Dublin uten Guinness

9 07 2012

Dublin er et yndet reisemål for nordmenn. Hovedstaden på den grønne øya minner om et slags mini-London med en gjestfrihet som er sjelden så langt nord i Europa.

Øl har vært brygget i Irland så lenge mennesket har befolket øya og arkeologene har funnet spor etter hjemmebrygget øl  så tidlig som år 1.000 f.kr! Bryggingen dengang skal ha foregått ved bruk av lokale urter og planter og fermentert med villgjær.

Irenes bidrag til middagsbordet kan enkelt oppsummeres med Irish stew og Guinness. Og gjerne en mild irish whisky til kaffen. Riktignok står sjømat også høyt i kurs i Irland, men irene har ikke bragt noen signaturretter fra sjøen til bordet.

Irland er ellers mest kjent for James Joyce, irsk folkemusikk, St Patricks Day, U2, whisky og Guinness.

Guinness, altså. Kanskje verdens mest kjente øl. En estetisk nytelse når det serveres i et pintglass med den velkjente logoen og kontrasten mellom det sorte brygget og det hvite nitrogenskapte, tette skummet. Godt er det også! Reiser du til Dublin oger innom en pub er Guinness en selvfølgelighet. Du får den på fat overalt, og besøker du det gamle (og nedlagte) Guinnessbryggeriet/museet midt i byen får du også en nytappet Guinness når du kommer på toppen av bygget. Den kan du nyte sammen med en 360 graders utsikt over Dublin. En fin opplevelse!

Men Dublin kan også oppleves uten å drikke dette verdenskjente ølet. Her er en liten guide til Dublin. Uten Guinness:

Den eneste puben i Dublin som ikke serverer Guinness (meg bekjent) er The Porterhouse. Denne kjeden har 3 puber i Dublin. Én i Temple Bar-området, én i shopping-gaten Grafton Street og én i utkanten på nordkanten av Dublin. Morsomst er det å sitte på puben i Temple Bar og høre alle turistene som kommer inn og ber om en pint med Guinness! Som oftest blir de tilbudt en Plain Porter og er godt fornøyd med det.

The Porterhouse’s tre Portere/Stouts holder alle svært høy kvalitet. Min favoritt er Wrassler XXXX, en kraftig Stout med fyldig humleprofil. Oyster Stouten deres er brygget med østers i gjærtanken(!) og har en fin røstet smak. Porterhouse Plain Porter er flere hakk mer smakfull enn Guinness og er den mest populære av deres mørke øl. Samtlige finnes på kran på Porterhouse-pubene og man kan også kjøpe med seg 0.33-flasker av dem, dersom man ønsker å ta med en god Porter/Stout hjem. The Porterhouse byr på populære matretter som burgere, ribs og salater. Og ønsker man noe annet enn Porter/Stout har Porterhouse egenbrygget Red Ale, Belgier, Bitter, IPA og Pils å tilby. I tillegg til sesongøl og spesialbrygg, selvfølgelig.

En annen brewpub som jeg varmt anbefaler i Dublin er Messrs Maguire. Den ligger også sentralt plassert i Burgh Quay ved elven Liffey. De har egenbrygget Porter, Red Ale, Bokk og Lager på sin faste ølmeny, samt sesongøl og spesialbrygg til høytider og spesielle anledninger. Messrs Maguire kan også by på en rikholdig og god matmeny. Ta gjerne lunsjen her. Selve puben er stor, brun og koselig og personalet er svært så hyggelige. Ikke enestående i Dublin, riktignok, men det er alltid hyggelig å bli satt stor pris på som gjest. Her får du en grundig presentasjon av ølet du bestiller, og gjerne smaksprøver og rettledning dersom du ikke er sikker på hva du skal ha.

The Bull & Castle driver flere restauranter og puber i Dublin, men skal du ha øl bør du velge The Bull & Castle i Christchurch. Her finner du sannsynligvis det beste utvalget av irsk craft brew i Dublin! Puben som ble staret opp i 2006 fører øl fra O Hara, Hooker, Dungarvan, Franciscan Well, Bay Brewery, Dingle Brewing, BrewEyed, Burren Brewery, Eight Degrees, Hilden Brewery, Inishmacsaint, White Gypsy, Whitewater, Trouble Brewing, Clanconnel og Metalman. Listen tilsier at det gror godt innen irsk håndbrygget øl!  Som i de fleste andre irske puber kan du også her kjøpe med deg flasker hjem. The Bull & Castle er en stor pub, og som de fleste andre irske puber bys det også her på mat. God mat! Det er ingen vits i å lete etter en restaurant, når du kan få mat som her. Og dessuten en pint med godt øl til!

L Mulligans Grocer ble gjenåpnet for et par år siden med et uttalt fokus på lokale irske retter og lokalt øl.

Utvalget av øl er riktignok ikke like godt som på The Bull & Castle, men her finnes et meget godt utvalg av irsk håndbrygget øl og en mengde importøl fra hele verden. Her finner du fersk sjømat fra Howth utenfor Dublin, lokale pølser og ferskt brød fra den lokale bakeren. Puben ligger litt i utkanten av Dublin sentrum, men det er vel verdt å betale de 8 euroene som en taxitur koster hit. Lokalet er som en godt slitt irsk pub, og personalet er godt over gjennomsnittlig opptatt av god mat og godt drikke. Viser du interesset for ølet eller maten, er de mer enn gjerne interessert i å fortelle deg om hvordan det blir tilberedt og laget. Det er alltid hyggelig å spise og drikke på steder der personalet viser oppriktig interesse for sitt fag.

Og er du først på L Mulligan Grocer, anbefaler jeg å gå 200 meter opp og krysse gaten. Der vil du finne the Drinkstore, som fører et fantastisk utvalg av øl fra alle verdenshjørner. Godsnakker du litt med innehaveren kan det også hende at han finner frem noen godsaker fra bakrommet! Husk å holde av plass i kofferten på hjemturen.

Vil du handle mer øl med hjem, kan du besøke Next Door i forstaden Kimmage (23/25 Sundrive Rd). Her finnes også et godt utvalg av internasjonale øl samt irsk craft beer på flaske.

God tur!


Handlinger

Informasjon

Ett svar

3 04 2013
Flere Dublin-tips! |

[…] har tidligere skrevet om pubene The Porterhouse og Messrs Maguire og litt generelt om Dublin uten Guinness her på bloggen. Etter å ha besøkt Dublin igjen i påsken vil jeg her gi litt utfyllende tips om […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: