Hjemmebrygging del 1, Ekstraktbrygging

16 12 2012

Å brygge med ekstrakt er en grei inngangsport til ølbrygging. Det er enkelt og raskt, og er du nøye med fremgangsmåte og renhold kan du lage riktig så godt øl. 

I forhold til mer avanserte bryggemetoder (som jeg skal komme tilbake til i kommende artikler) er det spesielt meskingen som er tidsbesparende når man brygger med ekstrakt. I meskingen foregår uttrekking av sukkerstoffer fra maltet og denne jobben er allerede gjort når du kjøper ekstrakt. Ekstrakt finnes i flytende og tørr form og både med og uten tilsatt humle. Noe av problemet med ekstraktsett med humle er at humlen som oftest ikke kommer til sin rett når den har vært iblandet ekstraktet lenge før brygging. Det er imidlertid fullt mulig å tilsette humle til ekstraktsett.

ekstraktboks

Flytende maltekstrakt

dme

Tørket maltekstrakt

Dette er hva du trenger for å lage 20 liter øl:

 • 1.5-2 kg flytende eller tørr maltekstrakt
 • Kasserolle
 • Desinfeksjonsmiddel (helst StarSan)
 • 2x 30 liters gjæringskar
 • Gjærlås
 • Gjær (følger med i boksene med flytende ekstrakt)
 • Oechselvekt
 • Hevert
 • Flasker
 • Korker
 • Korkemaskin

Alt dette er tilgjengelig på Europris eller fra bryggebutikker som Bryggselv (Oslo), Vin & Bar (Lillestrøm), Bryggeland (Oslo og Drammen), Petit Agentur (Trøndelag) eller Vestbrygg (Bergen). Dersom du ikke har en bryggebutikk i nærheten kan du bestille varer fra disse og få sendt dem med Posten.

Fremgangsmåte:

Kok opp ca 10 liter vann. Når vannet har kokt opp tar du kasserollen av platen og tilsetter ekstraktet. Legg gjerne boksen med ekstrakt i varmt vann først, slik at innholdet flyter bedre. Dette er en konsentrert sukkermasse og veldig seigtflytende og klissete. Rør godt rundt slik at ekstraktet er helt utblandet i vannet.  Dersom du tilsetter egen humle kan du nå bringe væsken til kok igjen. Kok væsken i rundt 1 time. Tilsett først bitterhumle og deretter (5-10 minutter før kokeslutt) aromahumle. Hvor mye ekstrakt du tilsetter vil avgjøre hvor sterkt ølet blir.

vorter

Vørter i gjæringskar

Sørg for å kjøle ned væsken raskt etter koking. Dette er viktig for at det ikke skal danne seg uønskede smaker i ølet. Sett kaserollen i rennende kaldt vann, gjerne tilsatt isbiter. Rør i kasserollen mens du kjøler ned. Fra du er ferdig med kokingen er det viktig å ha stor fokus på renslighet. Alt som kommer i kontakt med ølet må nå være desinfisert. Den søte vørteren (som væsken nå kalles etter kok) er nemlig et eldorado for uønskede bakterier og luftbårne gjærstoffer som vi ikke ønsker skal søke tilhold i ølet vårt. StarSan er et utmerket desinfeksjonsmiddel som ikke trenger å skylles ut. Bruk det på røreskje, gjæringsbøtte, gjærlås og oechselvekt.

På dette tidspunktet er det tid for å måle sukkerinnholdet i vørteren. Det gjøres ved hjelp av den nevnte oechselvekten. Man måler sukkerinnholdet før og etter at gjæren har omdannet det meste av sukkerstoffene i vørteren til alkohol og CO2. Da vil man kunne regne ut alkoholprosenten i det ferdige ølet ved hjelp av følgende formel:

(OG−FG)×0,125
OG står for Original Gravity mens FG betyr Final Gravity.

For eksempel vil et øl med OG 1,060 og FG 1,014 ha en alkoholprosent på 5,75

(60−14)×0,125=46×0,125=5,75

Dermed er det bare å tilsette gjær, sette lokk på gjæringslåsen og vente på at det skal begynne å ploppe! Du kan forvente at gjæringen kommer igang i løpet av det første døgnet. Det kan lønne seg å la ølet gjære i ca 2 uker. Innen den tid vil de fleste synlige tegn på gjæring være borte, men det er vanlig å la gjæren «rydde opp» litt i ettertid av den synlige gjæringen.

gjaerlaas

Så gjenstår bare flaskingen. I tillegg til flaskene, korkene og korkemaskinen bør man da ha et ekstra gjæringskar og en hevert. Før flasking skal det nemlig tilsettes en dose sukker (ca 6 gr pr liter) for at ølet skal få ettergjæret på flaske og skape CO2. Sukkeret kokes sammen med noen desiliter vann og tilsettes sekundærkaret før hele vørteren overføres hit.

Når dette er gjort er det tid for å tappe ølet på flasker. Sett så flaskene i kjellertemperatur i 2-3 uker før du prøvesmaker.

Skål!

 


Handlinger

Informasjon

Ett svar

16 12 2012
Hjemmebrygging «

[…] kan også lese oppdaterte artikler om ølbrygging her og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: