4 dager i Brussel er slett ikke nok. Skal man få virkelig utbytte av dette øl-mekka bør man sette av en uke, minst! Ta derfor ikke dette som en fullgod guide til Brussel, men mer som et lite tips til noen gode ølsteder i byen.

Brussel er som nevnt et mekka for øl. Både om du skal drikke den på byen, kjøpe med deg hjem eller besøke et bryggeri. Sistnevnte rakk vi ikke, selv om vi vagt hadde planlagt et besøk hos Cantillon Brewery. Det får heller bli ved neste Brussel-tur. Da kan det kanskje også bli tid til et besøk til Westvleteren, bryggeriet som mange mener brygger verdens beste øl. Det ligger et par timer med bil fra Brussel. Skal du kjøpe øl der må du imidlertid ringe og melde din ankomst på forhånd.

Trykk på kartet for større versjon

Men over til de stedene vi rakk å besøke:

Allerede 50 meter fra hotelldøren vår fant vi Little Delirium Cafe. Et kvartal fra Grand Place, som brukes som utgangspunkt for alle turister i Brussel. Little Delirium byr på 40 forskjellige øl, hvorav godt over halvparten var fra fat! Stedet åpnet i 2010, så det er en av de nyere barene i en by med mange velrennomerte og historiske ølbarer. Som hos alle andre puber i Brussel er hovedvekten lagt på belgiske øl. Et godt og bredt utvalg som skulle dekke de fleste behov. Servicen var det lite å si på.

Little Delirium

Det er forøvrig morsomt å se hvilken effekt en Nøgne Ø-T-skjorte har på enkelte pubverter. Det vanket både anbefalinger og smaksprøver, og mannen ville svært gjerne at jeg tok med en T-skjorte til han neste gang jeg kom til Brussel! Little Delirium har en  liten uteplass i denne gågaten som ellers er overfylt av greske og italienske restauranter og fastfood-sjapper. Et veldig koselig sted å sitte om kvelden da syder det av mennesker og liv. Det er i stor grad turister som frekventerer dette området, og man føler seg hensatt til de typiske restaurantgatene på feriesteder sydover i Europa.

Little Delirium

Noen kvartaler unna ligger forøvrig Delirium Cafe som har et langt større ølutvalg. Det var ett av stedene vi ikke rakk å besøke.

En pub som stadig trekkes frem av ølkjennere er Chez Moeder Lambic. De har forøvrig to puber i Brussel; én på Place Fontainas og én på rue de Savoie. Vi var på førstnevnte som også har den overlegent største tappelinjen: 46 øl på fat! I tillegg har de rundt 150 øl på flaske som også inkluderer øl fra andre land, noe som ved vårt besøk inbefattet Nøgne Øs Imperial Stout. Ellers kan man velge fritt fra et enormt utvalg av belgiske øl. Har du preferanser, er det bare å spørre kelneren om hva han anbefaler. Da vi kom hit første gang, en torsdag ettermiddag var det forholdsvis lite folk, og vi fikk rask service og gode anbefalinger fra en kelner som utviste stor fagkunnskap. Ved vårt andre besøk, en lørdag, var det adskillig lengre mellom de ledige bordene og servicen sank dessverre i samme takt. Å sitte lenge på Moeder Lambics uteservering med tomme glass på en solrik dag er en tålmodighetsprøve.

Chez Moeder Lambic

Det er god plass inne i puben som er moderne innredet med lange benker/bord på begge sider av det avlange lokalet. En fjerdedel av lokalet er viet en lang bardisk med tappekraner i hele lengden. I Belgia serveres øl alltid i korrekte glass med bryggeriets logo på, og utvalget av glass på Chez Moeder Lambic var en studie verdt i seg selv. Et annet morsomt poeng er at alle som bestiller øl på Moeder Lambic får det servert med en liten skål med malt. Sprø korn som passer godt til godt drikke. Uteserveringen består av rundt 20 småbord med pinnestoler og store parasoller. En liten ulempe er at det går en forholdsvis tett trafikkert vei forbi.

Vårt favorittsted under vår Brusseltur ble imidlertid A la Mort Subite. En historisk pub som har holdt til på samme sted i snart 100 år. Stedet har både sjel og atmosfære og vi fikk asossiasjoner til både Olympen og Grand Cafe her hjemme. I motsetning til hos de fleste andre puber og barer i Brussel hvor man stort sett finner unge mennesker bak bardisken var det her eldre kelnere ikledd sorte og hvite uniformer som serverte. Et sikkert tegn på yrkesstolthet og en attraktiv arbeidsplass. Dette ga seg også uttrykk i servicen, som vi opplevde som enestående. Her var de raskt på pletten når glasset begynte å bli tomt, og personalet utviste en fagkunnskap som jeg sjelden har opplevd på en pub. Bestilte jeg eksempelvis belgisk surøl fikk jeg et kontrollspørsmål om jeg var klar over hva jeg bestilte. Det var tydelig at de hadde erfaring med turister som bestilte på måfå og som ikke var helt kjent med belgias mange øltyper.

A la Mort Subite

A la Mort Subite serverer også mat. Stort sett enkle småretter som passer godt til øl. Vi bestilte blant annet en ostetallerken som bestod av en tallerken full av osteterninger (vellagret Gouda), som ble servert med, pickles, sølvløk, skarp sennep og sellerisalt. Smakfullt og godt til en svært overkommelig pris. Ølutvalget var det heller ikke noe å si på. Rundt 40 forskjellige øl, inkludert 2-3 som stod oppført som husøl. Disse er riktignok ikke selvbrygget, men brygget for puben av Alken-Maes/Heineken. I det flotte og historiske lokalet var det innredet med veggbenker og lange trebord. God høyde under taket, gamle malerier og fotografier på veggene og fin lyssetting ga en sjarmerende og hyggelig atmosfære. På det smale fortauet utenfor puben var det plass til 7-8 småbord.

A la Mort Subite
Skal du kjøpe med deg øl fra Brussel finnes det en mengde muligheter. Egentlig trenger du ikke gå lenger enn til de små kioskene eller souvenirbutikkene for å finne et utvalg som overgår det meste du er vant til. Her finner du de fleste av de kjente merkene som Chimay, Rochefort, La Trappe, Lindemans, Duvel etc. Skal du finne de mer spesielle ølmerkene bør du gå til spesielbutikkene. I nærheten av Grand Place finner du de Bier Tempel og Beer Planet. Begge har et meget godt utvalg av belgiske øl og tilbehør (ølforklær, glass, serveringsbrett, magnumflasker o.l). Spesielt Beer Planet utmerket seg med et meget godt utvalg.
Selv fant jeg det største og beste utvalget hos Beer Mania som ligger en liten spasertur ut fra sentrum. En fantastisk flott butikk som også huser en liten pub der du kan drikke ølet du har kjøpt dersom du velger det, fremfor å ta det med deg. Foruten ølet finner du her stor fagekspertise, og selv om prisene ikke akkurat kan ansees som direkte rimelige, får du mye godt øl til en akseptabel pris.
Innehaveren lager faktisk sitt eget øl (på lisens), Mea Culpa, som han gjerne reklamerer for. Min anmeldelse av dette ølet finner du her. Ellers får du det meste av belgisk øl på Beer Mania, til og med Westvleterens 3 typer. Her selges de til 10 EUR flasken. Egentlig ganske ufint, da alle som kjøper ølet fra klosteret forplikter seg til å ikke videreselge det.
God tur til Brussel!

5 svar til «Øl i Brussel»

  1. H.Hestmo avatar

    Har dere vudert å dra til Brygge?

  2. arne johan larsen avatar
    arne johan larsen

    Flott artikkel!

  3. Fredrik Ölhunden avatar
    Fredrik Ölhunden

    Rolig läsning Tom! Själv missade jag Beer Mania när jag var där men hann däremot med Cantillon som är ett riktigt roligt bryggeri att besöka. Fina bilder, jag blir sugen att åka dit igen, för det är som du säger, man hinner inte med allt.

  4. Oddik avatar

    Høres ut som Øl-Mekka 🙂

  5. Kjempetorskens Topp 10, 2012 « avatar

    […] Tur til Brussel. En tur som kurerte meg for en eventuell surølsvegring for all fremtid! Fantastisk mye godt øl, […]

Legg igjen en kommentar

Kjempetorskens ølblogg

Kjempetorskens ølblogg er nå nedlagt.