Beermakers Dinner med Paulo Fontana fra Baladin

25 08 2012

Lørdag 18 august arrangerte nyåpnede Gaasa og Beer Enthusiast (norsk Baladin-importør) Beermakers dinner med øl fra Baladin. Lars og Even fra henholdsvis St. Lars og The Crossroad Club stod for maten. Gaasa er enn så lenge kun et skjenkested, men de håper å få matserveringen opp å gå  i løpet av kort tid. De holder til i en gammel og koselig bygning i Storgata som ble oppført så tidlig som i 1698! Mye sjarm og Oslohistorie i veggene! Foruten god plass i fire store rom innendørs har de også to store uteplasser som fungerer som koselige oaser midt i Oslo sentrum.

Ingangspartiet på Gaasa

Dagens middag bestod av en femretters meny komponert av de nevnte kokkene. Da Baladins sjefsbrygger Teo Musso besøkte Oslo på restauranten Baltazar i mai fikk vi servert en italienskinspirert meny til Baladins øl. Denne gangen var fokuset på norsk mat med norske råvarer, og kokkene hadde virkelig gått til oppgaven med stor iver.

Først ut var Lettgravet kveite med skogsyre. Delikat fisk med en syrlig smak av skogsyre plukket i slottsparken(!). En fantastisk forrett som virkelig pirret smaksløkene! Kveiten var silkemyk og mør og hadde virkelig fått godtgjort seg i sukker- og saltlaken.  Til denne retten fikk vi servert Baladin Isaac. (Isaac er navnet på bryggerimester Teo Mussos sønn). Denne belgiske ølen (Belgian White) stod fantastisk til kveiten og bidro med en fin sødme og en lett krydret smak. Dette lovet godt for resten av middagen!

Neste rett var Svinetunge fylt med gåselever. En spennende rett som jeg hadde store forventninger til. Jeg ble ikke skuffet. Fast og smaksrikt kjøtt med en fantastisk foie gras som smeltet på tungen. Stikkelsbær som tilbehør var et friskt innslag og med Baladins herlige Nationale (Blond ale) var det igjen full klaff. Skulle jeg pirket litt ville jeg muligens valgt en litt kraftigere øl til denne retten, men det er som sagt pirk.

Så var det klart for hovedrett, Norsk kalv med kantarell, knutekål og beter. Til dette ble det servert Baladins Nora. Dette ølet er krydret med ingefær og myrrah og er et fantastisk matøl! Navnet henspeiler på at det kun er brukt italienske råvarer under bryggingen av ølet. Selve retten får dere vel et godt inntrykk av bare ved å se på bildet. Herlige stykker av kalv, perfekt tilberedt og med en buljong som jeg kunne drukket i pintglass! Utsøkt!

Så var det klart for etterrettene. Først ut var Terre med ost, her servert på takstein fra Gaasa! Osten var Fjellost fra Hemsegård i Hemsedal. En godt lagret og kraftig ost som altså ble servert med Baladin Terre. Dermed fikk vi to fluer i en smekk. Terre er nemlig en Barleywine på 12% lagret på rødvinsfat! Rødvinsfatene har virkelig satt sine spor i denne ølen som fremstår som en perfekt blanding av øl og rødvin. Sikkert vanskelig å forestille seg, men det fungerer faktisk utrolig bra. Og med den skarpe osten fungerte det perfekt!

Så var vi kommet til siste rett som var Tjukkmelkpudding med multer. Tjukkmelk er tradisjonsrik norsk kost og lages av den første melken som kommer fra kua. Denne surmelken er søt og smaksrik og på Gaasa fikk vi den servert sammen med Baladin Super, en Belgian strong ale på 8% som Baladin gjerne fremhever som deres flaggskip. Vi er ikke uenige. Igjen en perfekt ølmatch til en spennende rett! Tjukkmelk, multer og Super var en nydelig kombinasjon og et herlig punktum på en fantastisk middag! Stor honnør til kokkene Lars og Even som tydeligvis hadde gått til oppgaven med stor iver, kunnskap og vilje til å utfordre. Dette var uten tvil den beste og mest interessante av alle Beermakers dinners jeg har deltatt på!

Jeg må også nevne presentasjonene vi fikk før hver rett. Den ene av kokkene, Lars Laurentius Paulsen fortalte levende om prosessene rundt hver rett og Baladins brygger Paulo Fontana presenterte de forskjellige ølene fra Baladin på utmerket engelsk. Slikt gir utvilsomt en ekstra dimensjon til måltidet.

Etter middagen tok vi en runde i baren på Gaasa. Dette stedet er forøvrig verdt et besøk. Her får du et godt utvalg mikrobrygget øl, ikke minst øl fra samarbeidspartner Schouskjelleren mikrobryggeri. Og er det fint vær anbefaler jeg å sitte ute på gårdsplassen!


Handlinger

Informasjon

4 responses

26 08 2012
arne johan larsen

Jeg må si jeg virkelig har sansen for dette bryggeriet!

8 09 2012
Raymond

Vil ølet fra Baladin få noe terningkast også? 🙂

8 09 2012
Kjempetorsken

Ja, det kommer etterhvert. Planlegger en Baladin-uke på bloggen.

25 12 2012
Gaasa IPA «

[…] Gaasa i Storgt i Oslo av Schouskjelleren Mikrobryggeri. Jeg har tidligere skrevet litt om Gaasas Beermakers Dinner med Baladin i august 2012. Gaasa har et meget godt utvalg av øl, og en herlig bakhage midt i Oslo sentrum som […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: