Ringnes lager ikke stort annet øl enn forskjellige pilsvarianter og sitt velkjente juleøl. Deres utmerkede Julebokk på 9% presenterer nok ytterpunktet i så måte, men vi er nok mange som hadde ønsket oss at Ringnes beveget seg ut på dypet litt oftere. Spenningen var derfor stor da jeg fikk høre at Brooklyn Breweries Brewmaster Garrett Oliver skulle gjestebrygge på Ringnes bryggeri.
Jeg fikk tilsendt ølet sammen med en liten historie rundt bakgrunnen og bryggingen fra Sigrid Strætkvern i Ringnes, og gir dere her bakgrunnshistorien for dette brygget:
Vi startet med å diskutere med Garrett, hva slags øl vi skulle lage. Siden vi ikke har gjort noe tilsvarende før, var det viktig at vi gikk for noe som ville fungere greit i vårt brygghus, som jo er designet for store batcher undergjæret øl. Garrett ble inspirert av julebokken vår, så vi landet på at vi ville gjøre et vinterøl i form av en norskamerikansk dobbelbokk. Resultatet har blitt en dobbeltbokk på 10 % som kan lagres i mange år.
Neste steg var å velge ingredienser (og her kan jeg jo også røpe at det jo ofte står noen damer bak og hjelper mannfolka, så Gunnhild Kolvereid Tolleshaug og jeg har ment mye om smakene).
I tillegg til å bruke store mengder malt, tilsatte vi flere spennende, og for oss noe uvante, smaker i brygget, blant annet i underkant av ett tonn honning(!). Dessuten la vi til Simcoehumle, tørket appelsinskall og kaffe. Odøren av rå muskelkraft og svette lå tett i brygghuset vårt under bryggingen, og det var virkelig moro å være med på.
Inspirasjonen til selve navnet er hentet fra Fridtjof Nansens første ferd til Nordpolen, hvor bokkøl fra Ringnes Bryggeri ble servert mannskapet ombord på Fram. Ringnes Bryggeri toppfinansierte Framferden sammen med Thomas Fernely og gikk inn som redere og økonomiske garantister for ekspedisjonen. Under er et artig utdrag fra dagboka til Fridtjof Nansen, som beskriver middagen om bord julaften 1893;
1. Oksehalesuppe.
2. Fiskepudding med poteter og rørt smør.
3. Rensteg med petits pois, snittebønner, poteter og tyttebærsyltetøi.
4. Moltegrød med flødemelk.
5. Kransekage og marsipan (det sidste var en kjærkommen gave fra ekspeditionens bager; vi
velsigned den mand).
Og så det viden berømte Ringnes bokøl…
Er det en middag for mænd som skal hærdes mod polarnattens rædsler? »
Kjempetorskens smaksnotater:
Dette er en svært maltfull øl med et godt innslag av honning og en rund, blomsteraktig smak. Mange øl på rundt 10% preges av kraftig alkoholsmak, men her er alkoholsmaken godt innlemmet i ølet. Det er kraftig, men allikevel godt drikkbart. Ettersmaken er også preget av honning, og det er bemerkelsesverdig hvordan honningen setter sitt preg på brygget. Honning blir ofte helt borte i gjæringsprosessen ettersom honning stort sett består av sukkerstoffer. Her var det en fin honningtone som bærer mye av smaken i ølet.
Dette er et nydelig dessertøl, og den smaker sikkert godt i de fleste andre sammenhenger også!
Ringnes har tappet halvparten på flaske og halvparten har blitt lagt på tank. Noe av dette vil bli lagt på bourbonfat for lansering i 2013. Det ser jeg frem til!
ABV: 10
Style: Doppelbock
Brewery: Ringnes
Region: Norway
Prøvd å mail med vinmonopolet, de hadde ikke hørt om denne, så prøvde jeg å sende en mail til forbrukerkontakt i ringnes, de brukte mer enn 24 timer på å svare, så da ringte jeg dem, de hadde heller ikke hørt om den, men satte meg videre til, og da kom jeg til en telefonsvarer.
Vanskelig dette ølet 🙂
Ølet blir lansert i Oktober:-) venter også i spenning!
[…] Les hva Kjempetorsken mener om Imperial Polaris. […]
Har troen på at dette blir spennende, med Garrett og greier. Men regner med at det er filtrert og ikke flaskegjæret?
[…] Du kan lese flere anmeldelser både her, her og her, mens du venter på slippdatoen i oktober. […]
[…] Wall Street Journal, Kjempetorsken om Imperial Polaris, 50 største mikrobryggerier i USA. Share this:TwitterFacebookLik dette:LikeBe the first to like […]