Haandbryggeriet Sundland Kreosot India Black Ale

15 04 2012

Dette ølet er laget som en markering av at Haandbryggeriet nylig flyttet inn i større lokaler på en gammel jernbanetomt i Drammen. Kreosot er jo kjent som en tjæretype brukt til impregnering av telefonstolper og jernbanesviller. Stoffet er imidlertid både kreftfremkallende og sterkt irriterende, så i dette ølet er det kun navnet som er med.
Dette er altså en såkalt Black IPA. Eller en India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Black Hoppy Ale, American-style India Black Ale, Dark Bitter Ale, Bitter Dark Ale, Noonan Black Ale, Dark Hoppy Ale, Hoppy Black Ale, Black Hop Ale eller en Black Bitter. Blant ølentusiaster pågår det en diskusjon om denne øltypen. Den er jo satt sammen av to øltyper: Stout (eller en annen mørk øltype) og India Pale Ale (IPA), og noen mener at en øl ikke kan være Black og Pale (lys) på samme tid. Godt poeng. Selv synes jeg ikke typebetegnelsen er så viktig. Det lages nemlig mye godt øl i denne kategorien og det burde være hovedfokus. For et par uker siden skrev jeg om  Kinn Løkka Vinter og Thornbridge Raven, to nydelige Black IPAs. Derfor hadde jeg store forhåpninger da jeg åpnet denne flasken fra Haandbryggeriet.

En herlig brunsvart øl kommer ut av flasken og danner en stor skumtopp i glasset. Det lukter litt brent malt, men jeg får ikke frem så mye mer pga skummet. I smaken kommer imidlertid innholdet tydelig frem. Det første jeg kjenner er en herlig røksmak. Ølet er perfekt balansert og har en silkemyk følelse i munnen. I etterkant er den bitter, men jeg får ikke den IPA-bitterheten jeg hadde håpet på. Jeg finner heller ingen sødme fra humlen. Her kommer sødmen fra det mørke maltet og det er i stor grad røksmaken som står for kontrasten i smaken. Det kommer et lite øyeblikk av skuffelse, men skuffelsen blir borte allerede ved neste slurk. Dette er nemlig et fantastisk godt øl! Så får det heller være at den forventede humlesmaken uteble. Som all annen flaskegjæret øl vil denne endre seg litt over tid, men så lenge man ikke forventer seg en humlebombe av en øl, vil dette være en nytelse å drikke. Skål!

Tilgjengelig: Vinmonopolet

ABV: 6.7

Style: Black IPA

Brewery: Haandbryggeriet

Region: Norway


Handlinger

Informasjon

Ett svar

22 04 2012
Haffy

Eventuelt Hoppy Stout!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: