Haand Festival 2012

19 05 2012

4. og 5. mai 2012 arrangerte Haandbryggeriet ølfestival i sine nye lokaler på Sundland. De innovative bryggerne i Drammen hadde satt sammen en imponerende festival med flere av verdens beste bryggerier:

Alvinne, Belgia
Magic Rock, UK
De Molen, Nederland
Närke, Sverige
Loverbeer, Italia
Rulles, Belgia
Nøgne Ø, Norge
Emelisse, Nederland
Kinn, Norge
Nynäshamn, Sverige
Aass, Norge
Haand, Norge

Strengt tatt er dette den første internasjonale «craft beer»-festivalen som har vært arrangert i Norge. I så måte er dette et fantastisk tiltak av Haandbryggeriet. Verdenskjente bryggerier med mange premierer på nye øl og mange gamle favoritter på kranene. Men unntak av storebror i byen, Aass bryggeri, var det bare håndbryggerier som var representert. Gjestelisten bar også et visst preg av Haandbryggeriets forkjærlighet for belgiske øl, spontangjærede øl og surøl generelt.

Espen Lothe og Kinn bryggeri hadde premiére på sin brune og kraftige Porter, Prestesonen

Det var et variert publikum som kom til festivalen. Mange nysgjerrige drammensere som sikkert hadde lyst til å se hva Haandbryggeriet holdt på med. I tillegg kom det et utdrikningslag som holdt et høyt (lyd)nivå den tiden de var der, men de forsvant heldigvis da promillen innhentet dem.

Ølfestivaler er jo alle preget av en svært jovial atmosfære, noe som gjenspeiler ølindustrien. Denne festivalen var intet unntak. Her kom man fort i kontakt med mennesker fra hele landet og utlandet med! Et glass øl eller to fungerer alltid!

En amerikaner og en spanjol i Drammen

Det blir vanskelig å trekke frem enkelte øl fra festivalen, men et par av dem skiller seg ut. Spesielt Närkes Bäver som er laget med bever-sekret og ble servert fra en kran montert på et pissoir med en potte i bunnen. Morsom presentasjon og et spennende og godt øl etter min mening. Jeg vet det var mange som ikke klarte lukten/smaken av denne. Den var riktignok spesiell, men jeg synes det var et spennende øl som fungerte bra. Närke hadde med seg en liten flaske av bever-sekretet (som beveren bruker til å markere revir) slik at de som ville kunne lukte på denne spesielle væsken.

Alvinnes Undressed Monbazilliac på 6,9% må ogsp nevnes. Et øl helt uten karbonering, men med en helt spesiell konsistens. Den var tyktflytende som olje og føltes litt oljeaktig i munnen. Frisk i smaken og ganske så sur i ettersmaken. Fint balansert med en god sødme. Magic Rock hadde mye spennende på menyen, blant annet en fatlagret Imperial Brown Ale, Bearded Lady på 10,5% som var helt nydelig.

Når man har så mye godt øl samlet på ett sted skulle det bare mangle at det ikke fantes god mat også. Haandbryggeriet hadde tatt dette på alvor og hentet inn Opsahlgården fra Kongsberg til å lage og servere mat til sultne øldrikkere. Det var en oppgave de tok på alvor. De hadde satt sammen en enkel meny med smakfull mat i passe porsjoner:

– Pølsetallerkener med potetsalat: godt krydret villsvinpølse hjortepølse og andepølse.

– Speket rådyrlår med lefse

– Akevittgravet laks med sennepssaus og hjemmelaget knekkebrød

– Ostetallerken fra Eiker Gårdsysteri med fikenmarmelade

– Opsahlgårdens egenproduserte sjokoladetrøfler til dessert.

Omsetningen av mat gikk over all forventning og de slapp faktisk opp for pølser utover ettermiddagen på lørdag.

På ølfestivaler kan det plutselig dukke opp spennende flasker…

Opsahlgården avholder forøvrig sin egen ølfestival på Kongsberg 10. og 11. august i år.

Vi satser på at ryktene vi hørte om å arrangere en ny festival neste år var sanne. Noen småting rundt festivalen kan helt sikkert forbedres til neste år, men alt i alt var dette en fenomenal debut av Haandbryggeriet som festivalarrangør!  Gratulerer!


Handlinger

Informasjon

6 responses

19 05 2012
Oddik

Veldig bra artikkel, og en veeeeldig bra festival. Bearded Lady var bare himmelsk 🙂 PS! Ny rekord, smakte på tre sur-øl 🙂

20 05 2012
Atle Frenvik Sveen

Hyggelig å treffe deg der!

Ellers veldig typisk at jeg ikke fikk smakt på noen av de du trekker frem, men jeg vil fremheve Kinn sin svarthumle, og italienske Loverbeer, de hadde mye rart. Ellers synes jeg jo Haandbryggeriet sin Sundland Kreosot var super. Egentlig blir det jo umulig å trekke frem noen øl, all den tid det var så utrolig mye godt øl. Skulle ha vært der begge dager!

21 05 2012
Ingo

Hei,

Ble nysgjerring på Kinns «Prestesonen». Kunne du si noe mer om denne? Jeg er svak for deres «Svart Hav»… Er «Prestesonen» en fyldigere versjon av denne?

mvh,
Ingo

17 06 2012
European Beer Bloggers Conference 2012 «

[…] vidt gjort meg litt kjent med dette bryggeriet bare et par uker i forveien ettersom de var med på Haandbryggeriets ølfestival i begynnelsen av […]

22 09 2012
Haandbryggeriet Unionøl «

[…] tilsatt ingredienser fra begge land. Malt fra Gotland, einer, tyttebær og honning. Servert på Haandbryggeriets egen ølfestival i mai i år. En mørk øl med fyldig lysebrunt […]

29 12 2012
Kjempetorskens Topp 10, 2012 «

[…] festival 2012. Haandbryggeriets ølfestival hadde alt en ølfestival skal ha: spennende bryggerier, bryggere bak kranene, hyggelige mennesker, […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: