Nøgne Ø #100-smaking på Bar & Cigar

16 09 2012

Nøgne Øs #100 ble lager som et jubileumsøl da Nøgne Ø brygget sitt 100.brygg rundt 2004. Opprinnelig var dette ølet kun ment for personalet hos Nøgne Ø for å feire jubileumsbrygget. Ølet ble imidlertid så populært at det snart ble et krav om at det måtte brygges på fast basis. Og det ble det, heldigvis!

Bar & Cigar satt på en flaske fra originalbatchen, og forrige uke inviterte de endel ølentusiaster til å smake denne ca 8 år gamle klassikeren. Christer fra BeerNorway supplerte med følgende årganger, slik at vi skulle få litt perspektiv på smakene og ølets utvikling:

Batch #348 (brygget 27.03.2008)

Batch #590 (brygget 10.02.2011)

Batch #727 (brygget 23.11.2011)

Batch #767 (brygget 20.02.2012)

Den originale #100

Noen kaller dette ølet en Imperial IPA men den mer korrekte betegnelsen er nok en Barleywine. Ferske eksemplarer er imidlertid godt humlet (80 IBU, for de som forstår seg på slikt), så vi bestemte oss derfor for å starte med den eldste flasken. Humlen fra de ferskere variantene ville ellers lett kunne ødelegge mye av smaksopplevelsen på den mer avrundede og humlefattige 2004-versjonen.

#100 (originalbatchen)

Det var med stor spenning vi satt nesen i glasset, og det viste seg fort at denne hadde beholdt mye av sin aroma. Det tydeligste tegnet på at denne hadde vært lagret var at den friske humlesmaken var totalt fraværende. Noe humlebitterhet sitter i ettersmaken, men langt fra så fremtredende som i dagens utgaver. Øl som blir lagret over tid får ofte et vinøst preg, og i dette tilfellet kunne man betegne det som en portvinsaktig smak. Ettersmaken er nesten fraværende. Et morsomt bekjentskap!

Den originale Nøgne Ø #100 i glasset. Batch #100!

#348

Her kom kveldens overraskelse! Med 4,5 år på baken hadde det skjedd mye i flasken på denne utgaven. Her var det tydelig smaker av julekrydder som trådte frem. Nøgne Øs ekstremt krydderfylte juleøl Underlig Jul ble raskt trukket frem som sammenligning. Her var både einer, granbar, kardemomme, kanel og flere andre komponenter som man ellers ikke forventer å finne i #100

#590

Her begynner vi å nærme oss dagens utgave. Igjen er det lett krydrede toner i smaken, men på langt nær så mye som i #348. Humlen er imidlertid tilstede her og yter en fin motvekt til den runde maltsmaken.

#727

I denne knapt årgamle utgaven er det først og fremst den fyldige maltsmaken som er fremtredende. Her er mye karamellsmak og sødme. Den har også en tydelig humleprofil, slik vi kjenner ferskere utgaver av #100.

#767

Den siste utgaven vi prøver har kun vært på flaske noen få måneder og ble solgt på polet denne sommeren. Her er alkoholsmaken tydeligere i smaksbildet og humlen har også en mer fremtredende plass. Dette er slik vi kjenner den.

Et nydelig syn når Nøgne Ø #100 er min favorittøl!

Det må også nevnes at Nøgne Ø har forandret noe på oppskriften til #100 opp igjennom årene. Blant annet har de endret på humlesammensetningen.

En morsom seanse, og et tydelig bevis på at godt øl kan lagres.


Handlinger

Informasjon

3 responses

16 09 2012
Jørn Idar Kvig

Morsom smaking virker det som, og det kanskje spesielt morsomt for deg som har #100 som et av dine favorittøl?! Kudos til Bar & Cigar og Christoffer da, som delte på herligheten!

16 09 2012
Christer Edvartsen (@BeerNorway)

@Jørn Idar Kvig Faan å du skal kalle meg Christoffer hele tiden…

16 09 2012
Jørn Idar Kvig

Her driver jeg å skryter av deg Bottolf, å så klager du? 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: