Pilsner Urquell 170 år!

5 10 2012

I dag fyller Pilsner Urquell 170 år! Egentlig går historien helt tilbake til 1839 da Bürger Brauerei ble etablert i Plzên i Böhmen som den gang var en del av det tyske riket.

Akersberget markerte begivenheten med å invitere til et foredrag av International Quality Specialist hos Pilsner Urquell Gabriela Bryndova, smaking av ufiltrert Pilsner Urquell og et godt måltid komponert av Akersbergets kokk Christian Thalin.

Pilsner Urquell fastsetter altså startåret til 1842. Det var nemlig året da bryggeriet ansatte den bayerske bryggeren Josef Groll. Han utviklet pilsnerølet, og det er dét jubileet vi feirer i dag. Pilsner Urquell (urpilsen) ble altså lansert i 1842 og fikk raskt sin velfortjente popularitet langt utover landets grenser. Pilsner Uruell som varemerke ble registrert i 1898, og ifølge bryggeriet brygges ølet etter nøyaktig samme oppskrift den dag i dag.

Ølet produseres med lokal malt, Tsjekkisk 2-row og og det kokes fremdeles over åpen flamme. Den originale gjærstammen, kalt Pilsner H har blitt vedlikeholdt i generasjoner, og gjenbrukes flittig i dagens brygg. For å sikre gjærstammen har de låst ned gjær i sikre hvelv i både London og i Praha. Allerede i 1856 ble ølet eksportert til Wien, og i 1890 gikk over 50% av produksjonen til eksport. Ølet har en søtlig smak som harmonerer perfekt med den tsjekkiske Saaz-humlen, som er helt sentral i Pilsner Urquell. Ettersmaken har en tydelig bitterhet fra den nevnte humlen.

På Akersberget fikk vi servert den ufiltrerte versjonen, og det er en fin smaksopplevelse. Den har langt mer sødme enn flaske-/boks-versjonen, men mangler til gjengjeld noe av humlebitterheten man finner i originalen.

Maten vi fikk servert var, som alltid på Akersberget, smaksrik og god med øl både i og til maten:

Pisket smør og hjemmelaget øllebrød

Lakserullade med sitron og  potetkrem

Norsk chevré og hovmestersaus

Svensk gubbröre Egg, ansjos og rødløk

Sild på crostini av grovt brød

Varmrøkt ørretsalat på høstens grønnsaker og Grolschmarinerte reker

Roastbiff av lam, syltet sopp og kål

Saltrøstede amandinepoteter og morellsjy

Sjokoladetrøffel smaksatt Kozel og blåbærmarengs

Til dette serverte man både Pilsner Urquell (både filtrert og ufiltrert) og en rekke andre øl fra importøren Multibev.

Takk til Akersberget for et hyggelig arrangement og gratulerer med dagen, Pilsner Urquell!

I mai var jeg på et annet Pilsner Urquell-arrangement, der bryggmesteren selv, Vaclav Berka var tilstede. Her er en video hvor han «spretter» en tønne med ufiltrert Pilsner Urquell:

Siste: Akersbergets ølguide Kim Daniel Bergersen vant denne uken finalen i Pilsner Urquell International Bartender 2012 i Praha. Gratulerer!


Handlinger

Informasjon

Ett svar

10 10 2012
beerman

Fin blogg, og er nok mulig at ølet fortsatt brygges etter den originale og gamle oppskriften. Men lagringstiden er jo blitt vesentlig redusert de siste årene, så smaksmessig er nok dagens øl ganske så forskjellig fra tiden før SABMiller overtok dette tsjekkiske nasjonalsymbolet innen ølverdenen. Men dette får vi nok dessverre ikke lenger kontrollert….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: