Beermakers dinner med Kinn Bryggeri

29 04 2012

26. april var det Beermakers dinner med Espen Lothe fra Kinn bryggeri på Ølakademiet. Vi fikk servert en femretters meny signert kjøkkensjef Christian Thalin ved Akersberget Restaurant og øl fra Kinn (uttales «kjinn») Bryggeri. Tonen ble satt allerede ved ankomst da vi fikk et glass med en litt ubestemmelig rosa drikk…: «Verdenspremiere» på Kinns siste øl, «Rosa Kinn», viste det seg!

Rosa Kinn. En perfekt aperitif!

 

En belgisk blond brygget med bringebærekstrakt. Friskt, søtt, vinøst og veldig godt. Et perfekt alternativ til champagne eller rosévin. Ikke minst et fint alternativ til det norske «sommerølet»! Følg med for anmeldelse av dette ølet i løpet av neste uke!

Etter aperitifen satte man seg til bords, og Bryggerimester Espen Lothe presenterte seg. Han fortalte om sitt forhold til øl generelt, og til britisk øl spesielt. Kinn bryggeri har nylig utvidet kapasiteten, men sverger fremdeles til å gjære ølet i åpne gjæringskar.

Ølgravet laks.

Kveldens 5-retters meny bestod av følgende retter:

  • Ølgravet laks i Slåttøl – sennepssaus, vårsalat og tørket brød av malt. Til denne retten fikk vi servert Slåtteøl.
  • Humlepannacotta med Kinn Veskyst – toppes med Foie Gras terrine, agurksalat, sesamkrisp og granateple
  • Pochert kveite – agurksalsa, chorizo, fransk tomatsaus og cous cous med Kinn Jubileum Kveiteøl.
  • Sprøstekt andebryst – serveres med rotfrukter, Cumberlandsaus og Bøvelenrisotto. En herlig rett med mye smak!
  • Sjokoladeganache – tilsmakt med kaffe, sjokolademousse med Kinn Svartekunst og syrlige bær.

Humlepanacotta.

Skal jeg trekke frem et høydepunkt her, så må  det være den posjerte kveiten med Kinn Jubileum Kveiteøl til. Fisken var fantastisk i seg selv. Fast og fin i kjøttet og nesten kremete i teksturen. Sammen med Kveiteølet utgjorde det en perfekt kombinasjon.

Kveldens høydepunkt. Nydelig kveite med Kveiteøl (altså Hveteøl!)

Jeg vil også fremheve Kinn Svart Hav som vi fikk servert til andebrystet. Det er en fantastisk stout med mye smak og herlige malt-toner. Helt utrolig at denne smakfulle ølen holder seg innenfor butikkstyrke! Den smaker minst det dobbelte (i %). Perfekt til det forholdsvis fete andekjøttet.

Kveldens øl-høydepunkt. Andebryst og en herlig Svart Hav.

Svart Hav satte faktisk Svartekunst litt i skyggen denne dagen. Svartekunst ble servert til sjokoladedesserten, noe som var en ypperlig kombo. Men denne kvelden synes jeg faktisk at Svart Hav var et høydepunkt når det gjaldt øl i kombinasjon med mat.

En herlig avslutning. Sjokolade og imperial stout er en uslåelig kombinasjon!

Som det fremgår av menyen ble det brukt øl fra Kinn også i matlagingen. Risottoen laget med det belgiske ølet Bøvelen stod frem som særdeles vellykket. Fyldig og smaksrikt og med tydelige referanser til ølet som ingrediens.

Før hver rett fortalte Espen Lothe litt om hva vi hadde i vente, både på tallerkenen og i glasset, og om hvordan rettene og ølet var ment å passe sammen. Espen er svært engasjert og flink til å snakke og det var nok mange som fikk utvidet sin kunnskap om øl (og mat) denne kvelden.

Espen Lothe med sin Kjempetorskbutton.

Ølakademiet har planlagt flere Beermakers Dinners fremover. Hver annen måned fremover kan du spise nydelig mat kombinert med  det ypperste av skandinavisk øl til. Her er det foreløpige programmet på Ølakademiet denne sommeren og høsten:

  • Torsdag 14. juni – Nøgne Ø, Norge
  • Torsdag 30. august – Ægir Bryggeri, Norge
  • Torsdag 25. oktober – Horn Beer, Danmark

Arrangementene har kun 55 plasser, så her er det førstemann til mølla. Følg med på Ølakademiets Facebookside for mer info.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: