Skandinavias Michelin-restauranter og øl, 2012

31 03 2012

I fjor på denne tiden skrev jeg en artikkel om Skandinaviske Michelin-restauranter og deres ølutvalg.

I årets utgave av Michelin-guiden ble den norske restauranten Maaemo tildelt 2 stjerner! Dette inspirerte meg til å ta en ny runde for å høre hvordan det nå står til med ølutvalget hos de Skandinaviske Michelin-restaurantene:


Først de norske:

Maaemo, Schweigaards gate 15 B, Oslo
Pontus Dahlström sier at Maaemo har store planer om å videreutvikle seg når det gjelder øl, og at de ser på øl som en likeverdig drikk til mat. Han forteller videre litt om bruken av øl på Maaemo: -«Som aperitif så serverer vi Sara fra Brasserie de Silenrieux og Atna nakenbad.
Hos oss så velger 95% av gjestene drykkesmenyen og på den har vi til en hver tid minimum 1 øl.
Vi har siden vi åpnet restauranten hatt en servering som setter øl i fokus. Vi serverer Surdeigsbrød med Røros smør og Hveteøl fra Bøgedal på Jylland.
Så har vi også brukt Duchesse de Bourgogne til en sopprett i fjor høst».

Restaurant Oscarsgate, Pilestredet 63, Oslo
Restaurant Oscarsgate kan opplyse at de for tiden har Nøgne Ø Wit på vinmenyen(!) og Alhambra i tillegg.
De sier videre at de ikke har store planer om og ha et stort øl utvalg men de har diverse øl på menyen når det passer med rettene.

Statholdergaarden, Rådhusgaten 11, Oslo

Restaurantsjef Edvard Skramstad sier at Statholdergaarden alltid er på utkitt etter nye produkter, og Statholdergaarden har i dag et svært respektabelt ølutvalg:

Ægir Brime Lager, Ægir Rallar Amber Ale, Ægir Tors Hammer, Ægir IPA, Nøgne Ø Wit, Nøgne Ø Pale Ale, Nøgne Ø #100, Nøgne Ø Brown Ale, Nøgne Ø Brun, Nøgne Ø IPA, Haandbryggeriet Ardenne Blond, Haandbryggeriet Norse Porter, Haandbryggeriet Havrestout og Mikkeller Beer Geek Breakfast.

Sverige:

Kock & Vin, Viktoriagatan 12, Göteborg

Björn Persson hos Kock & Vin sier at de i dag blant annet har øl fra Oceanbryggeriet, Nils Oscar og Pilsner Urqurel. De diskuterer også å lage et spesialøl for restauranten med Oceanbryggeriet.

Thörnströms Kök, Teknologgatan 3, Göteborg

Thörnströms Kök har en av de bedre ølmenyer vi har sett! Anne Thörnström forteller at de -«arbetar mycket med olika dryckespaket till våra menyer, innan var det mycket fokus på vinpaket, men idag har vi även utvalda öl och alkoholfria dryckespaket till våra menyer».

Hun kan også fortelle at de var nominert til «årets Ölopplevelse» i 2012-utgaven av den svenske guiden «White Guide». Her er Thörnströms øl-liste:

1/2 Idjit, Oceanbryggeriet Avenyn Ale, Nils Oscar Barley Wine, Bryggmästaren, Oceanbryggeriet Glen no 5, Grebbestad Lager, Gustavs Finger, Göteborgs Porter, Dugges High Five, Idjit, Dugges IPA, Dugges Kals Stout, Ölvisholt Lava, Mohawk extra IPA, Mohawk, Lager, Nils Oscar God Lager, Oppigården, Dugges Perfect Idjit, Plato Lager, Skebo Påsköl, Stallhagen Red Ale, Wheihsterphaner Vete, Wisby Pils

F12, Fredsgatan 12, Stockholm
Sören Polonius hos F12 forteller at de ikke har større planer om å utvide sitt ølsortiment. De overlater det til restauranter med et uttalt ølkonsept, sier han. Allikevel har F12 en god ølliste som består av: Nøgne Ø Wit, Pang Pang Puttin in hours Pale Ale, Nils Oscar HopYard IPA, Nils Oscar, Nils Oscar «Bordsöl» (i samarbeid med bryggeriet), Nynäshamn Bedarö Bitter, Nynäshamns Landsorts Lager, Rochefort 11, Abbaye Saint-Remy Trapistes Rochfort, Carlsberg Export, Carlsberg Hof.

Matthias Dahlgren, Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm

Sommelier Johan Andersson forteller at ølutvalget på Matthias Dahlgren i dag består av:  Stockholm Brewing Co IPA, Hantverksbryggeriet Bonden Folklig Ale, Sigtuna Brygghus East River Lager, Mikkeller American Dream, Norrebro Bryghus New York Lager, Norrebro Bryghus Bombay Pale Ale, Williams Brewing Co Ginger Beer, Traquair House Ale og Jacobite Ale. Han forteller videre at  -«I matsalen serverar vi även en öl på avsmakningsmenyn till en saltbakad rödbeta med rökt oxmärg och kaviar. Öl är en del av vårt kulturarv och vi strävar alltid efter att ha ett bra utbud med fokus på små kvalitativa producenter som jobbar med bra råvaror och brygger med kärlek. Vi förnyar och byter ut med jämna mellanrum då vi hittar något nytt spännande.

Restaurant Frantzén/Lindeberg, Lilla Nygatan 21, Stockholm
Chef Sommelier Niklas Löfgren forteller at Frantzén/Lindeberg har idag «alltid har en öl på glas som vi serverar till våra gäster. Vi önskar att ha ett så smalt utbud av dryck som möjligt för att kunna lägga tid på att hitta det bästa och mest exklusiva att servera våra gäster, så detta gäller självklart även ölet. Ibland ingår också en öl i våra dryckesmenyer till maten.
Ölen vi serverar är nästan alltid från norden, gärna Sverige men också ofta från Danmark.
I oktober varje år får vi in en öl som vi är ensamma om att ha på restaurang. Det är en öl bryggd i Kalmar och den görs varje år till skördefesten på Öland. Den serverar vi hela hösten och fram till våren som enda alternativ till ölsugna gäster. Och det för att vi själva tycker att det är den godaste ölen som går att få tag på i Sverige just då».

Danmark:

Nimb, High End
ernstorffsgade 5, København

Guest Relations Manager  Julie von Sperling sier at -«vi gør ikke noget specielt ud af øl på Nimb andet end at vi har det i vores sortiment, da folk jo altid gerne vil have det til frokost eller noget. Vi har Royal på Nimb».

Restaurant Kiin Kiin, Guldbergsgade 21, København

Henrik Yde-Andersen forteller at Kiin Kiin  brygger sitt eget øl i samarbeid med Mikkeller.
Kiin Kiin har følgende øl:
Ricemarket med ingefær og honning
Dim sum med citrongræs og koriander
La lager på amerikansk humle
Kiin kiin med lime og citron

Era Ora, Ovengaden Neden Vandet 33 B, København

Katrine Giorgio forteller at -«Vi kan desværre ikke svare fordi vi serverer ingen øl på vores restauranter».

Formel B, Vesterbrogade 182, Frederiksberg

Sommelier Martin Iuel-Brockdorff Bek sier at Formel B har følgende øl på menyen: Carlsberg Pilsner, Jacobsen Dark Lager, Jacobsen Extra.

-«Vi gør os ikke meget i øl, da vi primært sælger vin», sier Martin Iuel-Brockdorff Bek

Restaurant Relæ, Jægersborggade 41, København

Kim M. Rossen forteller at Relæ kun har to øl på menyen, begge fra Nørrebro Bryghus: Stuykman Wit og Ceske Böhmer.

Grønbech & Churchill, Amaliegade 49, København

Natasha hos Grønbech & Churchill forteller at de for tiden har Indslev Bryggeris Hvede Bock og Svane Hvede i tillegg Skovlyst Bryggeris IPA, Skovlyst Birkebrygs Pilsner og Bøgebryg Brown Ale. Natasha forteller videre at  det ikke er konkrete planer om utskifting av øl, men at det er godt mulig at de skifter ut noen øl i løpet av året.

Kokkeriet, Kronprinsessegade 64, København

Daglig leder Sammy Shafi forteller at Kokkeriet har et større utvalg øl fra Herslev Bryghus og at de er meget tilfredse med deres øl.

For øyeblikket har de ingen planer om å utvide sitt ølutvalg.

Den Røde Cottage, Strandvejen 550, Klampenborg

Anita hos Den Røde Cottage forteller at de har øl fra Thisted bryghus, Herslev og Refsvindinge på ølmenyen sin.

Konklusjon:
Flere av Michelin-restaurantene har avstått fra å svare på Kjempetorskens spørsmål. Dette har spesielt falt dårlig ut for danskene der spesielt Noma utmerket seg med en særdeles flott ølmeny i fjor.
Jeg synes det er spesielt hyggelig at de norske Michelin-restaurantene har et godt fokus på øl. Spesielt at det fokuseres på godt, norsk mikrobrygget øl.
Jeg må også presisere at Michelin-stjerner utdeles kun på basis av maten som serveres på den enkelte restaurant. Vin- og øl-menyene er ikke med i vurderingen når Michelin utdeler sine stjerner. Derimot er ølmenyen hele grunnlaget for Kjempetorskens utdeling av terning-øyne i denne artikkelen 😉

Handlinger

Informasjon

2 responses

2 04 2012
Kort nyt: Føniks, Bøgedal, alkoholfri, sundhed, Øl-laboratoriet, Bøllingsø, Michelin, Royal Unibrew osv.

[…] i færøske Okkara. Kiin Kiin og Noma, der ellers har gode ølmenuer, deltog ikke i undersøgelsen. Skandinavias Michelin-restauranter og øl, 2012 (Kjempetorskens […]

9 05 2012
Kort nyt: Føniks, Bøgedal, alkoholfri, sundhed, Øl-laboratoriet, Bøllingsø, Michelin, Royal Unibrew osv.

[…] nu involveret i færøske Okkara. Noma, der ellers har god ølmenu, deltog ikke i undersøgelsen. Skandinavias Michelin-restauranter og øl, 2012 (Kjempetorskens […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: