Midtfyns Rough Snuff

19 05 2011

Dette ølet er en del av en serie der Midtfyns Bryghus inviterer hjemmebryggere til å brygge øl hos dem. Her er det hjemmebryggeren Erik Nielsen, oldermann i Svendborg Bryglaug, som har stått for brygget. Oppskriften hans er en videreutvikling av det ølet som ble kåret som «Sydfyns bedste håndbryggede påskebryg». Det er flere kuriøse momenter rundt dette brygget. For det første har det noen riktig uvanlige ingredienser, blant annet blæretang og snus! I tillegg har sistnevnte ingrediens skapt litt kontrovers ettersom snus jo er forbudt i EU (Sverige har unntak fra forbudet). Derfor er det nå blitt forbudt å produsere dette ølet.

Ølet ble uansett kåret til Årets Danske ølnyhet i 2010. Bryggeriet skriver følgende om ølet: ”Rough Snuff” er en Mørk Stærk Belgisk Ale brygget af 7 forskellige malte, trappistgær (klostergær), og tilsat krydderier som vil fryde enhver gammel fiskeskipper. Både kandis og rosinsirup er med til at give øllen sin fylde og styrke. Og for at kunne modstå selv den værste kuling, er der tilsat både blæretang og snus, der begge styrker blodomløbet. En rigtig svedig sag der bør være en del af provianten når man står til søs! Kan også nydes som en ceremoniel øl efter maden, men pas på! Den er stærkt vanedannende! Det er sundt at leve sjovt, men det er ikke sjovt at leve sundt!»

Den siste setningen skriver jeg gjerne under på!

Men hva smaker det, lurer du sikkert på?

Vel, det er ganske spesielle saker. 7 forskjellige malttyper, forskjellige kryddere, trappistgjær, kandis, rosinsirup, blæretang og snus. Det er klart det blir en forholdsvis utradisjonell smak. Førsteinntrykket er en ganske smakssterk øl med innslag av lakris, kaffe og en litt ekkel tobakksmak (jeg røyker ikke, og har et litt besværlig forhold til tobakksmak …). Hva med blæretangen? Jeg er faktisk ikke i stand til å gjenkjenne den. Ikke at jeg har spist så mye blæretang før i livet, men jeg har en viss formening om hvordan det skal smake. En viss «sjøsmak» fornemmer jeg imidlertid. Den salte smaken av sjøsprøyt kan imidlertid like godt tilskrives ett av krydderiene som er tilsatt.

Dersom du får tak i en flaske av denne vil jeg anbefale å finne frem 3-4 glass og et tilsvarende antall gode venner. Dette er nemlig ikke en halvliter du drikker på egenhånd. Til det er det etter min smak en litt for krevende øl.

ABV: 9.3

Style: Belgian Strong Ale

Brewery: Midtfyns Bryghus

Region: Denmark

Andre ølbloggere som har smakt denne:

1001 øl

Humle og Malt


Handlinger

Informasjon

4 responses

27 06 2011
Beerticker.dk: Søndag 26. juni

[…] Midtfyns Rough Snuff (Kjempetorskens ØL-blogg) […]

22 09 2011
Bård Ansteinsson

Hva er det du prøver å si?

22 09 2011
Kjempetorsken

Jeg prøvde å få frem at en halvliter av en såpass krevende og alkoholsterk øl best deles med andre. Både fordi det er såpass alkoholsterkt og fordi det jo er veldig kraftig i smaken.

20 08 2012
Midtfyns Bryghus til Norge for å brygge snusøl | Ølbloggen Høyt Skum

[…] også med på turen, mannen bak Rough Snuff, ølet som er brygget med snus og blæretang. (Les Kjempetorsken og Det gyldne øls kommandørskaps tanker om første […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s




%d bloggere liker dette: