10 gode øl-app’er!

5 02 2012

Kjempetorskens ØL-blogg har sett litt på hva som finnes av øl-apper for iPhone og iPad. Vi anbefaler her 10 nyttige og gode apper med forskjellige bruksområder og egenskaper. Nedlastingslinkene i artikkelen er for iPhone-versjonene. Flere av disse finnes også i native iPad-versjoner. Det burde være enkelt å finne frem til disse.

1. Untappd

Utvikler: Untappd LLC
Språk: Engelsk, Spansk
Sist oppdatert: Januar 2012

Last ned 


Unntappd er både engasjerende, sosialt og morsomt. En slags Facebook for øldrikkere! Her legger du inn ølet du drikker, gjerne med en liten kommentar eller dine poeng (fra 1-5 stjerner). Som i Facebook kan du legge til venner, og kommunisere med disse via Toasts (skåler) og kommentarer til deres øl. GPS-funksjonen lar deg tagge hvor du drikker, og samme funksjon kan også si deg hvem av dine venner som drikker øl i nærheten av der du er. Unntapd tildeler deg Badges når du f.eks har drukket 10 øl, eller når du har 10 irske øl, 25 øl fra samme bryggeri, drukket øl på 10 forskjellige utesteder. Appen har en stor database med øl fra hele verden, og finner du ikke den du drikker kan du selv registrere den. Til og med ditt eget hjemmebrygg kan registreres!

2. RateBeer Places

Utvikler: MMMJuice Inc
Språk: Engelsk
Utgitt: Mai 2011

Last ned

RateBeer Places er genialt! Tenk deg at du kommer til en by du ikke kjenner så godt. Du har lyst på en øl, men vet ikke hvor du skal gå. Ta frem RateBeer Places og bruk funksjonen «Find Places». Der kan du velge mellom «Breweries», «Bars», «Stores», «Restaurants» eller «Alle». Trykk deretter «Nearby» og du får listet opp alle etablissementer som ligger i nærheten av der du befinner deg. Helt genialt! Når man i tillegg vet at databasen er linket opp mot RateBeers massive informasjonsdatabase, vet man at man får god og pålitelig info. Du kan liste stedene etter hvor langt det er dit eller etter hvor høyt de er «ratet». Du får full informasjon om stedet med adresser og anmeldelser fra andre brukere. Du kan også dele denne informasjonen på Facebook, Twitter eller via epost.

3. Beerlicious

Utvikler: Martin Jonsson
Språk: Engelsk
Oppdatert: Mai 2011

Last ned

Til mine egne ølnotater har jeg alltid brukt en app som heter BeerPad. BeerPad er dessverre ikke i Apples App Store lenger og blir derfor ikke oppdatert. Jeg bruker det fremdeles, men det begynner å bli ustabilt etterhvert som Apple oppdaterer sin iPhone/iPad-programvare. Derfor er jeg på utkikk etter en ny app til mine ølnotater. Så langt er det Beerlicius som har passet mine behov best. Dette er altså en app hvor du kan notere de ølene du smaker. Den har ganske omfattende muligheter for både notater og forskjellige karakterer for alt fra smak og lukt til utseende og alkoholinnhold. Det er også mulig å sende den noterte informasjonen direkte til Ratebeer, Facebook, Tumblr eller som en epost.

4. Brew Vault

Utvikler: Tap Leaf Software LLC
Språk: Engelsk
Oppdatert: November 2011

Last ned

Brew Vault er en fin app til å holde orden på din ølkjeller. Her kan du legge inn alle øl du har spart, med alle nødvendige opplysninger samt selvvalgt bilde av flasken. Databasen din synkroniseres automatisk slik at du alltid har en sikkerhetskopi online. Brukergrensesnittet er delikat og intuitivt. Det er lett å bevege seg rundt i appen og lett å finne det man leter etter. Databasen kan enkelt eksporteres via epost dersom man ønsker det. Her kan du også legge inn info om ølfestivaler, ølsmakinger etc.

5. Basic Brewing

Utvikler: Wizzard Software
Språk: Engelsk
Oppdatert: Februar 2012

Last ned

Basic Brewing er litt anderledes enn andre øl-apper. For det første er denne sentrert rundt hjemmebrygging. Basic Brewing er nemlig to amerikanske hjemmebryggere som har bygget opp sitt eget lille show med video- og radio-podcaster rundt hjemmebrygging. De har en webside med salg av egenproduserte videoer, T-skjorter og bryggebøker. Via denne appen får du tilgang til alle deres episoder om hjemmebrygging. Det er også linker til websiden, FB-siden og Twitterkontoen deres. Masse god info for hjemmebryggere og for alle som er interessert i å lære hvordan man kan lage øl selv.

6. Godt Øl

Utvikler: Ideapps
Språk: Dansk
Oppdatert: Juni 2011

Last ned

Godt øl er rett og slett et ølkart over danmark. Den hevder å være en «guide til de aller beste ølskjenkesteder i Danmark utvalgt av Danske Ølentusiaster», og skal ifølge «reklamen» gi deg oversikt over hvor du får servert det beste utvalg av øl i Danmark. Serveringsstedene som har mottatt «Ølmærket» er markert med grønt mens de øvrige er markert med oransje. Jeg er ingen ekspert på danske puber, men den mest kjente og høyest «ratede» puben i København heter Mikkeller Bar. Den står merkelig nok ikke oppført med Ølmærket. Forøvrig er denne appen glimrende dersom du befinner deg i Danmark. Ett trykk på GPS-knappen og du har full oversikt over de nærmeste pubene.

7. ØL-Guiden

Utvikler: Tobias Bæck
Språk: Norsk
Utgitt: Juli 2011

Last ned

ØL-Guiden har hentet sitt innhold fra Bryggeri- og Drikkevareforeningens sider, drikkeglede.no. Ettersom myndighetene har sensurert drikkeglede.no, er det fint at denne informasjonen kommer ut til folket. Her finner du nemlig en god oversikt over «alt» norsk øl, og en guide til kombinasjoner av mat og øl. Sistnevnte funksjon har sine mangler, da ølet tydeligvis er kategorisert litt tilfeldig. F.eks blir Berentsens 19% sterke juleøl Stelliger Divum foreslått til mange retter, inkludert vilt. Man kan si mye pent om Stelliger Divum, men noe utpreget mat-øl er det nok ikke. En annen merkelig ting er at vi finner øl fra Brooklyn Brewery i denne oversikten. Ølet er riktignok importert av Ringnes, men det er jo ingen av de øvrige bryggerienes importøl som er med her. Hvorfor det? Appen i seg selv er svært god og oversiktlig, men de nevnte punktene trekker noe ned. Og ikke minst: denne appen må fortløpende oppdateres med de nye ølene som kommer på markedet!

8. BJCP Styles

Utvikler: Joshua Baran
Språk: Engelsk
Sist oppdatert: Oktober 2011

Last ned

Er du en skikkelig ølnerd, trenger du BJCP Styles. BJCP står for Beer Judge Certification Program og er altså en oversikt over alle ølstiler, og en omfattende guide og forklaring til hvordan disse er bygget opp. Vi bruker et tilsvarende system her i Norge som hensyntar de norske og tildels europeiske ølstilene. Ølstilene brukes først og fremst av hjemmebryggere, da disse ofte skal brygge øl som ligger nær opp til de standardiserte ølstilene. Det gis utfyllende informasjon om enhver øltype og eksemplene som gis gjør det enklere å gjenkjenne de enkelte stilartene. Så dersom du har interesse av å vite forskjellen på en American Stout og en Foreign Extra Stout, så er dette appen for deg!

9. Beer Scores

Utvikler: Richard Garcia
Språk: Engelsk
Oppdatert: Juli 2010

Last ned

Denne appen er linket opp mot RateBeers database, men det er allikevel ikke mulig å poste direkte til RateBeer fra den. Det trekker kraftig ned for en slik app. Du kan legge inn dine smaksnotater og gi poeng for Aroma, Utseende, Smak, Palett og en Totalkarakter for hver øl. Du kan også arkivere dine smakinger i appen, og du kan dele dem med andre via epost. Appen lider litt under et dårlig brukergrensesnitt. Det er lett å gå seg litt vill, og sidene oppdateres ikke slik man er vant til. En stor fordel er at hele øldatabasen ligger i appen, slik at du ikke trenger nettilgang for å finne øl. Det er ellers linker direkte til de forskjellige øl i ratebeer.com.

10. Beer in Oslo

Utvikler: Sverre Eldøy
Språk: Norsk
Oppdatert: August 2011

Last ned

Beer In Oslo har mange likhetstrekk med den danske appen Godt Øl (på 6.plass over). Her gis en oversikt over norske puber, og oversikten tar utgangspunkt i prisen på ølet som serveres. Steder merket med grønt har billig øl, de blå har «gjennomsnittlige» priser og steder med rødt har dyrt øl. I tillegg er det plottet inn de tre mikrobryggeriene vi har i Oslo, og noen få puber er merket med hvitt fordi prisene ennå ikke har blitt sjekket opp. Denne appen virker litt halvferdig. For det første mangler det helt sentrale puber (etter mitt syn 😉 ) og utover en ca-pris pr halvliter (pils…) gis det ingen ytterligere informasjon om pubene. Når siste oppdatering var fra august i fjor sier det seg selv at denne blir fort utdatert. For eksempel er nylig nedlagte Elm Street Rock Cafe den eneste puben som er listet opp rundt Karl Johans gate.


Handlinger

Informasjon

Ett svar

5 02 2012
Henrik Brattlie (@hebra78)

Fin oversikt Herr Torsk! Jeg er spesielt glad i Untappd selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: