Westvleteren 12

4 07 2011

Kjempetorskens 1.000. øl på Kjempetorskens ØL-blogg!

Først og fremst vil jeg takke Jørn Idar A Kvig i ølbloggen Høyt Skum for invitasjonen til denne smakingen, og til Ove Haugland Jakobsen i ølbloggen 1001 øl for hyggelig samvær!

Kjempetorskens 1.000. øl skulle altså bli Westvleteren 12. Av mange regnet som verdens beste øl. Allikevel, eller kanskje nettopp derfor, er dette et vanskelig øl å få tak i. Westvleteren er nemlig det minste av de tradisjonelle Trappistbryggeriene.

Det brygges kun 60.000 kasser Westvleteren øl pr år, og slik har det vært siden 1946. For å kjøpe ølet må man ringe inn ordren på forhånd. Man må registrere både bilnummer og telefonnummer, og ølet må hentes på klosteret til avtalt tid. Prisen for en kasse er kr 295,- + kr 93,- i pant for kasse og flasker. En pakke med 6 spesialdesignede Westvleteren-glass kan kjøpes for kr 124,-. Dersom du ikke kommer med bil med riktig registreringsnummer får du ikke noe øl. Dette systemet er laget for å hindre videresalg av ølet. Som man ser av bildet har ikke Westvleterens flasker etiketter. Det har de ikke hatt siden 1945.

Selve ølet er brunt i glasset. Det hvite skumme faller raskt sammen. Lukten er ganske beskjeden: fruktig og litt nøtteaktig med karamelltoner og et ørlite sitruspreg. Smaken er kraftig. Smaksnyansene kommer i flere lag og smaken gjenspeiler aromaen. Den er rett og slett nydelig. I tillegg til de nevnte smakene er det også en distinkt smak av mørk frukt og friske epler. Det mest fremtredende med dette ølet er den perfekte balansen. Når man drikker en øl på over 10% forventer man å finne endel alkoholsmak. Her er alkoholen fullstendig integrert i ølet, og kjennes kun som et stikk bakerst i ganen og en svak varmende følelse.

Resultatet er et svært lettdrukket øl, tross sine 10,2%.  Ellers er dette en deilig øl som fortjener sin toppscore fullt ut. Allikevel vil jeg ikke karakterisere dette som den beste ølen jeg har smakt. Topp 5, ja. Spennende å ha smakt dette ølet som jeg har hørt så mye om. Fallhøyden var like stor som mine forventninger, men den kom greit i mål. Takk igjen til Jørn Idar for å ha delt denne med Ove og meg.

Ryktene sier at seansen ble filmet, og at det dukker opp et filmklipp på Høyt Skum TV etterhvert. Følg med!

ABV: 10.2

Style: Quadrupel

Brewery Westvleteren

Region: Belgium

Les hva 1001 øl mener om Westvleteren 12 her.


Handlinger

Informasjon

12 responses

5 07 2011
Stian

Fantastiske saker. Enig med deg i at det kanskje ikke det beste ølet jeg har smakt (men definitivt topp 5) men FOR et håndverk! For en balanse! For en subtil, nydelig eleganse! Absolutt verdt topp-plasseringen på verdensbasis. 🙂

5 07 2011
Christer

Ja dette er virkelig en god øl. Smakte denne for første gang i Brussel, og vi fikk bakoversveis av balansen i ølet.

Synes det er merkelig at skummet forsvant raskt på din øl. De jeg har smakt har hatt det mest seiglivede skummet jeg noen gang har sett på en øl, det har hengt igjen som et lokk til siste slurk 🙂

5 07 2011
Kjempetorsken

@Christer: det kan være temperaturen på ølet. Vi serverte det ved 18 grader. Vi virvlet også mye på glassene, så den siste slurken drakk jeg helt uten kullsyre. Da kom smaksnyansene neda bedre frem.

5 07 2011
Oscar Romero Díaz

Du må lære å ta bildene FØR du drikker ølet. Nice blog.

7 07 2011
Kjempetorsken

@Oscar Sant nok! Dette ble videofilmet også, så det passet litt dårlig å ta frem kameraet midt i filmingen 😉

22 09 2011
Bård Ansteinsson

Mulig jeg er en sær faen…men….i de årene jeg levde i skyggenes dal (dvs stort sett inntok macropils) syntes jeg at belgisk øl var himmelen de gangene jeg tok meg råd til slikt. Nå, når jeg er blitt gammel (53) og relativt velstående OG har fått smak på IPA, Stout, Porter etc etc finner jeg belgisk øl kjedelig, altfor søtt og altfor mye frukt: Nei takke meg til øl fra Mikkeller (mye av det i det minste), Hornbeer, Nøgne Ø, Southern Tier, Great Divide, Brew dog, Haandbryggeriet eller Ægir (særlig Natt Porteren)
Gleder meg til å handle inn 5-6 ulike fra De Molen som ankommer polet i Vika når som helst

12 08 2012
Øl i Brussel «

[…] Da kan det kanskje også bli tid til et besøk til Westvleteren, bryggeriet som mange mener brygger verdens beste øl. Det ligger et par timer med bil fra Brussel. Skal du kjøpe øl der må du imidlertid ringe og […]

13 08 2012
Morten Båtbukt

Hva er de andre fire ølene i topp 5?

13 08 2012
Kjempetorsken

Ratebeer har følgende 5 øl på topp:

1 Westvleteren 12
2 Three Floyds Bourbon Barrel Aged Dark Lord Russian Imperial Stout
3 AleSmith Barrel Aged Speedway Stout
4 Russian River Pliny the Younger
5 Three Floyds Dark Lord Russian Imperial Stout

13 08 2012
mortefot

Ja, men du sa du ikke mente Westvleteren 12 var #1, men absolutt topp 5. Hva er _dine_ topp fem?

13 08 2012
Kjempetorsken

Nå er det jo over ett år siden jeg skrev anmeldelsen og mye øl har blitt drukket siden den gang, men siden du vrir armen min så er dette min Topp 5-liste for tiden:

1. Nøgne Ø #100
2. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel
3. Porterhouse Wrasslers XXXX Stout
4. Nøgne Ø Imperial Rye Porter
5. Thornbridge Jaipur

Som du ser er det ikke bare 10+%-øl her. Da ville listen blitt litt kjedelig. Jeg har også tatt med 2 «session»-øl fordi jeg også liker slike. Westvleteren 12 ligger nok mellom 6. og 10. plass et sted nå for tiden.

13 08 2012
mortefot

Takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: