Nye øl i 2012

10 02 2012

I fjor ble det lansert over 140 nye, norske øl. Dette rekordtallet er et tydelig tegn på at ølrevolusjonen for alvor har begynt å skylle over Norge. Det er også liten tvil om at enda flere nye norske øl skal se dagens lys i 2012. Kjempetorsken har tatt en runde med de norske bryggeriene for å høre hva vi kan forvente oss. Vi har mye spennende i vente!

Hansa Borg bryggerier v/Marketing Direktør Alf Helge Halland

Hansa Borg bryggerier arbeider fortløpende med utvikling av porteføljen slik at den hele tiden er oppdatert og konkurransedyktig. 1. november overtok vi distribusjonen av det meksikanske ølet Sol og det italienske merket Birra Moretti som et ledd i å bredde og styrke oss innen importøl som har hatt en positiv trend det siste årene. Hansa Borg bryggerier har også ett eget mikrobryggeri, Waldemars der vi hele tiden jobber med utvikling av interessante produkter. Waldemars brygges i Hansas gamle lokaler på Kalfaret i Bergen og gjør det mulig for oss å ta frem øl i en mindre skala. Det gjør at vi kan være enda litt mer fleksible enn på våre større bryggerier – kreativiteten kan flyte litt ekstra mao. Her kan det komme litt nytt utover året, men volumene er små og eksklusive – følg med!

Er det også åpning for brygging av ikke planlagte øl, eller er planene fastlagt for hele året?

Vi planlegger i store trekk for lengre perioder for alle bryggeriene våre men vi pleier å klare å gjøre litt om i planene hvis man trenger det. Som nevnt ovenfor,  er fleksibiliteten størst på Waldemars. Året er langt og selv om vi stort sett har lagt planene er det noen prosjekter som kan komme til å se dagens lys på denne siden av jul 2012.

Har dere spesielle mål, forhåpninger eller tanker om ølåret 2012?

For 2012 håper vi på et positivt marked, mindre nedgang, utflating – eller aller helst en økning. Ølmarkedet blir fortsatt utfordret med grensehandel og avgifter. Men får vi for engangsskyld en god sommer kan vi kanskje se et bedre marked. Som Norges største norskeide bryggeri er vi veldig stolte over at våre merkevarer går bra i et nedadgående marked. Hansa tar andeler og vi tror selvsagt at dette skal fortsette også i 2012.

Nøgne Ø -det kompromissløse bryggeri v/Bryggerimester og Toji Kjetil Jikiun

Ja, vi har konkrete planer for mange nye øl i 2012.  Det første blir en Imperial Rye Porter, som vi brygger med Terapin Beer Company (i Grimstad) neste helg.  Det kommer også et øl med norsk malt (og en med norsk frukt).  Og Red Horizon 2 og 3.  Og vinnerølet fra NM i hjemmebrygging (håper jeg).

Jeg har ikke lyst til å si så mye mer, men 10% av årets produksjon er budsjettert til å bli nyskapende.  Det vil nødvendigvis bli ca 100 000 liter, eller ca 22 brygg hos oss.

Det kommer mer fatlagret øl i fremtiden, og det kommer mer surt øl.

Med hensyn til kollaborasjoner blir det i tillegg til Terapin, kanskje flere med Bad Attitude, Bridge Road Brewers, Moylan, 8 Wired, Batemans og Surly.

Mye er ikke planlagt.  Kreativiteten forsvinner om man planlegger for mye.

Ja vi har mange mål for 2012.

–  Vi skal bli bedre i å følge opp kunder.

–  Vi skal gjøre mere spennende og kreativt.

–  Vi skal gjøre Nøgne Ø til et enda hyggeligere sted å jobbe, med en god og sammensveiset gjeng i arbeid.

–  Vi skal sørge for at bryggeriet vårt ikke bare blir husket som Nøgne Ø, men også som Det Kompromissløse Bryggeri.  Dette har i de siste årene sklidd litt ut, men vi har nettopp gjort endringer i styret og ledelse, og vi skal gjeninnta kompromissløsheten!

Ægir bryggeri v/Bryggerimester Evan Lewis

Har dere planer for nye øl i 2012?

Ikkje alle nye sorter er bestemt endå, men generelt kan folk ser fram til:

– fleire sterkøl sorter
– nye Julebrygg varianter
– breiare distribusjon på fatøl
– akevitt på polet
– minst eit par øl å feira vårt nytt bryggeri i Flåm, og vårt 5-års jubileum2)

Vi elsker ikkje-planlagt øl, og skal absolutt brygge ein del av desse i år. I fjor så lagde vi 22 ølsorter, der 8 var nye og halvparten var ikkje planlagt meir enn nokre månader på førehand.

Er frykteleg travelt her som vanleg. som er bra 🙂 Med det nye bryggeriet så får vi endeleg nok kapasitet i Flåm, både når det gjelder brygging og tapping på flasker og fat. Våre ynske er å forsette veksten vi har hatt i dei siste åra med brei distribusjon ut til daglegvare, og særleg Vinmonopolet i mykje større grad enn før. Som nemnte er å auke stadar med fatølet vårt eit viktig sak i 2012, samt å auke eksportmengder. Viktigaste akkurat for tida er å få det nye bryggeriet på plass – vi reknar med å kjøyre første brygg tidleg i april.

Macks Ølbryggeri v/Bryggerimester Rune Lennart Andreassen

I 2012 har vi kommet med en nyhet: Jubileumsøl 1877 , som er en Tsjekkisk lager. Ellers vil det komme 5-6 Bryggerimesterens Spesial på fat på følgende utesteder i Tromsø: Ølhallen, Blårock, Cirka, Kaia , samt Bryggerikaia i Bodø.

Utover dette vil vi ikke komme med noen nyheter på øl, da 2012 blir et mildt sagt meget hektisk år, med full drift samtidig med bygging og igangkjøring av nytt bryggeri , samt flytting av 25 tanker à 100 000 liter ( med de logistikkutfordringer dette gir i flytteperioden).

Amundsen Bryggeri & Spiseri v/Brygger Tom Alfred Øimo

Vi har planlagt Påskebokk, Pils og Hvete i sommersesongen, mot høsten og vinteren igjen blir det noen nye slag av mørkere øl. Ser for meg Vinter Ale, Stout og en American Style Black Ale. Vi har også på gang en American Style Black Ale i samarbeid med Lervig. Mike Murphy kommer til Amundsen for å brygge dette i disse dager. Den vil være på tapp i påsken ser vi for oss.

Hva med impulsive brygg?

Det er alltids åpning for brygging av forskjellige øl. Vi har fast Husets Pale Ale. Så ser vi på sesongøl som nummer 2. Som nummer 3 har vi en litt forskjellig kategori.
Som brygger har jeg lyst å få til noe Real Ale i CAMRA godkjent stil. Men dette er bare på tanke-stadiet. Planene er foreløpig ikke iverksatt. Men håper vi får til noe 🙂

Inderøy Gårdsbryggeri v/Steinar Kvam

Ingen konkrete planer så langt, men det blir vel et par nye typer.

Åpen for ikke planlagte brygg hvis det passer seg slik. Vi håper å opprettholde produksjon, kvalitet og salg slik at det er mulig å ha dette som levebrød i enda noen år.

Ringnes v/Stemningsskaper Sigrid Strætkvern

Har dere konkrete planer for nye øl i 2012?

Det er ikke så mye interessant å bringe, dessverre. Det er jo slik i denne bransjen at det som måtte ligge av planer hos de store bryggeriene først skal presenteres for kunder og kjedekontorer, før det kan presenteres ut til markedet.

Er det også åpning for brygging av ikke planlagte øl, eller er planene fastlagt for hele året?

I utgangspunktet er nylanseringer året 2012 besluttet allerede i 2011, men vi er åpne for brygging/lansering av ikke planlagte øl i 2012 også.

Har dere spesielle mål, forhåpninger eller tanker om ølåret 2012?

Det måtte være at stagnasjonen i et fallende ølmarked stopper opp, at ølet får en enda mer økt anseelse blant folk flest, og at alle norske bryggerier skal få mulighet til å drive saklig produktinformasjon på linje med internasjonale aktører. Verden er et tastetrykk unna.

Lindesnes Brygghus v/Benjamin LeMaitre

For tiden har vi Pils, Pale Ale og Porter i sortementet. I tillegg kommer juleølet utpå høsten. Vi planlegger også en hveteøl og IPA og håper disse er klare i mai/juni.

I forhold til brygging av ikke planlagte øl så er vi hele tiden åpne for noe nytt og driver kontinuerlig og vurderer nye typer, men ettersom vi er helt i oppstarten så fokuserer vi på å ikke «gape» over for mye på en gang. Vi får se hva som kommer!

Kinn bryggeri v/Dagleg leiar og Bryggerimeister Espen Lothe

Vi kjem truleg med nokre nye øl i 2012, fyrst ut er ein porter av gammal engelsk type som får namnet Prestesonen. Vidare har vi laga Løkka Vinter som kjem på Grünerløkka Brygghus om nokre dagar. Løkka Vinter er svært mørk/svart og med kraftig humlekarakter. Begge desse er kun på fat og berre 700 l kvar  i fyrste omgang. Meir vil vi ikkje seie om nye øl, fordi det er snart å love for mykje. Vi produserer på maks volum for tida, då blir det lite rom for å planlegge nye brygg.

Noen åpning for spontan brygging? 

Vi har ikkje heilt fastlagde planar, men det er ikkje mange opningar, nei.

Aass Bryggerier v/Produktansvarlig Vibeke Kilen
Har dere konkrete planer for nye øl i 2012?
Vi kan dessverre ikke utgi denne type informasjon, men kan røpe at vi får et nytt alkoholfritt øl i samarbeid med Redningselskapet. Denne vil være klar rundt påsketider og ute i butikk fra mai.
Finnes det åpning for brygging av ikke planlagte øl?? 
Nei, planene er lagt for året.
Hvilke forhåpninger har dere for ølåret  2012? 
Vi ønsker selvsagt at øl blir å foretrekke fremfor alkoholsterke drikkevarer og håper generelt at folk eksperimenterer med øl både i og til mat. Det finnes veldig mange spennende smaker som vi håper folk for øynene opp for, og de ulike produktene fremhever smaken i maten på hver sin måte.
Grans Bryggeri v/Administrerende direktør Morten Gran
Har dere konkrete planer for nye øl i 2012? Isåfall hvilke?
Vi har nylig relansert Grans Premium Pils på 0,5 l boks. Den er brygget som vår Premium Pilsner på flaske, men nå tappet på vår nye bokskolonne i Sandefjord.
Senere mot i mai vil vi slippe Grans Sommerøl på boks (også den brygget og tappet på eget bryggeri) – og vi slipper en nyhet i serien Lade Gaards Brygghus om ca 3 mnd. Hva det blir er foreløpig konfidensielt.
Ingen åpning for ikke planlagte øl?
Det er mulig, men sannsynligvis vil vi først lansere nyheter neste vår.
Hvilke forhåpninger har dere for ølåret 2012?
Vi håper på vekst med nytt øl brygget av våre egne bryggere selv om ølmarkedet i Norge synker. Vi har dessuten eksport av øl til Danmark, og vi håper det vil bidra til vekst i 2012.
I tillegg håper vi å fortsette å vinne smakstester i media.
 
Sundbytunet bryggeri v/Brygger Frank Werme

Vi kommer att släppa mängder av nyheter under 2012.

Vad som är konkreta planer nu är att vi släpper en IPA under nästa vecka, och samma vecka kommer jag

att brygga en Red Ale i «butikkstyrke». IPAn har handelsnamnet Emigrant IPA, RedAlen är än så länge namnløs.

Sedan kommer vi att släppa nya øl utøver året, främst før vår egen pub, men vi kommer även att flaska en del och lägga en del på fat før salg externt. Till sommarens uteservering kommer førmodligen nån form av veteøl. âven lite kraftigare typer utlovas till høsten.

Vi kommer att sälja vår «Kjellerpils» och RedAlen på flaska i vår deli, -Handleriet, så fort vi fått tapputstyret på plats.

Før egen del så är førhoppningen att kunna bredda Romerikebornas syn på vad øl kan vara, och så hoppas jag på en lång varm sommar før vår fina uteservering.

Før Norge och Skandinavien i stort så ser jag med tillførsikt på det økande intresset før smakrika øl, och småbryggeri-boomen, som vi själva är en del av.

Schouskjelleren Mikrobryggeri v/John Hudson

We create new beers all the time. In 140 brews i think we have made 40 different beers and we plan to keep doing so.
In the last month we have released five new beers.
Lervig Aktiebryggeri v/Daglig leder Morten Robberstad
Vi lanserer en humlet Red Ale under Gladmat i slutten av Juli. Samme serie som White Dog. Lucky Jack og Betty Brown.
Regner med at det kommer noen til, men dette er ikke helt avklart. Kommer sikkert en poløl i Brewers Reserve og kanskje et lite stunt til sommeren i butikkstyrke.
Vi har mål om en kraftig volumøkning i 2012.
Berentsens Brygghus v/Fredrikke Berentsen
Har dere konkrete planer for nye øl i 2012? 

Vi har en nært forestående lansering av et nytt øl. Det vil bli lansert i løpet av februar!

Blir det flere nyheter i løpet av 2012?
Vi har planer om å brygge minst et nytt øl i tillegg til februarlanseringen i 2012.
Ellers håper hele bransjen på en god og varm sommer med godt ølsalg i hele Norge.

Larvik Mikrobryggeri v/Elin Svendsen

Hvordan er planene med tanke på nye øl hos Larvik Mikrobryggeri? 

Vi har nå 3 typer øl slag og det er en pilsner, amber ale og en stout( dette blir nå brygget for oss på Lillehammer mikrobryggeri). Når bryggeriet vårt kommer i april mnd så skal vi brygge pils, bayer og et sesong øl. Vi har ikke åpnett for ikke-planlagte øl.

Har dere spesielle mål, forhåpninger eller tanker om ølåret 2012?

Vi har planer om en ølfestival. Andre planer tar vi underveis.

Haandbryggeriet v/Jens Maudal

Vi har egentlig ikke noen konkrete planer for nye øl i 2012. Vi vil gjerne lage nyheter men vår fremste oppgave nå er å lage nok av de typene vi allerede har slik at vi kan tilfredsstille den økte etterspørselen fra våre kunder.

Vi har et par nyheter som skal lanseres på vår ølfestival, men ønsker ikke å gå ut med så mange detaljer om dette nå.Det blir en Dark Force Reserva og et gjestebrygg med Närke også et litt spesielt surøl. Når det gjelder tanker om ølåret 2012 så blir svaret egentlig det samme som beskrevet ovenfor, vi vil forsøke å brygge mest mulig for å tilfredstille våre kunder og at vi sansynligvis får på plass planer og kapital til å ta en stor investering i nytt utstyr som vil kunne femdoble vår kapasitet.Etterspørselen etter vårt øl har bare eksplodert.


Handlinger

Informasjon

5 responses

10 02 2012
Kenneth N

De store bryggeriene lanserer kun «nye» typer lys lager (pils). Og så klager de(?) over flatt/synkende marked. I tillegg sliter de små bryggeriene med å kunne produsere nok øl, og at de ikke kan lage nok nye øl på grunn av problemer med kapasitet.
Pussig at de store ikke tørr å satse.

13 02 2012
Haffy

Det er nok for lav bruttofortjeneste i kvalitetsbrygg…

11 02 2012
Haffy

Bra jobba Mister! 🙂 Takk for nyttig informasjon!

13 02 2012
Eirik

Veldig bra informasjon og interessant lesing.
Kenneth: Helt enig – det er forferdelig som de store bryggeriene syter og klager, men gjør fint lite for å forsøke å gjøre det bedre. At de ikke ser sammenhengen?

28 02 2012
Kenneth

Kan man få Ølbrikker fra noen Norske Bryggerier som er nevnt her ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: