European Beer Bloggers Conference 2012

17 06 2012

18.-20. mai deltok jeg på European Beer Bloggers Conference i Leeds. 5 av medlemmene i Skandinaviska Ölskribenters Förening var invitert av Pilsner Urquell til å delta, og sammen med Fredrik fra ølbloggen Ölhunden.se, Johan Lenner fra Portersteken, Pelle Stridh fra AlltOmÖl og Jonas H.Andersson fra Pilsner.nu var jeg så heldig å bli valgt ut til å delta på denne konferansen som i år ble avholdt for andre gang.

Vi møttes på flyplassen i Manchester der vi ble hentet av Pilsner Urquell og kjørt til Leeds. Der ble vi innkvartert på Hotel Metropole. Vi ankom tidlig og ettersom vi ikke kunne sjekke inn ennå, tok vi en tur på puben Mr Foleys som lå noen få kvartaler unna. En pub med et meget godt ølutvalg på både fat, cask og flaske. Det er ikke ofte man finner puber i UK som har Nøgne Ø på fat, men Mr Foleys hadde faktisk Two Captains på tap!

Fra venstre: Johan, Pelle, Fredrik og Jonas på Mr Foleys

Ettersom vi forventet å bli servert endel øl senere på dagen (dette var ved lunsjtider) valgte vi klokelig å gå for noen lettere engelske Pale Ales og IPAer til våre burgere og fish’n’chips. God mat og godt øl!

Tilbake på hotellet registrerte vi oss og det var klart for første post på programmet: ølsmaking! Konferansens sponsorer stod klare med sine øl og serverte oss. Orket man ikke drikke alle kunne man bare ta med seg en flaske! Av og til er det herlig å være ølblogger!

Beer and Glass Tasting med Soiegelau

Deretter gikk det slag i slag med foredrag om Ølblogging i Europa, Hvordan forbedre dine skriveferdigheter og Bloggplattformer og webdesign. Før middag var det klart for dagens morsomste event: Beer and glass Tasting med Spiegelau. Hver deltager fikk et Beer Connoisseur Set fra Spiegelau og vi fikk en grundig innføring i hvor mye glasset betyr for hva man drikker. Opplysende og svært interessant! Ikke minst ble sammenligningen med et velbrukt pint-glass en åpenbaring for de fleste!

Øl til middagen med MolsonCoors

Deretter var det middag i regi av MolsonCoors. En femretters med øl til hver rett. Ikke alltid full match, men totalt sett et godt måltid. Etter middag var det «Night of International Beers» der deltagere fra de forskjellige landene hadde tatt med seg øl. Mye interessant øl og en veldig fin måte å bli kjent med hverandre, og ølet…

Lørdagen startet med en kraftig engelsk frokost på hotellet. Et par av svenskene hadde tatt den helt ut kvelden før og sjekket ut Leeds’ natteliv etter at det offisielle programmet var slutt. De rakk ikke frokosten, men fikk med seg første foredrag kl.10.00 som omhandlet hvordan man tar ølbloggingen et steg videre. Her var det interessante poenger om reklame på bloggen, skrive artikler for aviser, magasiner og fagblader og konsulentoppdrag for bryggerier og puber. Før lunsj ble det også tid til et foredrag om Teknologi og Sosiale Medier. Selve lunsjen fikk man ordne selv, så vi satte igjen kursen for Mr Foleys der vi testet ut litt flere lokale ales.

Pelle, Johan og Jonas

Etter lunsj fikk vi et interessant foredrag av Paul Corbett, direktør hos Charles Faram som er UKs største leverandør av humle. De hadde vært i bransjen på siden 1865(!) og leverer over 50 sorter humle til de britiske bryggeriene. Vi fikk et dyptpløyende og kunnskapsrikt foredrag om utviklingen innen bransjen og om hvilke humler som ville bli fremtidens favoritter.

Bryggerimester Stuart Howe fra Sharp’s Brewery holdt dagens «Keynote speech». Howe har en bemerkelsesverdig karriere i bryggeribransjen og har samtidig drevet en omfangsrik ølblogg som dessverre ble lagt ned grunnet tidsmagel for et drøyt års tid siden. Han har vunnet et uttall priser for sine brygg og har vært svært så innovativ i en engelsk ølbransje som ellers er svært preget av konservatisme og tradisjoner. En flott avslutning på det offisielle programmet. Skrev jeg avslutning? Det er selvfølgelig ikke helt riktig:

Konferansesalen på Hotel Metropol

Etter en oppsummering og gruppediskusjoner rundt de forskjellige rundbordene var det klart for Live Beer Blogging! Dette var et nytt høydepunkt i programmet! 10 bryggerier hadde tatt med hver sin øl, og presenterte disse på rundgang mellom de 10 bordene. Det var satt av 5 minutter til hver øl, og seansen forløp som en speed-dating, der det var om å gjøre for bryggeriene å gi en best mulig presentasjon av hver øl. Som deltagere var det meningen at vi skulle blogge om hver øl, men jeg hadde ikke sjans til å skrive en rettferdig presentasjon på bloggen av hver øl på kun 5 minutter. Jeg nøyde meg derfor med å twitre litt og legge dem ut via Untappd.

Vaclav Berka slår hull på en cask med ufiltrert Pilsner Urquell

Lørdagens middag var sponset av Pilsner Urquell og ble avholdt i den gamle, ærverdige bygningen The Corn Exchange der de hadde leid hele restaurant  Piazza by Anthony. Ved ankomst ble vi servert ufiltrert Pilsner Urquell av bryggmesteren selv, Vaclav Berka. Vi ble servert følgende middagsmeny:

Starter
Parsnip Soup

Main
Traditional Beef Goulash served with Czech potato and bread dumplings
~
Grilled Salmon fillet served with spinach and new potatoes

Dessert
Apple Strudel with walnuts, whipped cream and vanilla ice cream

Hovedretten

Et fantastisk måltid med ufiltrert Pilsner Urquell til alle retter. Innimellom fikk vi en grundig innføring i Pilsner Urquells historie. Pilsner Uquell fyller 170 år i år og det gikk heller ikke ubemerket hen. En fantastisk kake formet som et Pilsner Urquellfat ble servert, og et av kveldens mange høydepunkt kom da Vaclav Berka uoppfordret sang «Happy Birthday to you» til hele forsamlingen. Berka er virkelig en karismatisk fyr som gjorde denne kvelden uforglemmelig! Synd at ingen rakk å forevige sangen. Den hadde blitt en YouTube-hit blant ølentusiaster!

Johan H.Andersson go Vaclav Berka måler mager.

Etter middag hadde Pilsner Urquell leid to barer i Leeds hvor de installerte flere casks med det ufiltrerte gullet sitt. Der i gårde sparte de ikke på ølet sitt!

Brewmaster Stuart Ross på sitt beskjedne bryggeri

Søndag hadde vi meldt oss på en bryggeritur til et av UKs mest fremadstormende bryggerier; Magic Rock i Huddersfield. Jeg hadde så vidt gjort meg litt kjent med dette bryggeriet bare et par uker i forveien ettersom de var med på Haandbryggeriets ølfestival i begynnelsen av mai.

Etter en 25 minutters togtur fra Leeds ble vi kjørt opp i høyden der bryggeriet holder til. Ved ankomst ble en slått av hvor små forhold dette bryggeriet skaper sine fantastiske øl under. Selve bryggerilokalet var ikke større enn en garasje i to etasjer, og omvisningen tok ca 5 minutter. Igjen fikk vi altså oppleve denne gjestfriheten og vennligheten som er blitt et verdifullt og elsket varemerke for hele ølbransjen. Magic Rock hadde alle kraner åpne på sitt tappeanlegg, og hadde dessuten grillet burgere og annen grillmat til alle de 50 gjestene som var så heldige å få bli med på denne visitten. Det var 5 velfylte og fornøyde skandinaver som forlot bryggeriet for å rekke flyet hjem.

En spesiell takk rettes til Pilsner Urquell for turen, og ikke minst for et fantastisk arrangement lørdag kveld! Jeg vil også takke Skandinaviska Ölskribenters Förening for at jeg ble valgt ut til å delta på konferansen!

Som eneste norske deltager i år vil jeg også oppfordre øvrige norske ølbloggere til å vurdere deltagelse på neste års konferanse. Dette ga absolutt mersmak!

Flere Bilder fra European Beer Bloggers Conference 2012:

Øl på Mr Foleys

Pilsner Urquell-kake!

Ca halvparten av deltagerne på Pilsner Urquells midddag

Parsnip Soup

Tappelinjen på Magic Rock Brewery. Til fri avbenyttelse!


Handlinger

Informasjon

Ett svar

29 12 2012
Kjempetorskens Topp 10, 2012 «

[…] 6. European Beer Bloggers Conference. Via “Skandinaviske ølskribenters forening” ble jeg invitert av Pilsner Urquell til å delta på Beer Bloggers Conference 2012 i Leeds i mai i år. Tre dager fylt med seminarer, ølsmakinger, bryggeribesøk og ølmiddager. Lærerikt og inspirerende! Spesielt morsomt å møte britiske ølpersonligheter som Zak Avery (The Beer Boy), Simon Martin (Real Ale Guide) og Marverine Cole (The Beer Beauty) med flere. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: