Copenhagen Beer Celebration 2012

10 06 2012

Jeppe Jarnit-Bjergsø (Evil Twin), Kjempetorsken og Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller)

11. og 12. mai arrangerte Mikkeller Copenhagen Beer Celebration 2012 i Spartahallen i København. Samme dato avholdt Danske Ølentusiaster sin ølfestival i Tap 1 i samme by. Det har vært endel skriverier om hvorvidt dette har vært tilfeldig eller tilsiktet fra en av partene, men det er en diskusjon jeg ikke vil ta stilling til.

Jeg konstaterer kun at for tilreisende var dette et gunstig opplegg, da man på den måten kunne få med seg begge festivalene i løpet av en helg. Spesielt var Copenhagen Beer Celebration en internasjonal festival med bryggerier fra hele verden og mange tilreisende besøkende fra mange land. Kun 1.000 billetter ble solgt til de to dagene. Norge var selvfølgelig godt representert, både med vårt flaggskip-bryggeri Nøgne Ø, og med mange norske deltagere.

Til alt overmål arrangerte Mikkel «Mikkeller» Borg Bjergsøs bror, Jeppe «Evil Twin» Jarnit-Bjergsø en Sour & Bitter-minifestival dagen før. En morsom affære, ifølge de som var tilstede.

Mikkeller-øl på Kiin Kiin

Selv valgte vi å spise middag på Michelin-restauranten Kiin Kiin den dagen, da Kjempetorsken fylte rundt år. Kiin Kiin har også en link til Mikkeller, da sistnevnte i sine unge år underviste som lærer på skolen som lå tvers over gaten for restauranten. Som hjemmebrygger og hyppig gjest på Kiin Kiin ble det etterhvert til at han ble fast leverandør av øl, spesielt tilpasset Kiin Kiins asiatisk-inspirerte menyer. Jeg valgte en ølmeny til maten som inkluderte 4 av disse spesialølene: Ricemarket med ingefær og honning, Dim sum med citrongræs og koriander, La lager på amerikansk humle og Kiin Kiin med lime og citron. Samtlige var mer avdempet enn man kjenner fra Mikkellers brygg, men som tilbehør til Kiin Kiins fantastiske retter var dette midt i blinken! En fantastisk aften med kulinariske opplevelser på løpende bånd!

Mikkeller Bar har 20 tappetårn der det kontinuerlig er rotasjon av kun fantastiske øl!

Vi startet og avsluttet kvelden på Mikkeller bar som overraskende og beleilig nok lå 700 meter fra hotellet vårt. Baren var riktignok stappa full disse dagene, men tavlen bak baren overbeviste oss hele tiden om at det var vel verdt å vente litt i kø for å bli servert.

Dagen etter var det altså klart for Copenhagen Beer Celebration. Listen over deltagende bryggerier var imponerende:

Et hyggelig syn møtte de ankomne ved inngangen til hallen.

Øl-listen var ikke mindre imponerende, og det var sogar gjort et poeng ut av at de fleste bryggeriene stilte med forskjellig utbud av øl på fredag og lørdag! Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å kun gå fredag, og var derfor på plass allerede ved åpningen. kl 12.00. Planen var å starte med øl med lav alkoholprosent og sakte bevege seg opp mot de mange «big beers» som kjennetegner de fleste av bryggeriene på listen. Den planen gikk rett vest etter den første halvtimen! Fristelsen ble rett og slett for stor etter en liten runde rundt på festivalområdet. Hvilken ølentusiast kan vel motstå øl som De Struise Black Damnation XI Imp Stout (22%), The Kernel Imperial Brown Stout (10%), Three Floyds Arctic Panzer Double IPA (9%), Brodies Big Mofo Stout (10,3%), Evil Twin Even More Jesus Imp Stout (12%), De Struise Lion Claws (11%) og Cigar City Dos Costas Oeste Lemon Wood Saison (9%) for å nevne noen få.

De Struises stand var forøvrig et syn i seg selv: en tilhenger med 20 tappekraner montert på utsiden. Syngende og blide ølserverere og en rekke fantastiske øl. Festivalens beste stand!

Spartahallen. Stappfull av godt øl og glade mennesker!

Enkelte øl etterlot seg dypere spor hos meg enn andre: De Struise hadde med seg et brygg som het Dirty Horse. Et «Wild Ale» som stammet fra bryggernes hjemmebryggerdager i 1983. Ja, nittenåttitre! Alderen hadde satt sitt tydelige preg på brygget. En fin smaksopplevelse. Ellers var det morsomt å få smake på øltypen Gose for første gang. Gose er en øltype som opprinnelig kommer fra den tidligere østtyske byen Leipzig. Ølet ble brygget med minimum 50% hvetemalt og ettersom det ble tilsattbåde koriander og salt i brygget, var det unntatt fra renhetsloven. Bryggeriet Framers Cabinet fra USA hadde laget en versjon av dette ølet, Marry Me In Goslar (4,4%). Dette var brygget med rosa Himalaya-salt og smakte fantastisk godt! Friskt og krydderaktig og med en fremtredende saltsmak.

Et annet høydepunkt var Mexican Coffee Cake (10,5%). En Imp Stout fra Westbrook (US). Et jubileumsøl som er brygget med vanilje, kanel, ekvadorianske og ghanesiske kakaoskudd, habanero chili og kaffebønner. Smaksopplevelsen kommer i form av en fyldig og god Imp Stout med søtlig kaffe- og kryddersmak, toppet med en aldri så liten chilibombe i ettersmaken! Helt herlig! Dette var det eneste ølet på festivalen som jeg måtte tilbake til!

Jeg fikk også med meg et foredrag om ølblogging med Darren Packman fra BeerSweden. Interessant og lærerikt. Det var flere spennende foredrag på programmet, men jeg prioriterte ølsmaking og mingling. Det fine med «ekte» ølfestivaler er at det er bryggere og bryggeriansatte som står bak tappetårnene. Da får man, enten på forespørsel eller uoppfordret, en liten historie rundt ølet man blir servert. På den måten får man en helt annen opplevelse av ølet man drikker.

God mat!

Inkludert i prisen var også et gourmetmåltid (ifølge billetten) og etter et tyvetalls øl var det godt med litt mat. Maten var tilberedt av Mielcke og Hurtigkarl og Mikkeller serverte en Mikkeller Young Spontanale til måltidet. Young indeed! Ølet virket litt uferdig, men jeg synes det var en helt grei øl til denne maten. Upretensiøst og «ungt». Og maten var også god. Kanskje ikke gourmet-god i forhold til hva vi ble servert dagen i forveien, men en rikelig porsjon med veldig god mat.

Det er usikkert om festivalen blir arrangert neste år. Vi får bare håpe, for vi vil stå langt fremme i den billettkøen!


Handlinger

Informasjon

5 responses

11 06 2012
arne johan larsen

Enig i at mexican coffe cake var himmelsk! Artic panzer wolf også!
Smakte så Hr Torsk på sjokolade lava av Fanø? Om så hva syntes du?

17 06 2012
Yderligere omtale af Sour & Bitter og Copenhagen Beer Celebration

[…] Copenhagen Beer Celebration 2012 (Kjempetorskens Øl-Blogg) […]

17 06 2012
Ølnoter: Blåbær Lambik, Bryggens Ølbar, Evil Twin, Omnipollo, Skands, Hornbeer osv.

[…] Beer Celebration: Copenhagen Beer Celebration 2012 (Kjempetorskens […]

8 07 2012
Kjempetorsken

Torsken fikk dessverre ikke med seg Sjokoladelavaen…

29 12 2012
Kjempetorskens Topp 10, 2012 «

[…] 3. Copenhagen Beer Celebration. En ølfestival som, i likhet med Haandbryggeriets, har et riktig fokus: godt øl fra gode bryggerier og bryggeriansatte som betjener standene. Litt preget av å være jomfrufestivalen til Mikkeller & co, men det blir uansett aldri feil når så mye godt øl og glade mennesker er samlet på ett sted! […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: