Ølsladd -Hva mener partiene?

28 02 2012

Helsedirektoratet har bestemt at norske bryggerier ikke får lov til å vise bilder av ølet de lager. De får heller ikke lov til å omtale ølet eller foreslå hvilket øl som passer til forskjellige matretter. Som en følge av dette har Bryggeriforeningen sladdet alle bilder av øl på sitt nettsted drikkeglede.no.

Kjempetorskens ØL-blogg har gitt de politiske partiene som er representert på Stortinget 2 spesifikke spørsmål om hvilket syn de har på denne saken:

1. Er deres parti enig i at avgjørelsen som ble gjort av Helsedirektoratet/Markedsrådet i denne sak er en riktig beslutning? (det spørres altså ikke om avgjørelsen er riktig i forhold til regelverket, men om deres parti synes dette er en korrekt avgjørelse, isolert sett).

2. Dersom svaret er «Ja» på spørsmål 1: Vil deres parti arbeide for å innføre flere slike restriksjoner på omtale av alkohol?
Dersom svaret er «Nei» på spørsmål 1: Vil deres parti gjøre noe for å få dette vedtaket omgjort?

Her er svarene vi fikk:

Høyre v/Sunniva Steinstad, Politisk rådgiver, Høyres Stortingsgruppe

1. Høyre støtter langt på vei dagens regelverk og forbudet mot alkoholreklame slik det er i dag. Vi mener derfor at dette er en korrekt avgjørelse.

2. Høyre vil ha en gjennomgang av regelverket for å gjøre det mer i samsvar med en ny mediehverdag og det faktum at vi lever i en globalisert verden.

Kristelig Folkeparti v/John Anders Røse, Politisk rådgiver, KrFs stortingsgruppe. 

Vi, som et politisk parti, har ikke en holdning til en spesifikk avgjørelse gjort av helsedirektoratet, men har en generell tilnærming til alkoholreklame som helhet.

Vi ønsker ikke alkoholreklame. Et stort flertall av de politiske partiene på Stortinget (Ap, H, KrF, Sp og SV) har vedtatt følgende retningslinjer for alkoholpolitikken i Norge: «alkoholpolitikken må ligge fast ned fokus på begrensning av tilgang og forbruk».
Forskning viser at alkoholreklame gir økt forbruk, og er dermed i strid med vedtatte retningslinjer for alkoholpolitikken i Norge.
Jeg beklager at det ikke var anledning til å gi et konkret svar på spørsmålene dine, men stortingspolitikere har dessverre ikke anledning til å verken uttale seg eller gjøre om beslutninger gjort på bakgrunn av gjeldende regelverk, da det er utenfor vårt mandat.
Fremskrittspartiet v/Einar Remi Holmen, Rådgiver
1. Vi er totalt uenige i markedsrådets og helsedirektoratets sladd av alkoholreklame. Dette mener vi er en tåpelig avgjørelse. Vi er for alkoholreklame.
2. Vi vil være positive til å reklamere for alkohol. Når EUs direktiv om alkoholreklame kommer opp i Stortinget vil vi støtte dette.

Venstre v/Camilla Hille, Førstekonsulent i Venstres stortingsgruppe

Venstre har tidligere foreslått en liberalisering av regelverket for salg og omtale av alkoholprodukter. Forslaget har blitt blankt avvist av stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Krf.

Regjeringspartiene Ap, Sv og Sp har, tross gjentatte purringer, ikke svart på spørsmålene. Men de har jo, så vidt jeg har fått med meg, et generelt problem med eposter…

Du kan støtte Facebook-aksjonen «Ja til produktinformasjon om øl» her!


Handlinger

Informasjon

2 responses

28 02 2012
Haffy

Jeg liker veldig godt de aktuelle artiklene dine…

29 02 2012
Beer Sagas

Ingen overraskelser her, bortsett fra at Venstres talsperson har glemt at partiet hennes satt i regjering så sent som i 2005. Regjeringen den gang gjorde ikke noe for å myke opp alkohollovgivningen på dette punktet.

Bra initiativ, Kjempetorsken! Artig med politisk øljournalistikk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: