Hjemmebrygging, Bryggekit

16 12 2012

For å få en mest mulig autentisk tilbakemelding på hvordan det er å brygge med et bryggekit, ga jeg bort et Nøgne Ø Pale Ale Beer Kit til to unge (ifølge dem selv) menn. De fikk i oppgave å brygge ølet og samtidig lage et blogginnlegg om hvordan de opplevde det å brygge øl på denne måten.

Her er deres rapport:

Bryggedag NØGNE Ø PALE ALE, Holmestrand 10. november 2012. 

Skrevet av: Glenn og Geir, Ekeberg Nanobryggeri.

Lørdag 10. november: Vi skal i dag brygge Nøgne Ø’s Pale Ale Kit. Vi er to unge menn som har fått smaken opp for annet enn kjedelig industripils som man får kjøpt i dagligvarebutikker. Vi har null erfaring fra hjemmebrygging overhodet. Vi har på forhånd satt oss inn i bryggemanualen som fulgte med og vi har funnet frem en 10 liters kjele, en 5 liters kjele, en 5 liters plastbolle og gått til innkjøp av en sil og en trakt.

ek9

Alle vi kjenner som har brygget hjemme, og som det står i manualen, er veldig klare på at hygiene er alfa og omega. Men det viste seg å være en liten utfordring hvor nøye man skal være og hvordan man skal vaske. Vi har blandet desinfeksjonsmiddelet som fulgte med i en spruteflaske og sprutet på alt som skal være i kontakt med bryggingen. Vi håper dette er nok. Vi prøver å desinfisere så mye som mulig, men er usikre på om vi skal bruke gummihansker og hvit kjeledress, type KRIPOS.

ek1

Bryggelogg Pale Ale, 10. November 2012 

 • 12:00 Varmer 3,1 liter vann til 72°C
 • 12:10 Tilsetter malt i kjelen
 • 12:15 Ferdig å blande mesken. Skal nå stå i en time rundt 65°C
 • 13:15 Varmer mesken opp til 78°C mens vi rører
 • 13:25 Overfører mesken til plastbollen og siler
 • 14:30 Måler med hydrometeret ca 20°C. Målingen viser 1,046 men den skulle vært 1,084.
 • 14:51 Pose 1 tilsettes. Humle Northern Brewer
 • 15:02 Satte lokk på kjelen
 • 15:37 Pose 2 tilsettes. Humle Centennial.
 • 15:52 Pose 3 tilsettes. Humle Centennial.
 • 15:58 Pose 4 tilsettes. Humle Centennial.
 • 16:23 Ny hydrometeravmåling. 1,056
 • 16:40 Heller over til glassballong via trakt med sil.
 • 16:50 Tilsatte ¼ pose tørrgjær. Ristet godt i 3 min.
 • 17:00 Satt til gjæring.

ek2

Meskingen var et grisete prosjekt. Jeg tror vi brukte en for liten sil. Det var vanskelig å porsjonere ut, og vanne ut all mesken, men vi tror vi klarte det sånn halvveis. Vi kommer garantert til å kjøpe inn en større sil til neste brygg! Oppskriften fungerer greit her, og vi føler selv at vørteren ble fin og at det ble minimalt med slam over fra mesken.

Vi slet med å finne ut av hvordan hydrometer fungerte. Det stod i beskrivelsen at hydrometeret kun virket nøyaktig ved 20 grader. Men det stod ikke noe om at væsken skulle være 20 grader. Vi måtte google litt, og vi fant etter hvert ut at hydrometer fungerte ved 20 grader (liquid temperature). Det er mulig dette er noe alle burde skjønne, men vi ble usikre på om det var ment romtemperatur eller væske temperatur. Vi var fortsatt usikre på om målingen vår var korrekt, fordi målingene vi fikk viste 1,046 og ikke 1,084 som det stod i beskrivelsen. (det står ikke noe sted at dette kan variere). Vi måtte ta en nødtelefon til en erfaren hjemmebrygger, og fikk heldigvis tilbakemeldinger om at det faktisk var et godt resultat fra et brew-in-bag kit. Vi vil mest sannsynlig oppnå et resultat på 4,6 % ABV. Lettelsen over at vi ikke lagde Munkholm var til å ta og føle på!

ek7

Selve kokingen var grei, her står det meget godt beskrevet hvor lenge vi skal koke, og til hvilke tidspunkt vi skal ha oppi de forskjellige humlene. Det var også på dette stadiet at vi kunne føle at det var Pale Ale vi kokte. Vørteren fikk en fin og gyllen farge og luktet kjempegodt. Vi mente også å ha hørt fra andre om at kjølingen av vørteren ned til 20 grader burde skje så hurtig som mulig, men dette stod det ikke noe om i beskrivelsen. Vi kjølte så godt vi kunne i utslagsvasken på kjøkkenet med is og kaldt, rennende vann. Om dette var raskt nok, vet vi ikke, men vi stoppet når vørteren var på ca 20 grader. Det var også mye kaldere i bunnen av kjelen enn på toppen (skulle vi rørt i vørteren her?), det er vanskelig å vite dette for førstegangs bryggere(!)

ek3

Når vi så hadde helt alt over i den medfølgende glassballongen prøvde vi å ha oppi . av gjæren, som beskrevet. Dette var heller ikke lett. Det burde vært ferdig delt opp i en mindre pose med gjær, for hvordan skal vi vite nøyaktig hvor mye 1/4 pose gjær er? Vi oppdaget også noe pussig ved målingen av hydrometeret. Her fikk vi et resultat på 1,056, nøyaktig det samme tallet som er oppgitt i beskrivelsen(?) Får vi da en Pale Ale på 6% ABV?

Som en liten fotnote, ble det helt feil med øldrikking rundt bryggetidspunktet. Undertegnede hadde dagen før prøvesmakt utallige øl fra Ægir, Nøgne Ø, og Haaland Håndbryggeri og det viste seg å ikke være en god idé. Å røre ut vørter og tilsetting av humle frigjør mye rar lukt som ikke er spesielt god dagen derpå. Det burde vært konsumert under selve bryggingen og ikke dagen før. Dette vil det helt klart bli en endring på ved neste brygg!

Søndag 18. november: 

Flasking! Under gjæringsprosessen har jeg tatt 3 forskjellige målinger på temperaturen. Alle 3 målingene har vist 20 grader, når termometeret har vært ført ned i ølen (desinfiserte termometeret hver gang). Det viser at vaskerommet i kjelleren har perfekt temperatur når det står på 25 grader og glassballongen på 4 liter står rett på gulvet. Det gjæret mest de første 3 dagene, men vi hadde ca 3,5 liter øl, og det ble ikke noe søl i gjæringslåsen da det var god klaring til toppen. Det stod beskrevet at ølen skulle stå i 3-7 dager, men vi vurderte det til at vi flasket ølen etter 7 dager. Vanskelig å se om det fortsatt var aktivitet eller ikke, da vi var usikre på om vi hadde tilsatt nok gjær. Vi er også forbauset over at vi kun skulle ha . av gjæren oppi, etter avkjølingen. Det står ikke noe om at vi skal ha opp resten av gjærpakken. Vi kokte opp sukker og bladet som det stod i beskrivelsen, og flasket oppi 11 stk 0,33 liter flakser, og korket. Ølen ble satt på gulvet på badet i 3 dager, for så å bli satt i det mørkeste av det mørke i kjelleren. Da er det bare å vente i 2-3 uker, og vi begge gleder oss vilt til prøvesmaking!!

ek8

Fotnote 2: Det føles rett og slett blodig urettferdig at vi kun får 3,5 liter ut av dette. Det var virkelig gøy å brygge selv, selv om vi begge føler at vi nok burde vært med andre som har brygget før, eller vært med på hjemmebrygging, før vi startet opp selv. Det var mye frustrasjon over spørsmålsstillinger rundt temperaturer, avmålinger, nedkjøling, gjæring osv. Alt dette vil naturligvis være glemt hvis ølen blir god. Men vi føler at de 5-6-7 timene vi la ned på bryggedagen skulle gitt oss mer øl. Hvis vårt prosjekt blir vellykket vil vi helt garantert brygge 25 liter neste gang, for selve bryggingen tar vel like lang tid om man brygger 3, 10 eller 25 liter øl?

ek5

Fredag 7. desember: 

Spenningen er til å ta og føle på. Jeg holder flasken forsiktig mot lyset, beundrende og litt skeptisk. Det virker ikke som det er mye futt i flasken. Glasset hentes frem og ølen jekkes. Det er en spak “psssst” lyd, skuffende lav. Jeg heller øl forsiktig i glasset, og ser til min store begeistring lyst, nesten hvitt skum. Det blir masse deilig skum, og lukten av humle får meg til å drømme om strender og måkeskrik og deilig varm sol… Den første slurken minner om sommer! Det smaker fantastisk godt! Dette må være den beste Pale Alen jeg har smakt noen gang! Fantastisk! Skarp, søt, bitter, og ekstremt god – på en gang. Suksess! To nye hjemmebryggere er født!

ek6

 


Handlinger

Informasjon

4 responses

16 12 2012
Ingo

Morsom lesning! Kjenner meg veldig godt igjen i opplevelsene disse ferske bryggerne har. Opplevde akkurat det samme selv når vi startet…

Skepsisen til at man har gjort ting feil… skuffelsen over å ikke mer vørter (aldri nok…), men så.. den euforiske gleden når man gjør første smak. Lettelsen og gleden over at det smaker fantastisk godt!

🙂

16 12 2012
Erling

Hyggelig lesing! Inspirasjon til en som drømmer om, men ikke har prøvd ennå..

16 12 2012
Hjemmebrygging «

[…] Du kan også lese oppdaterte artikler om ølbrygging her og her! […]

17 12 2012
Øyvind

Jeg har brygget et tilsvarende sett fra Brooklyn Brewshop, og opplevde samme søl og frustrasjon ved mesking og skylling av maltet. Har senere lagd to små brygg, og da har jeg brukt brew-in-a-bag-metoden. Det vil si å ha en meskepose i kjelen som man har maltet i. Når meskingen er over, løftes posen ut. Dette krever en litt større gryte, bruker selv en 11 liters gryte fra Ikea. Søk på BIAB eller brew-in-a-bag for mer info.

Et annet tips for å holde mesketemperaturen i en time er å sette gryten i en varm ovn. Da blir varmetapet minimalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: