Aass Bayer

9 02 2011

Etter å ha fått en kraftig oppstrammer av Drammens-ølets Venners underavdeling Bayer-logen (Broderskapet af 1994, Den Drafnensiske Bayer Loge) for min lemfeldige og overfladiske anmeldelse (anno 2009, se omtale under denne) så jeg ingen annen utvei enn å gi dette ølet en ny sjanse.

Som anbefalt skjenker jeg dette ølet i noe tilnærmet romtemperatur (16-17 grader ved skjenking). En rik malt-aroma slår mot meg. Antydninger til brunt sukker, hint til karamell og en generell søtlig lukt. Smaken er søt og merkbart fyldigere enn det jeg forbinder med pils (som jeg jo sammenlignet den med sist…). Allikevel er det ikke mye mer enn en søtlig maltsmak her. Ettersmaken er nærmest totalt fraværende, i beste fall litt pappaktig. Jeg ser jeg ga en toer forrige gang og jeg er faktisk villig til å strekke meg til en treer denne gangen. Riktig serveringstemperatur er viktig for øl. Godt tips.

Bayerlogen anbefaler forøvrig det beste (og minst kjente stedet) i Drammen for en fattappet Bayer: Pizzahuset i Konnerudgata. bestill en «langtappa Bayer» der, anbefaler Bayer-logen!

Jeg har uansett meldt meg inn i Drammens-ølets Venner, og oppfordrer med dette alle andre ølbloggere til å gjøre det samme (følg linken til Bayer-logen over)! Norges eldste bryggeri fortjener respekt, og av alle makrobryggeriene våre  har definitivt Aass Bryggeri mest sjel (nå får jeg vel bergenserne på nakken igjen). Som man vil se drakk jeg en Aass Gull mens jeg ventet på at Bayeren skulle tempereres. Den var rett og slett veldig god!

 

 

 

 

Anmeldelse fra 27.juni 2009:

Tam og uten ettersmak. Smaker som en pils, men ser litt mørkere ut.

ABV: 4.5

Brewery Aass Bryggeri

Region Norway


Handlinger

Informasjon

6 responses

6 02 2011
Dag Engsbråten

Ikke helt enig her, tror du må ha hatt en dårlig dag. Husk temperatur er meget viktig for at Bayerølet skal smake riktig. Må for all del ikke drikkes rett fra kjøleskapet. Personlig synes jeg 10-12 gr er ok, men i Bayerlogen (underavdeling av Drammens Ølets Venner) skal Bayer’n gjerne håndvarmes opp mot 20 grader.

Prøv igjen, så skal du se at terningen får flere øyne!

D.Ø.V. hilsen fra Drammen

Aass for oss!

6 02 2011
Kjempetorsken

Den utfordringen tar jeg gjerne. Kommer tilbake med ny test!

9 02 2011
Dag Engsbråten

Du er en mann av ditt ord, det skal du ha og ikke kaster du bort tiden heller!

Ok, du fikk justert temperaturen og «åpnet» Bayer’n mer enn sist, det er bra. Du er oppe på en 3’er nå, så det går rette veien. Smaken for Bayerølet kommer gjerne mer med årene.

Mange foretrekker såkalt blandings, dvs 50/50 pils/Bayer, alternativt «toppet Bayer» som er ca 3/4 pils toppet opp med Bayer. Den nevnte langtappede styrt-tappes bolkvis. Det kan ta 10-15 minutter før den er klar, derav navnet langtappet. Da står gjerne skummet som en kremtopp 2-3 cm over kanten på glasset.

At du kom så godt overens med Aass Gull var derimot veldig hyggelig. Det er også en av mine favoritter.

Legger merke til at du ennå ikke har testet Aass Bock. Dette prisbelønte ølet er et dessertøl, som passer like godt med eller uten marsipankake. Dette er blant de tyngste og maltrikeste brygg i verden. Aass Bock har også gjort det meget godt i USA. Dessverre fåes denne i Norge kun på statens utsalg.

Mørk som vinternattens himmel
ser jeg deg fra denne plass.
Og som nattens stjernevrimmel
funkler Bock’n i mitt glass.

– Ø. Muggerud

Og husk at med en Lauritz Akevitt eller en Lauritz Bitter, setter du prikken over i’en!

For øvrig takk for hyggelig omtale av landets eldste bryggeri og dets venner.

Aass for oss!

9 02 2011
Kjempetorsken

Takk for det! Jeg har ikke alt for mange år å gå på, så det spørs om den klarer å «vokse» mer nå 😉 Aas Bock har jeg da testet for lenge siden: http://bit.ly/emqfBp Likte det veldig godt! Hadde det dog uten marsipankake.

9 02 2011
Bråsj

Svar til Dag:

Blandings høres unektelig spennende ut. Liker sånne eksperimenter, og skal prøve dette. Men føler jeg må bryte inn når det gjelder Aass Bock. Helt klart en øl med smak, men min reaksjon går på utsagnet «Dette er blant de tyngste og maltrikeste brygg i verden»

Det stemmer sikkert for de som drikker butikkpils, men om man leter dypere i hyllene på vinmonopolet, eller til og med tar for seg bestillingslisten vil man finne ut at en Aass Bock er smakløs og lite spennende om man f.eks. drikker den sammen med en Nøgne Ø Sweet Horizon.

Utfordrer deg til å prøve!

10 02 2011
Dag

Svar til ølvenn Bråsj:

Jeg skrev ikke at bokkøl (eller Aass Bock) var mest smakrik, men at bokkøl som brygg er blant det tyngste og mest maltrike brygg. Mente absolutt ikke å fremheve den som verdens beste øl, men som en mindre kjent type det er verd å prøve, da det er et spesielt øl.

Må nevne at Aass Bock er det eneste norske øl som har kommet seg inn på Michael Jacksons 500 liste!

Fra realbeer.com:

Aass Bock
This is a classic bock from the Scandinavian
tradition, and the only Norwegian beer to make
it into Michael Jackson’s classic «500»-collection..
Pours a very deep coppery brown with a
small, quickly disappearing head.My snifter
fills up with lovely notes of nougat, raisins and
a hint of red vinegar. Taste is caramel malt, raisins
again, a hint of cherries and a fair amount
of candy sugar. If it wasn’t for the balancing
sourness blending out all the sweets, it’d be almost
like a Belgian dubbel without the yeasty
notes. Rather drinkable, and blended in a very
nice way. Formidable, and a good beer to drink
with a variety of food.

For øvrig er vi helt enige om at det finnes mange andre veldig smakfulle øl som bør utprøves.

Takk for tipset ditt, som skal følges opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: