Torsken kommer!

16 01 2012

Stekt skrei!

Lofotfisket starter nå i januar og holder på helt til april. Da er det ikke torsken, men skreien som kommer inn til Lofotkysten for å gyte. Skreien er nemlig en egen bestand som er genetisk forskjellig fra den mer stasjonære og mindre kysttorsken vi har her i Norge.

Personlig synes jeg skreien er litt fastere og tettere i kjøttet enn kysttorsken, selv om den jo generelt er større.

Jeg tilbragte en uke i Lofoten under Lofotfiske for noen år siden og fikk selv fisket noen rugger på 16-18 kg. En fantastisk opplevelse for en sportsfisker som ellers har vært vant til at en Kjempetorsk betyr alt over 1 kg!

Lofoten byr jo på en fantastisk natur, og det å stå opp kl 05.00 om morgenen for å fiske, betyr mer enn bare en fiskeopplevelse. Naturopplevelsen sammen med det spesielle lyset og stilheten  man finner i Lofoten, gjør det hele til en komplett sanseopplevelse som vanskelig kan beskrives.

Kombinér dette med å spise dagsfersk, selvtrukken skrei til alle dagens måltider, så har du en fullkommen opplevelse.

Soloppgang i Lofoten

Hva drikker man så til skrei? Hvitvin til fisk, heter det jo, med unntak av skrei/torsk hvor man visstnok skal servere rødvin. Jeg er ikke helt enig. Rødvin full av garvesyre er etter min smak en dårlig match til Skrei, og dessuten leser du feil blogg dersom du forventer at jeg skal foreslå vin.

Nei, til skrei skal det serveres øl. Norsk øl! Litt avhengig av tilbehøret  finnes det flere fantastisk gode kombinasjoner av skrei og øl. Tradisjonelt serveres jo skrei med både lever og rogn og da får man straks et kraftigere måltid enn om skreien serveres alene. Mange foretrekker også å bruke smaksrike, smørbaserte sauser, bacon og annet kraftig tilbehør. Da blir kravet til drikke endret tilsvarende. Da kan man gjerne ta frem både IPAer og litt kraftige belgiske øl.

Kjempetorsken med Kjempetorsken

Men som et generelt utgangspunkt kan jeg anbefale å servere lyse ølsorter til skrei. Det faste, hvite kjøttet i skreien har en særegen, men sart smak som ikke bør overdøves av en alt for smakskraftig øl. Derfor er både Blonde og Wit utmerkede følgesvenner, og følgende øl kan trygt anbefales: Haandbryggeriet Ardenne Blond, Nøgne Ø Wit, – Blond, – Saison, Lervig White Dog eller – Lucky Jack Pale Ale, Ægir Rallar Amber, – Brime Red Lager, – Bøyla Blonde, Berentsens Rav Amber Ale eller forsåvidt en helt vanlig norsk pils. Jeg erfarer imidlertid at de mer sødmefylte variantene nevnt ovenfor komplementerer fisken bedre en den litt sure norske pilsen gjør.

Nøgne Ø Saison

Dersom jeg skulle valgt meg ut en favorittøl til skrei så måtte det blitt Nøgne Øs Saison. Den har en frisk søthet og en deilig fylde som komplementerer den hvite fisken på en perfekt måte.

Når det er sagt så ville jeg heller ikke gått av veien for å servere mørke øl til et skreimåltid. Da fortrinnsvis av den alkoholsvake typen. Jeg har prøvd både Nøgne Ø Havrestout, Porter og Brown Ale, men til og med en Nøgne Ø Imperial Stout kan godt akkompagnere skreien.
Når det gjelder selve fisken og oppskrifter og serveringsmåter, så må jeg henvise til en av de mange matbloggene som finnes på nettet.

Lille Molla sett fra øya Skrova


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: