Kofoedbryggeriet

20 08 2012

Antall nye mikrobryggerier i Norge er i sterk vekst. Dyktige hjemmebryggere tar steget videre og begynner med kommersiell brygging, og det er svært gledelig! Mangfold og mange små bryggerier er et godt grunnlag for en god ølkultur med masse spennende øl!

I juni i år fikk Kofoedbryggeriet Hvaler utvidet salgs og skjenkebevilgning. Dette er en kommunal bevilgning, og ifølge Kofoedbryggeriet er det ikke noe selvfølgelighet å få dette. Det er opp til politikerne i kommunen å bestemme hvor mange salgs- og skjenkesteder det skal være i kommunen. I påvente av bevilgningen har det derfor ikke vært investert så mye i lokaler og utstyr. For å holde kostnadene nede har de selv bygget det nye bryggeriet i løpet av vinteren. Det er basert på gammelt utstyr fra farmasi-industrien og tanker fra Tine.

Bryggeren med Kofoedbryggeriet Hvaler Pils

Platekjøler og pumpe fra Kina er innkjøpt og ny gjærtank er installert. Den er på 900 liter og testes i disse dager. Ennå gjenstår en del småting før det nye bryggeriet er helt komplett, men første prøvebrygging er nært forestående. Med det nye bryggeriet vil Kofoedbryggeriet Hvaler teoretisk ha en kapasitet på 1600 liter/mnd når alt er komplett.

Pils

Så langt har bryggeriet produsert 3 øltyper: Pils, Homlungen (IPA) og Mørk/Hvalerøl. Sistnevnte har sporadisk vært å få på den lokale restauranten Siste Reis på Skjærhalden. Den har dessverre vært utsolgt begge gangene jeg har besøkt stedet i løpet av sommeren. På grunn av den mikroskopiske kapasiteten bryggeriet har hatt i oppstartsfasen er det kun denne restauranten som har hatt ølet til salgs. Etterhvert som kapasiteten øker vil det imidlertid være mulig å finne øl fra Kofoedbryggeriet Hvaler på flere serveringssteder. Større kapasitet vil selvfølgelig også åpne for flere øltyper fra Hvalerbryggeriet.

Ettersom bryggeriet har salgsbevilling er det også mulig å kjøpe øl direkte fra gården på Kirkeøy. Det er lett å finne frem da det er første huset på venstre hånd etter at man kommer ut av Hvalertunnellen. Ølet leveres på 2-litersflasker/growler og koster kr 250 pr flaske. Det er inkludert en pant på kr 100,- som du får når du leverer tilbake flaskene.

Kjempetorsken har testet to av de tre ølene fra Kofoedbryggeriet Hvaler. Les anmeldelsene av Homlungen IPA og Pils her.


Handlinger

Informasjon

3 responses

21 08 2012
Johan

2L-flasker, like a boss!

22 08 2012
Ingo

Hei Tom,
Har du sluttet å teste øl på bloggen?
Har satt stor pris på dine vurderinger da vi har noen lunde samme smak. Har oppdaget mange gode øl via din øl-nysgjerrighet 🙂

mvh,
Ingo

22 08 2012
Kjempetorsken

Hei Ingo,

Neida, det kommer stadig nye ølanmeldelser. De to siste var fra Kofoedbryggeriet Hvaler. Jeg har imidlertid et etterslep av anmeldelser som ikke er lag inn, og ettersom jeg har som mål å presentere en ny øl på bloggen hver dag ligger jeg litt etter. Følg med på Twitter (@kjempetorsken), så får du informasjon om de ølene jeg legger ut. De som legges ut nå legges ut på datoer i slutten av juni. Håper snart å være up-to-date!

Takk for hyggelige ord!

Mvh. Tom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: