deres, men en rekke spennende småretter som også inkluderte en liten suppeskål så både innbydende og spennende ut. The Brew Dock var et såpass hyggelig bekjentskap at jeg faktisk vil utnevne den til mine nye favorittpub i byen! Er du glad i øl bør du absolutt få med deg et besøk hit om du er i Dublin!

The Brew Dock

Tappelinjen på The Brew Dock

Jeg vil våge påstanden om at irsk pubmat er et godt hakk bedre enn engelsk pubmat. Et godt eksempel i så måte er The Brew Docks søsterpub Against The Grain. De har riktignok ikke like godt utvalg i øl som The Brew Dock, men dette er først og fremst en gastropub med maten i sentrum. De har følgelig en rikholdig matmeny med salater, burgere, cannelloni, spare ribs, irsk sirloinsteak (mørbradbiff), lammeskank og fish & chips. Jeg prøvde meg på sistnevnte og fikk en solid porsjon med perfekt fritert torsk med salat og hjemmehøgga chips til. En 8 Degree’s Knockmeal Down Porter (5%) stod fjellstøtt til måltidet!

Øl-listen er som nevnt ikke så imponerende som f.eks hos The Brew Dock, men dersom du ønsker et godt måltid og gjerne vil ha noe annet enn pils eller Guinness til, kan jeg trygt anbefale Against The Grain!

Against The Grain

Against The Grain

Så over til mer kuriøse innslag i Dublins pub-miljø, nemlig Dublins minste og største pub! Ettersom det ikke er mer enn 2-300 meter mellom The Dawson Lounge (minst) og Café en-Seine (størst), kan du like godt ta med deg begge når du først er i Dublin. De ligger i parallellgaten til Grafton Street, og der er de fleste turister innom uansett.

The Dawson Lounge

The Dawson Lounge

The Dawson Lounge er kun en dør i veggen, men vider seg ørlite ut når du kommer ned den smale trappen. Bardisken er halvannen meter bred og har tappetårn for Guinness, Carlsberg, Budweiser og Heineken i tillegg til Bulmers (cider). Nei, man går definitivt ikke hit for ølets skyld, men jeg tok allikevel en Guinness for syns skyld. Irske pubverter er flinke med å få øyekontakt med nye kunder som kommer inn i lokalet og når først denne kontakten er oppnådd sømmer det seg ikke å snu i døren. When in Dublin… osv. En Guinness smaker uansett aldri feil i Dublin.

The Dawson Lounge er liten, men det er allikevel rundt 15 sitteplasser i lokalet. Med 10 gjester denne lørdags formiddagen føles allikevel puben stappfull.

Café en Seine

Café en-Seine

En totalt annerledes verden åpenbarer seg når man stiger inn i Café en-Seines storslåtte lokaler. Her er det to store, avlange rom med gigantiske, symmetriske lysekroner og komfortable sofaer og stoler. Servering skjer både i selve baren og ved ambulerende servitører ved bordene. Heller ikke her må du forvente å finne spennende øl. Menyene som står på bordene inneholder kun drinker og whisky, og servitøren ved vårt bord måtte tilbake til baren da jeg spurte om de hadde «craft beer». Tilbake ved bordet kunne hun fortelle at de kun hadde O’Haras øl utenom standardutvalget. Deres Stout, Red Ale og PaleAle er imidlertid gode alternativer, så jeg gikk for en velsmakende Pale Ale. Ellers har denne caféen (ja, jeg vil egentlig ikke kalle det en pub) en avslappet og rolig atmosfære med dempet 80-tallsmusikk over høyttalerne, noe som passer perfekt for en mann i min alder.

wjcavanaughs

W.J.Kavanagh

Så er det på tide å komme tilbake til puber med spennende øl igjen! 800 meter fra vårt hotell (Maldron hotel på Parnell Square) ligger puben W.J. Kavanagh. Denne puben har spesialisert seg på irsk og britisk mikrobrygg og har mye spennende øl fra Metalman, O’Hara’s, Trouble Brewing, Brewfist, Dancing Duck og mange fler. Jeg gikk for deres eneste cask-øl, en Dirty Tackle fra Wychwood Brewery i Oxforshire. En herlig Bitter på 4%, svært sparsomt karbonert (som jo cask ales er) og med en smaksrikdom som man ikke forventer fra et såpass alkoholsvakt øl.  På denne puben fant jeg til alt overmål også Nøgne Ø IPA, Pale Ale og Porter! Fantastisk utvalg! Puben ligger riktignok et lite stykke utenfor selve sentrum, på andre siden av elven Liffy i forhold til Temple Bar-området. Går du opp den store hovedgata O’Connell street, er du på god vei.

Betjeningen her er, som på de fleste puber i Dublin, svært vennlige og hjelpsomme. Her er de i tillegg svært dedikerte til mikroøl, og det er bare å spørre dersom du vil ha anbefalinger eller mer informasjon om utvalget. De setter stor pris på en samtale rundt øl!

På vei tilbake mot sentrum kan man gjerne stikke innom The Church. En gedigen pub med et godt ølutvalg. Lokalet er, som navnet sier, en gammel kirke. Et stort og avlangt kirkerom der den ene kortsiden er prydet med glassmalerier og med en stooor bardisk midt i rommet. Med nesten 50 tappekraner kan dette ved første øyekast virke som et ølmekka, men ser du nærmere etter er det mye lager og «snille» øl på disse kranene. Allikevel skal du være ganske kresen for å ikke finne noe godt her. I tillegg til overfloden av tyske pilsnere og hveteøl, de mest vanlige belgiske ølene og mye internasjonal lager, finner du også øl fra mikrobryggerier som Trouble Brewing, Galway Bay, O’Hara’s, 8 Degrees m.fl. En pint med Dark Arts Porter fra førstnevnte bryggeri smakte perfekt i disse omgivelsene! The Church har også en stor uteservering som sikkert er proppfull i sommerhalvåret. Selv i slutten av mars var det flere som hadde benket seg til med kaffen sin her.

thechurch

The Church


Handlinger

Informasjon

2 responses

4 08 2013
Dublinfyren

Som nordmann fastboende i Dublin, så må jeg si meg imponert over at du har funnet de fleste gode pubbene i byen 🙂

En liten ‘nyfavoritt’ for meg selv er forøvrig ‘The Ginger Man’. De har ikke et enormt utvalg, men de har tre egenlaga brygg som man kan få servert i pitchers, og så dele rundt på bordet på egenhånd. Ellers er min personlige ranking:

1. The Porterhouse (ingen over, ingen ved siden)
2. Brew Dock
3. Bull & Castle
4. Ginger Man
5. Messrs & Maguire (de har bytta navn, men de er alltid Messrs for meg)

13 08 2013
Kjempetorsken

Takk, Dublinfyren!
Jeg har jo besøkt Dublin 2-3 ganger hvert år de to siste årene, så jeg begynner å kjenne Dublin etterhvert. The Ginger Man har jeg derimot ikke besøkt, så det er notert til neste gang jeg er i Dublin. Kan forøvrig tipse om The Beer house som jeg var innom for en måned siden. De har spesialisert seg på mikrobrygg og lokalt øl. Hyggelig sted.

Cassidys har også skapt et stilig konsept, med god muskikk+øl!

Forøvrig synes jeg The Porterhouse har glimrende øl, men de har mistet mye av sjarmen, synes jeg. Nå dreier det seg veldig mye om turister og salg. Litt av sjarmen er borte… Men, bevares, deres stouts er fremdeles Dublins beste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: