Jordbær og øl!

8 07 2012

Jordbær og øl? Kan det være noe godt, da? Det er ihvertfall ingen bær som smaker mer sommer enn jordbær, og to gode ting går jo som oftest godt sammen.
Kjempetorskens ØL-blogg gikk til innkjøp av norske jordbær og et utvalg ølsorter for å prøve denne noe uvanlige kombinasjonen. Samtlige av disse ølene finner du i din dagligvarebutikk eller på ditt nærmeste vinmonopol. Finnes de ikke i polets standardutvalg er det fullt mulig å bestille dem  for henting på nærmeste pol. Uten ekstra kostnad!

Her er resultatet av smakingen:

Jordbær og IPA

Her representert ved Nøgne Ø Two Captains, en dobbel IPA på 8,5%. Jeg var spent på hvordan IPAens bitterhet ville reagere mot sødmen i jordbærene. Her var det rett og slett en krasj. Bitterheten i ølet stod overhodet ikke til sødmen i bærene. Toppkarakter på begge hver for seg, men som kombinasjon var det rett og slett en helbom! Litt synd, for jeg hadde virkelig ønsket at disse to hadde funnet tonen 😉

Jordbær og Pils

Her representert ved Pilsner Urquell, en godt humlet tsjekkisk pils. Denne har endel mere smak enn den jevne pilsen som finnes i norske dagligvarebutikker, men den er ihvertfall bredt tilgjengelig i norske butikker. Heldigvis! Pilsner Urquell er ikke bare bitrere grunnet den generøse mengden Saaz-humle som tsjekkerne putter i den, den er også søtere enn den norske pilsen. Denne søtheten passer perfekt med sødmen i jordbærne. Samtidig får man et fint sting av humlen som bryter litt med bærsødmen. Smakene komplemenerer hverandre på en glimrende måte. Pils og jordbær er en god kombo!

Jordbær og Bokkøl

Her representert ved Borg Bokkøl som i fjor ble kåret til Norges beste øl! Bokkøl er jo kjent for å gå veldig godt sammen med bløtkake, så her hadde jeg troen på at jeg hadde funnet en god match. Det viste seg ikke å være helt riktig dessverre. Det maltfulle ølet stod riktignok fint til syrligheten i bærene, men det viste seg faktisk at smaken på bærene fullstendig stilte den litt forsiktige ølsmaken i skyggen.

Jordbær og Red Ale

Her representert ved Brewdog Alpha Dog. Rødt og Red. Det må da passe? Ja, faktisk! Her var det et meget godt lagspill. Alpha Dog’en ble riktignok tonet noe ned av bærsmaken, mende to smakene stod godt til hverandre. Igjen er det bærsmaken som overdøver ølet noe, men her er det ihvertfall mulig å hente det beste ut av begge smakene. Igjen må jeg trekke litt fordi bærene bærer(!) mye av totalsmaken. Det skal tydeligvis ikke være lett å finne et øl som passer perfekt til jordbær!

Jordbær og Brown Ale

Her representert ved Nøgne Ø Imperial Brown Ale. Jeg gikk med vilje for en kraftig Brown Ale for å virkelig utfordre bærene. Det viste seg å være et godt valg. Nøgne Ø Imperial Brown Ale er en forholdsvis søt og kraftig Brown Ale med fin maltsødme og en fin humlesmak. Denne stod svært godt til bærene, og sammen skaper de en svært god dynamikk. Den mørke og kraftige malten står som et utropstegn til den saftige og runde bærsmaken. Nær fullklaff!

Jordbær og Porter

Her representert ved Nøgne Ø Porter. Oppildnet av suksessen med Imperial Brown Ale ville jeg prøve en annen mørk øl til jordbærene.  Med sine 7% er riktignok Nøgne Ø Porter nærmere en Imperial Porter enn en tradisjonell engelsk Porter, men det skal absolutt ikke brukes mot den. I smak er Porteren og jordbærne likeverdige, i den betydning at de har omstrent det samme styrkeforholdet smaksmessig. Bærene med sin sødme og syrlighet og ølet med sin kraftfulle maltrygg og et lett røket preg. Sammen er disse dynamitt! Et perfekt følge i sommersolen. Hvem skulle trodd det?

Jordbær og Hveteøl

Her representert ved Lervig White Dog. Hveteøl går for å være et perfekt sommerøl, og burde i teorien passe veldig godt til jorbærene som også hører sommeren til. Det er det heller ingen tvil om at den gjør. Den lett syrlige ølen er nydelig når den blandes med bærenes syrlighet og bærsødme. De spiller ikke like godt opp mot bærene som Porteren gjorde, men utgjør et svært godt par som fortjener å stå på samme bord. Her er det full sommer!

Jordbær og Belgisk Strong Ale

Her representert ved Chimay Blue. Trappistøl og jordbær? Ja, det er ihvertfall en kombinasjon jeg hadde god tro på før jeg satte meg ned og prøvde. Jeg ble ikke skuffet. Chimay Blue har en alkoholprosent på 9, uten at alkoholen på noen måte er fremtredende i smaken. Her er det mørk sødmefylt malt og en herlig belgisk gjærsmak som utgør hovedkomponentene, og de gjør en god jobb som smaksforsterker til de søte jordbærene. Fløte på jordbærene tilfører enda en smakskomponent, og her kommer det belgiske ølet enda mer til sin rett! Rett og slett nydelig!

Konklusjon

Det er ingen tvil om at de mørke ølsortene kler jordbærne best, selv om både Pilsner Urquell og Hveteøl var gode følgesvenner. Jeg ville nok også tro at en gueuze, saison eller framboise eller en annen fruktøl ville gått godt til jordbærne, så det er bare å prøve seg frem med disse. Eller kanskje en lys belgier som Orval eller en hvit Chimay? Konklusjonen er uansett at jordbær og øl går svært godt sammen. Men jeg vil anbefale å styre unna IPA og Pale Ales. De gir litt for mye motstand i form av humlebitterhet.


Handlinger

Informasjon

3 responses

8 07 2012
humletoppen (@humletoppen)

Artig test dette. Jeg kan også sterkt anbefale Duchesse de Bourgogne sammen med jordbær, spesielt hvis de er marinerte i balsamico eddik.

8 07 2012
Tommy LP

Haandbryggeriet Ardenne Blonde og jordbær er også en knall kombo. Takk for tips om de andre ølene. Har både jordbær og øl i hus!

15 07 2012
Ølnoter: Fanø, Hoppin’ Frog, Mikkeller, Flying Couch, Frederiksodde, Hornbeer, Bøgedal osv.

[…] Jordbær: Jordbær og øl! (Kjempetorskens ØL-blogg) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: