Hjemmebrygging

2 04 2011

Hjemmebrygget øl!

Jeg har selv brygget øl i halvannet år, men føler meg fremdeles helt som en nybegynner. Ikke minst fordi jeg kun har brygget med ølsett, ekstrakt og såkalt BiB (Brew-in-Bag), men også fordi det er så mye å lære.

Ølbrygging består i korte trekk av å koke opp vann, malt (knust/valset, spiret korn) og humle for deretter å kjøle det ned og tilsette gjær. Ølet gjæres deretter et par uker før man flasker det eller fyller det på fat.

Skal du prøve deg på ølbrygging, bør du først besøke forumet på www.norbrygg.no. Her finner du alt du trenger å vite om hjemmebrygging. Melder du deg inn i foreningen, får du også tilgang til medlemssidene med enda flere tips. På forumet til Norbrygg finnes en salig blanding av nybegynnere, erfarne hjemmebryggere og halvprofesjonelle bryggere. Her får du svar på alt du lurer på om hjemmebrygging. Enten det gjelder oppskrifter, fremgangsmåter, ingredienser eller utstyr. Ingen spørsmål er for enkle eller dumme. Anbefales!

NM I HJEMMEBRYGGING

Norbrygg arrangerer hvert år NM i Hjemmebrygging. Denne konkurransen har hvert eneste år et stigende antall øl påmeldt og er svært populært i hjemmebryggerkretser. Ikke minst fordi vinnerølet hvert år blir lansert som et kommersielt øl av Nøgne Ø. I 2009 vant Gahr Smith-Gahrsen med sin Andhrimnir Barley Wine og i 2010 vant Jan Halvor Fjeld med  Two Captains Double IPA. I år er det et nytt vinnerøl som skal kåres og som får æren av å bli brygget på Nøgne Ø -Det kompromissløse bryggeri.

Bedømming av øl til NM

Jeg har i år vært med på å bedømme øl i de innledende rundene i NM. En ny og spennende opplevelse. Det er uten tvil mange gode hjemmebryggere i Norge. I år ble det sendt inn over 280 øl til NM. Imponerende!

Som jeg nevner finnes det flere måter å brygge øl på, fra den enkleste (ølsett og ekstrakt) til den litt mer avanserte (all-grain) som er tilsvarende slik bryggeriene brygger på. Dog i større skala. Man kan dele opp bryggemetodene i følgende:

Flytende maltekstrakt

ØLSETT/EKSTRAKT

Her kjøper man ferdig flytende ekstrakt på boks eller tørket ekstrakt i poser. Metoden er enkel: kok opp vann og tilsett boksens/posens innhold. Kjøl ned og tilsett gjær. Du kan selvsagt også tilsette humle eller andre tilsetningsstoffer i denne prosessen for å endre smak og karakter på det ferdige ølet. For å brygge en batch på 22 liter øl trenger du en minimal investering på mellom kr 500 og kr 1.000.

Da har du kjøpt utstyr som du kan også kan bruke om du ønsker å prøve mer avanserte bryggemetoder. Ekstraktbrygging er enkelt og med litt nøyaktighet og omtanke lager du god øl som er bedre enn det du får i butikken. Komplett utstyr finnes i enhver Europris-butikk, eller hos f.eks Vin & Bar, Petit AgenturBryggselv og Maltbua. De 3 sistnevnte er spesialbutikker for hjemmebrygging og fører bredt utvalg av produkter for hjemmebryggere.

«BREW-IN-BAG»

Her bruker man en pose med knust malt (korn) som man lar trekke i varmt vann. Ofte tilsetter man her ekstrakt i tillegg til malten. Dette fordi man ofte ikke får fullt utbytte av kornet ved denne metoden. Humle tilsettes ved intervaller for å få aroma og bitterhet i smaken. Som med ølsett/ekstrakt finnes det også her ferdige sett som inneholder alt man trenger for å lage en god øl. For eksempel disse settene fra Morebeer.com

Malt

ALL GRAIN

All grain er tilsvarende den metoden som bryggeriene brygger på, men i mindre skala, selvfølgelig. Kornet (maltet) knuses, og man varmer opp vann i en kjele. Når vannet har nådd ønsket temperatur, has maltet oppi. Dette kalles mesken. Temperaturen i mesken varierer med hvilken type øl du lager. Deretter kokes vørteren i rundt en time (avhengig av oppskrift), humle tilsettes ved ønskede intervaller og det hele kjøles deretter raskt ned til ønsket gjæringstemperatur.

GJÆRING

Det heter seg at man ikke lager ølet selv. Det er gjæren som lager ølet. Gjæren er utvilsomt den viktigste bestanddelen i prosessen. Uten gjær, intet øl! Gjæren spiser opp sukkerstoffene i vørteren og omdanner dem til CO2 og alkohol. Desto mer sukker vørteren inneholder, desto større alkoholprosent vil det potensielt være i det ferdige ølet. Potensielt fordi gjæren må få riktige arbeidsforhold for å gjøre (gjære 😉 ) jobben sin. Det innebærer riktig og forholdsvis stabil temperatur, arbeidsro og en vørter som hverken er for sukkerholdig i forhold til gjærens kapasitet eller for stor i forhold til antall tilgjengelige gjærceller.

Hjemmebrygget hveteøl

RENSLIGHET

Renslighet er essentielt når man brygger øl. Ved nedkjøling av vørteren er den full av sukkerstoffer, og følgelig et paradis for villgjær og bakterier. Får du dette i ølet ditt kan du bare forberede deg på å helle det i sluket.

Et infisert øl får du ikke gitt bort under Vaterlandsbrua engang. Derfor er det viktig at du rengjør og desinfiserer alt du bruker til ølbryggingen og som skal komme i kontakt med vørteren. Renslighet er et mantra blant hjemmebryggere, og det med god grunn. Du finner neppe en hjemmebrygger som aldri har hatt infeksjon i en batch eller en flaske eller fler. Selv store, industrielle bryggerier har opplevd dette.

Rengjøringsmetoder kan du lese alt om på norbrygg.no, og du kan kjøpe forskjellige rengjørings- og desinfeksjonsmidler på de nevnte bryggerbutikkene.

Så husk dette dersom du går i gang med hjemmebrygging: renslighet, renslighet, renslighet!

FLASKING/FATLAGRING

Vørter

Når ølet er ferdig gjæret må man lagre det på flasker eller fat. Det tilsettes ekstra sukker ved flaskingen. Det er for at ølet skal danne naturlig karbonering.

Jeg bruker flasker og/eller såkalte Tap-a-Draft som jeg kjøper fra MoreBeer i USA. Disse får fint plass i kjøleskapet og tar ca 6 liter øl. Enkelt (og litt farlig!) å kunne tappe seg en halvliter rett fra kjøleskapet!

Velger du å flaske, er det enklest å kjøpe pant, altså kasser med 0,33-flasker i dagligvarebutikken. Korkemaskin og korker kan kjøpes på Europris og de nevnte bryggerbutikkene til en rimelig pris. Flasking tar litt tid, men lager du dine egne etiketter kan du få fine «produkter» som tar seg godt ut på middagsbordet.

Mange velger å lagre ølet på Corneliusfat for enkel tapping av øl, og dette er også den mest bekvemme måten å gjøre det på. Men det krever altså en liten engangsinvestering. Ikke bare til fatene, CO2-beholderen og slanger/tappekran, men også til et eget kjøleskap med utførsel av slanger.

Eplecider

ANNET MAN KAN BRYGGE

Når man først har begynt å brygge, prøver man seg gjerne på forskjellige ølsorter. Det er også mulig å brygge litt særere ting som Cider, Mjød og Fruktøl med det samme utstyret. Spesielt Mjød kan bli veldig godt. En herlig sommerdrikk! Det mange ikke vet er at den japanske drikken Sake også er et brygg. Mange refererer til Sake som risbrennevin eller risvin. Det er feilaktig. Sake er risbrygg som lages på gjæret ris. For å gjære risen bruker man en kultivering som tilsettes dampet ris. En omstendelig prosess.

Oppdatering oktober 2011: Siden denne artikkelen ble skrevet har min bror og jeg gått til innkjøp av en Speidel 50 som er et helautomatisk hjemmebryggeranlegg på 50 liter. Les mer om dette på Braasj Bryggeris bryggeblogg. 

Vi har fått lov av Oslo StudentTV til å legge ved filmen «Ølmisjonærene». Den forteller litt om hvordan Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug brygger øl, og er en fin innføring i ølbryggerkunsten:

Takk til Julie Lunde Lillesæter og OSTV.

Du kan også lese oppdaterte artikler om ølbrygging her og her!


Handlinger

Informasjon

Ett svar

2 04 2011
Bråsj

Kjempefin artikkel. Håper flere får lyst til å brygge hjemme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: