Salg på polet!

1 03 2012

Nei, det er ikke salg på polet, men jeg tenkte jeg skulle skrive litt om fjorårets salg på polet, altså salgstallene. Vinmonopolet økte salget marginalt fra 2010 til 2011, og en total salgsøkning på 0,6% burde ikke skremme noen.

Det som er interessant og gledelig er at salget går i riktig retning, både for oss som er glad i øl, og for alle de som ønsker å dreie alkoholsalget i riktig retning. Altså: bort fra de sterke sakene og over på varer med lavere alkoholinnhold.

Nedgangen i salget er størst på sterkvin (ned 9,7%) og det er en vedvarende trend. Den nest sterkeste alkoholgruppen på polet går også kraftig ned, brennevin (ned 4%). Også her er det en markant nedgang som fordeler seg over alle de største brennevinskategoriene.

Svakvin er polets største varegruppe og selv om den aller største kategorien, rødvin, gikk på en smell, gjorde salget av hvitvin, rosévin og musserende sitt til at varegruppen som helhet fikk en svak salgsøkning, opp 1,3%. 

Så til det gledelige: Salget av øl på Vinmonopolet økte med 16,5%! Personlig synes jeg det er mest gledelig at det er overgjæret øl som øker, mens undergjæret øl er stabilt. Enkelt sagt vil dette si at det er øl fra norske og utenlandske mikrobryggerier som står for økningen, mens undergjæret øl fra industribryggeriene i Norge og utlandet (hovedsaklig pils, juleøl, bokkøl og bayerøl) har stabile salgstall.

At alkoholfritt økte med 21.1% på polet skal jeg kun nevne i forbifarten. Jeg mistenker at salgsvolumet og omsetningstallene er forholdsvis lave for denne kategorien.

duvel in norway (1)

Så, hvilke konklusjoner kan vi trekke av dette? Først og fremst at polet nå har et press på seg til å utvide sitt utvalg av øl. Dette er helt i tråd med det mandat Vinmonopolet har fått fra myndighetene, nemlig en dreining av salget over på de mer alkoholsvake drikkene. Og det mest gledelige er at dette vil kunne opprettholde en forsvarlig alkoholpolitikk. Økt utvalg/salg av smakfull øl på vinmonopolet er et langt og godt skritt på veien mot en sunnere alkoholkultur her i landet!

Kilde: Vinbladet 02/12


Handlinger

Informasjon

2 responses

1 03 2012
arne johan larsen

ja. jeg leste det selv i vinbladet. skal bli interessant å følge med fremover hva som skjer.

3 03 2012
Kristoffer Karlsen

Det er flott at det overgjæra ølsalget øker, men vinmonopolet kommer seg selv noe i forskudd når de påstår at «I dag finst det meir enn 500 ølmerke i polhyllene, og rundt 100 av dei er norske.» Men kanskje en dag…
Kilde: Vinbladet 02/2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: