En idiotisk ordning!

11 01 2012

Har du noen gang tenkt over hvor idiotisk taxfree-ordningen er? Denne svært spesielle ordningen som gjør at du kan kjøpe alkohol, sigaretter og parfyme uten å betale de norske (sær)avgiftene på disse varene når du er ute og reiser?

Ordningen er vel og merke kun gjeldende når du krysser Norges grense med ferge eller fly. Kjører du tog, buss eller privatbil er du helt utestengt fra å benytte deg av statens nonstop-salg på sprit- og andre moroprodukter. Hvis det er en logikk bak dette: vennligst forklar meg! Norske myndigheter har bestemt at du kan ta med deg følgende taxfreevarer inn i landet: 1 liter sprit, 1,5 liter vin og 2 liter øl. Dersom du kutter ut spriten kan du ta med deg 3 liter vin eller 5 liter øl.

For øl med styrke 3,75% til 4,75% betaler vi her i Norge en alkoholavgift på kr 19,59 pr liter! Avgiftsnivået på øl i Norge er forøvrig grovt regnet 3 ganger høyere enn i Sverige og 4 ganger høyere enn i Danmark. Land vi normalt liker å sammenligne oss med … Derfor er også taxfreeordningen spesielt lønnsom for nordmenn.

Men hvorfor eksisterer i det hele tatt denne ordningen? Alle som selger alkohol i Norge vet at det er strengt forbudt å reklamere for alkoholen og at det ikke er lov å gi rabatter eller andre former for incentiver når man selger alkohol. Allikevel så har vi altså et system der staten gir bort avgiften på sine mest beskattede varer. Til alt overmål produkter som myndighetene setter store ressurser inn på at vi skal redusere vårt forbruk av! Så hvor vil egentlig myndighetene hen med denne ordningen? Og hvorfor kan de ikke bare bruke pengene som nå brukes på taxfree-ordningen til å senke det uhyrlige avgiftsnivået vi allerede har på alkohol?

Si din mening som kommentar under, eller diskuter temaet i vårt diskusjonsforum!


Handlinger

Informasjon

42 responses

11 01 2012
marie

Så enig. En av de mange totale mangler av logikk som omgir alkohollovgivningen i Norge.

11 01 2012
Knut Grøttland

Personlig synes jeg det mest pussige med denne ordningen er at en er gunstig for de som reiser mye, altså de litt mer velstående, mens de som ikke har råd/tid til denslags faller utenfor. Usosialt rett og slett.

11 01 2012
bah

Det er ikke pussig. Man kan føle det er urettferdig. Men det er like urettferdig som å si at de som reiser mye kan kjøpe billig alkohol i utlandet. Det går ut på 100% nøyaktig det samme.

Er forøvrig ikke en 100% sammenheng mellom inntekt og reising. Nordmenn flest reiser mye mer enn før. Og de som har mye penger gir en lang faen i om de sparer noen kroner på tax-free. Det kjøpes av gammel vane. De du sikter til må være de med desidert dårligst råd, og de taper uansett. Blir feil å lage ordninger som går utover 95% av befolkningen for å «hjelpe» 5% til ikke å føle seg utenfor. Det er en jantelovsholdning jeg har lite til overs for.

11 01 2012
Terje

«kan de ikke bare bruke pengene som nå brukes på taxfree-ordningen til å senke det uhyrlige avgiftsnivået vi allerede har på alkohol?»

Man kan vel ikke bruke penger man ikke tar inn til å kreve inn mindre penger andre steder, kan man vel? Eller ønsker du at vi skal kreve norsk merverdiavgift på varer som er kjøpt i utlandet eller i internasjonale territorier når disse varene er under importkvoten for så å bruke denne ekstrainntekten til å senke avgifter på varer kjøpt i landet? Hva med de ekstra kostnaddene innkrevingen av avgifter ville medføre? Hvem skal be tale disse? Jeg setter en krone på at disse kostnaddene ville bli høyere enn de innkrevde avgiftene på disse varene.

11 01 2012
Magne D. Antonsen

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

11 01 2012
bah

Tax-free angår ikke bare alkohol, og det angår ikke bare Norge. Det angår alle land.

Er du fra f.eks. Sveits kan du handle uten moms i Norge på alle vanlige varer. Alkohol er såvidt jeg har fått med meg unntatt, men klær osv er «tax-free». (Kanskje du har sett butikker med slike flagg utenfor? nå vet du hvorfor).

Enig i at ordningen er litt tullete iom at den bare gjelder fly osv, og ikke i bil. Men det er veldig logisk. Skulle den vært for bil måtte man i tilfelle befunnet seg innenfor en sikkerhetssone. Hvordan skulle man gjort det? Hatt en stor bilhall?

Det er idioti å opponere mot tax-free. Hva tror du vil skje? Myndighetene setter ned avgiftene? Neppe. Den blir fjernet, og den lille muligheten vi har for ikke å bli flådd blir fjernet.

Forøvrig, god tips, ha med mye vin fra utlandet. Det koster 40,- pr flaske å tolle inn vin. Da kan man spare store summer, ikke minst få tak i masse spennende vin som ikke finnes på polet. Bestillingsutvalget er bra, men det er laaangt fra fullkomment.

12 01 2012
Ragnar

Enig. Mye bra vin å kjøpe i f eks Danmark , 3 fl for kr 100 er ofte tilbudet i danske supermarkeder.
Pussig tilfelle: Linjeakevitt koster kr 120pr flaske i dansk supermarked, og over kr 300 på POLET !!!

11 01 2012
Bjørn Falck (@Falckbj)

Dette er ikke en «spesiell» ordning. Tilnærmet de fleste land har en tax-free ordning.

Hvordan utestenger lovverket at om du kjører med tog, buss eller bil, så kan du ikke ha med deg tax free?

Videre for å kunne ha med deg 5 liter øl så må du kutte ut spriten OG vinen.

Og som du spør helt til sist, hvor myndighetene vil med denne ordningen… Kvota i seg selv er veldig lav og vært uendret siden slutten av 60-tallet. Så jeg kan ikke se at staten skyter seg selv i foten med denne «spesielle» ordningen.

11 01 2012
bah

Enig med deg Bjørn Falck. Dog blir kvotene endret, men ikke alkohol og tobakk. Kjøtt gikk f.eks, opp fra 4 kg til 10 kg. Det gjorde noe med harryhandelen.

Det er kvoter på ALT. Alkoholkvoten er bare den folk stort sett må forholde seg til. Med økt handel på nett osv må man imidlertid regne med å få noen momsbrev fremover.

Det er heller ikke slik at det er ulovlig å ta med mer enn kvoten i alkohol. Det som derimot er ulovlig er og ikke tolle inn disse. Og i og med at tollen er relativt stiv er det ikke noe folk flest gjør. (Derimot vil jeg mene at tollen på vin kan forsvares, 40,- er ikke stort og da sparer man likevel mye. 47,- pr liter utgjør rundt 40,- pr flaske, er ihvertfall det automaten på gærdis mener 😉 )

Denne er forøvrig god og oppklarende: http://www.reisepuls.no/generelt/taxfree-kvote-sa-mye-alkohol-og-tobakk-kan-du-ha-med-deg-til-norge

11 01 2012
Jan

En ting jeg har tenkt noen ganger også er som følger.

Dersom man senker skattene på alkohol og tobac her i norge så reiser vel færre på harrytur? Å da selger man vel mer mat og slikt i norge også?
For dem som drer på harrytur drar gjerne ikke for å kjøpe BARE bacon og ost.. Dem skal ha med avgiftsvinnerene som alkohol og tobac også. Det er det som gjør at dem «sparer» på turen.

På en annen side så har jeg hørt at staten finansierer mye av flyplassdriften på denne måten. Om det er sant skal jeg ikke legge meg borti. Men da er dette altså en del av destriktspolitikken der staten opprettholder taxfree ordningen for å bruke disse pengene på å subsidiere små flyplasser.. Dessuten så blir det jo arbeidsplasser????

Nei min mening er soleklar. Vi prøver å måle oss med Sverige og Danmark.
Da får vi gjøre dette i forbruker varer også.. Å for å ikke glemme lønn… Hvordan kan norske bedrifter konkurrere med svenske når vi tjener 30-40% mer?

11 01 2012
bah

Flyplassene er den eneste formen for transport som er 100% privatisert. Dog kan man mene at veiene er det, iom at alle nye veier skal 100% bompengefinansieres. Men det er likevel statens vegvesen som utfører en stor del av utbyggingen. Uansett, påstanden om at tax-free subsidierer små flyplasser blir jo helt morbid. Hvem tror du tjener penger på tax-free? Staten? Smak på ordet…»tax-free»… (oversatt: skattefri). Er nok ikke staten som drar inn grunkene her 😉 På gardermoen er det OSL. Forøvrig går flyplassene svært godt og flyene er langt mer punktlige enn tog. Kanskje NSB har noe å lære?

Jeg tviler sterkt på at harryturene hadde blitt veldig minsket dersom man hadde fjernet skattene på alkohol og tobakk. Rett nok sparer man en del på sigaretter. Men øl og vin er det sparsomt med sparing på. Tax-free er mye billigere enn systembolaget. Det man stort sett sparer på i Sverige er visse typer kjøtt. For eksempel er andebryst 1/4 til 1/3 av prisen. Indrefilét av svin er et annet eksempel. For ikke å nevne ost. Øl og vin har ikke noen kollosal besparelse, og den blir uansett ganske liten når man skal holde seg lovlig. Sprit er nesten som i Norge. (Nesten, er billigere, men nesten).

12 01 2012
Ragnar

Norske bedrifter må produsere noe annet enn de svenske !

11 01 2012
anders

Dere som skriver her er vel folk som ikke har til hverken polet eller en reise, og dere ønsker dette skal gå utover noen milioner som benytter seg av dette.Dessuten er de største taxfree salgene utenfor Norge som i andre land etc. Og skal vi legge ned butikker, ferger, flyplasser for det at dere syntes dette er idiotisk?? Dette er snakk om en masse arbeidsplasser, ikke bare en men en hel stab på mange tusen. Ikke se bare på de butikker, ferger etc som har dette men ALLE underleverandører i landet. det er da snakk om mange tusen sjeler som vil miste jobb og inntekt…..

11 01 2012
bah

Var mye rør her, men såvidt jeg kan lese deg så mener du at noen få ikke skal ødelegge for flertallet. Der støtter jeg deg 100%.

Hva er galt med at man kan få en litt hyggelig kvote på reise? Den kan jo uansett kjøpes i utlandet. Man må bare dra den med seg på flyet. So what? Norge har ikke myndighet til å legge ned tax-free ellers i verden, og trolig er det høyst tvilsomt om myndighetene kan legge de ned i Norge mtp internasjonale avtaler osv. Gidder ikke ta meg bryet med å sjekke det juridiske nå, men det meste av internasjonale ordninger Norge er med i har vi liten eller ingen påvirkningsmyndighet over. (Eks EØS).

11 01 2012
svein-ivar eliassen

Det er ikke bare alkoholavgiftene som er høye.Drivstoffavgifta er også horribel.Samtidig synes jeg kvoten burde være høyere.D.v.s.At kvoten burde vært på minst 2 flasker sprit,og 3 med vin.Da tror jeg også smuglingene ville vært mindre.

11 01 2012
bah

Drivstoff koster ca akkurat det samme i Norge som i resten av Europa. Det være seg Italia, Frankrike, Sveits osv. Det er ikke bensinen som gjør bilholdet dyrt i Norge. Det er dyrt pga bompenger, generelle avgifter, kjempedyre verksteder, veldig dyre biler, dyr omregavgift osv. Bensinen er en skrekkelig liten bit av denne kaken. Bruk heller tiden på å kritisere de andre avgiftene. Vanlige biler er fort halv pris selv i land som har kostnader og inntekter ca som i Norge, eks Sveits.

Man kunne nok økt kvoten, det hadde kanskje ikke vært så dumt. Er enig med deg der. Dog er jeg usikker på om smuglingen hadde gått veldig mye ned. De som kjøper smuglersprit er som regel ikke de som reiser mye. Og jeg tror ikke ymse øst-Europeere hadde fått veldig mye mindre marked av det. Det aller meste av alkoholen nordmenn konsumerer kjøpes i Norge. Husk at de som virkelig smugler har med mange hundre liter. Om det er 1 eller 2 liter sprit spiller nok neppe noen rolle.

En løsning kunne kanskje vært trappevis inntollingsavgift. Man kan ha med seg 1 liter sprit, den neste tolles for halv pris, og resten for vanlig pris. Kanskje det kunne oppfordret folk til å tolle inn. Som jeg har sagt tidligere, vin er ikke så dumt å betale skatter og avgifter på. De er ganske lave i forhold til hvor billig vin er i utlandet. Særlig da billigvin, dyr vin på polet er ikke nødvendigvis så mye billigere i utlandet.

11 01 2012
Jørn O. Saxegaard Kynningsrud

Bah..

Nå blir det vel veldig feil og si at ikke Staten tjener penger på Taxfree salg på Gardermoen f.eks.
Flyplassene i Norge er overhodet ikke private. Den eneste private flyplassen i Norge er Rygge. Alle andre er driftet av Avinor. Altså staten…. men selv på Rygge bidrar Taxfree butikken til staten. Hva med de som jobber der de betaler da skatt.? Eller? Og Selskapet som driver butikken må jo selvfølgelig skatte av overskuddet. 28% beskattning på slikt. Så Staten får i bøtter og spann her også.
Og en ting er helt sikker hadde ikke Avinor (Staten) tjent penger på Tax-free hadde de aldrig drevet med det heller.
Du må nok utvide horisonten din noe mer før du utbasunerer slike påstander fordi det er helt feil det du påstår.

11 01 2012
Eu-Lars

Fordelen med avgiftene i potetlandet Norge er jo at de som vil kan tjene masse penger, og vi andre kan spare…..Kjøp og salg på svartebørsen, jeg gir 200 og sparer 200, selger tjener 150,-…….

11 01 2012
Johan

Hvor mye er avgiften på sterkøl`?

11 01 2012
Georg

Jeg forstår ikke helt hva vi nordmenn klager så mye over. Vinmonopolet har ikke så forferdelig høye priser på vinene sine, i hvert fall ikke mer enn hva vi kan betale. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye alkohol man skal konsumere da. Grunnen til alkoholavgiften var ikke ment som en inntektskilde for staten (selv om det naturlig nok har blitt et stort bidrag). Det var for at folk ikke skulle drikke for mye. Ut i fra det du sier så syns jeg det ville vært bedre å pålegge tax-free butikkene i Norge til å måtte betale alkoholavgift. Men om man ser på det i en litt større sammenheng så ville dette bare være dumt. De aller fleste flyplasser som flyr til Norge har tax-free og da kan man heller kjøpe før flyvningen og Norge taper arbeidsplasser og skattepenger.

Du sammenlikner Norge og Danmark, noe som virkelig bygger under det jeg sier. Danmark har et stort alkoholproblem innad i befolkningen. De drikker rett og slett for mye øl og sprit. Jeg har selv bodd der og de har en veldig annen drikkekultur både for unge og gamle. Dette syns jeg er et svært dårlig forbilde for Norge og noe vi ikke bør rette oss etter. Sverige har noe Lavere alkoholpriser enn Norge, men så tjener de desto mindre så alkohol-pris/inntekt forholde er ikke helt ulikt Norge.

Jeg er selv student og har ikke all verdens med penger, men jeg tar meg fremdeles råd til å drikke i helgene. Det handler om prioritering, alle fast ansatte og de som går på trygd i Norge har mer penger enn studentene. Så om man kutter ut sydenturen, nye stereoanlegget, 40″ LED TVen med 3D etc. så kan man heller drikke seg full 4-5 ganger. Folk flest gjør ikke det, de prioriterer luksusgoder og ikke alkohol hver dag (kan vel argumenteres for at noen drar til syden for å drikke seg fulle billig). Det er akkurat det myndighetene ønsker, fordi alkohol er overhode ikke bra for kroppen. Ergo alkoholavgiften fungerer utmerket godt. Noen kan si at det er feil at staten skal kontrollerer hva vi skal drikke/spise, men om man ser hvor ufattelig mange dumme folk som finnes i verden så er dette pent nødvendig. Narkotika er allerede forbudt, så hvorfor skal man egentlig tillate alkohol og tobakk. Om man ser på all problemene og vanvittig store utgiftene staten har med folk som blir syke av disse tingene så skulle det bare mangle at man tar seg godt betalt for å selge disse varene i Norge. Det kan jo finansiere en liten bit av alle helseutgiftene røyking og alkohol tar med seg.

11 01 2012
Drm mann

Til dels mye feil her. OSL er ikke privat, det er eid av AVINOR som igjen er eid av staten. Alle avgifter og inntekter på Gardermoen som har et overskudd på +/- 1 milliard i året går til å subsidiere drift av mindre flyplasser rundt omkring i landet som ikke har stor nok trafikk til å dekke egne kostnader. Dette kalles distrikts politikk og er godtkjent blant SP velgere.

Nå er det flere flyplasser enn Rygge som er private, blant annet Torp som pr i dag har større trafikk enn Rygge.

Folk som reiser mye gidder ikke å ta med seg full kvote hver gang man er ute og reiser, og folk med mye penger gidder ikke på grunn av for liten prisforskjell.

Politikerne er også nødt til å forholde seg til verden rundt seg. Derfor er alkohol avgiften blitt redusert de seneste årene. Dette kommer av at land på kontinentet setter ned sin avgift for å stimulere kjøp av vin/brennevin for å hjelpe vin produserende bønder, Tyskland og Frankrike. Når avgiften går ned i Tyskland må Danmark redusere sin avgift for å ikke få for stor handels lekkasje, Sverige må igjen redusere av samme grunn og Norge må følge etter for at «harry handelen» skal holdes innenfor rimelige grenser.

11 01 2012
Kjempetorsken

@Terje: Alle land har avgifter, så dette gjelder ikke bare i Norge. Tar man bort taxfree må man uansett betale alkoholavgift og mva på det som innføres, slik det gjøres i dag.

@bah: Du blander Taxfree og Tax refund. Du kan få refundert avgifter (moms) når du har handlet varer i utlandet, men du må aktivt kreve momsen tilbakebetalt. Det er noe helt annet enn taxfree.
Taxfreeordningen er idiotisk og norske avgifter er for høye. At Norge ikke kan fjerne taxfreesalget pga internasjonale avtaler må du gjerne utdype. Det høres mildt sagt merkelig ut. EU har til din opplysning ingen taxfreehandel medlemslandene imellom.

@Bjørn Falck: Du kan ikke handle i taxfreebutikker når du kjører buss, tog eller bil… At kvoten er lav og har vært uendret siden 60-tallet er da ikke noe argument for å beholde en tåpelig ordning?

@anders: Folk reiser da ikke fordi de skal handle taxfree. De handler taxfree fordi de reiser. Flyplasser blir slett ikke nedlagt dersom man tar bort taxfreehandelen …

12 01 2012
anders

Det var ikke ment og si at flyplassen blir lagt ned, men om de butikker på flyplassen blir lagt ned så er det nok av folk som vil miste sine skattebetalende jobber…. Se helheten, dette er en bra ordning og den vil vedvare i mange år til:)

12 01 2012
AndyDuck

Om du handler noe om bord i et fly eller en ferje som krysser en landegrense så er det umulig å avgjøre hvilket land som kan kreve avgiften, og hvilke regler som ev. skulle gjelde. Tax-Free er dermed en konsekvens av at fartøyer beveger seg i internasjonale luftrom/farvann der ingen iflg. internasjonale konvensjoner har rett til å kreve skatter og avgifter. Handel om bord på internasjonale flyvninger eller ferjeturer er altså ikke engang regulert av norsk lovgivning. Følgelig er Tax-Free noe som bare er knyttet til fly og ferjer, men ikke til bil og tog siden disse konsekvent befinner seg på et lands territorium.

Norske flyplasser er derimot regulert av norsk lov, men Tax-Free er her et bevisst valg. Siden det ikke er mulig å skattelegge noens handel i internasjonalt luftrom eller i et annet land er logikken veldig enkel: Å legge ned Tax-Free på norske flyplasser ville bare bety at verdiskapning og arbeidsplasser ville blitt overført til flyselskaper og andre land. Siden de reisende kan handle Tax-Free uansett så er det jo tross alt bedre for den norske staten (Avinor) at folk legger igjen penger og profitt i Norge, om enn uten de direkte avgiftene. Overskuddet fra Tax-Free butikkene på bla. Gardermoen delfinansierer således driften av norske flyplasser. Alternativet ville være å betale det samme bidraget over skatteseddelen eller i form av dyrere flybilletter (høyere flyplassavgift).

Når det gjelder EU så har de ikke Tax-Free på tvers av medlemslandene av den enkle grunn at de utgjør en felles økonomisk frihandelssone. Det er ingen importavgifter mellom disse landene uansett (reglene er harmonisert) så Tax-Free gir ingen mening. Ut og inn av EU er det imidlertid Tax-Free som de fleste andre steder i verden.

Tax-Free på flyplassene har altså aldri vært ment å være et eksklusivt tilbud med hensikt å behage de reisende. Det er ganske enkelt bare en konsekvens av internasjonale konvensjoner og et kompromiss mellom særavgifter og handelslekkasje. Skal du komme Tax-Free til livs så må du også fjerne alle kvotene. Da kan man selvsagt avgiftslegge samtlige varer i tollen ved innreise, men spørsmålet er hva dette ville medføre av ressursbruk og offentlige kostnader i forhold til dagens ordning. Da tror jeg ganske sikkert at dagens ordning heller kommer ut som en vinn-vinn situasjon for både staten og de reisende.

12 01 2012
Morgan Kane

Du har jo missforstått helt hva taxfree ordningen er. Det er en internasjonal ordning, som gjør at man kan handle varer uten å betale avgifter når man er i internasjonalt farvann. Hvor ingen har krav på å avgiftsbelegge varene. Den norske stat er de som tjener minst på ordningen og vil jo helst se den fjernet. Når man krysser grensene med bil eller tog er man aldri i internasjonalt farvann og får da ikke mulighet til å handle taxfree.

Men norske alkoholavgifter og begrensede åpningstider for salg er en helt annen sak. Det er molbo Norge som skal passe på att ola dunk ikke finner på noe tull.
Helt latterlig…

12 01 2012
Kjempetorsken

Joda, jeg vet godt hva taxfree er. Dersom norske myndigheter vil hindre norske borgere i å handle taxfree, er det selvfølgelig ingen internasjonal ordning eller avtaler som hindrer dem i å gjøre det. Eller kan du vise til en slik avtale?
Hvis jeg skal bestille en kasse øl fra et utenlandsk bryggeri må jeg betale følgende avgifter til den norske stat: Alkoholavgift, Matproduksjonsavgift, Emballasjeavgift, Merverdiavgift og eventuelt fortollingsgebyrer til speditør/deklarant. Tilsvarende må jeg betale lokale avgifter dersom jeg kjøper drikkevarer fra en butikk i utlandet. Det eneste unntaket er altså hvis man kjøper alkoholen i ett av disse kunstige utsalgene som kalles «Taxfree».

12 01 2012
AndyDuck

«Dersom norske myndigheter vil hindre norske borgere i å handle taxfree, er det selvfølgelig ingen internasjonal ordning eller avtaler som hindrer dem i å gjøre det.»

Det er nettopp det det er. Norge har ingen myndighet utenfor norsk territorie, og kan ikke pålegge resten av verden å følge sine regler. Norge kan ikke beskatte virksomhet i andre land eller internasjonalt territorie («ingenmannsland»). Dette er:
a) nedfelt i internasjonale konvensjoner som Norge har ratifisert, og dessuten…
b) regulert av internasjonal avtale om flytrafikk og luftrom (http://aviation.uslegal.com/international-aviation-law/).

I ditt eksempel med øl-kassen så vil avgiftene formelt bli pålagt av norske myndigheter først når varen krysser grensen til Norge. Ikke ved handel i utlandet. Norske myndigheter kan aldri pålegge utenlandske forretninger norske skatter og avgifter. Derimot vil landet der forretningen holder til vanligvis avkreve forretningen for dokumentasjon på utførsel (eksport) som kriterie for refusjon av avgifter (altså pr. definisjon en Tax-Free handel). Det som skjer er dermed at forretningen har forenklet prosedyren for utenlandske kunder, slik at varen automatisk blir fratrukket landets egne avgifter, og samtidig oppgitt, fortollet og beskattet mot norske myndigheter som dokumentasjon på utførsel (eksport) overfor egne myndigheter. Om de ikke gjorde det på denne måten så ville du måttet gjennomgå en uforholdsmessig papirmølle for å få til det samme.

Dette er i prinsippet ikke noe anderledes enn at du selv skulle gå fysisk inn i en butikk i feks. Tyskland og handle varen over disk, for deretter å reise til flyplassen og kreve de tyske avgiftene tilbakebetalt (Tax-Refund) mot kvittering og dokumentasjon på reiseruten, og til slutt fortolle varen og betale avgiftene ved innreise til Norge. Eneste forskjellen når det kommer til Tax-Free handel om bord på flyet og internasjonal sone på flyplassen er at varen da pr. definisjon allerede er i eksport (utført) og dermed allerede har fratrukket avgiftene.

Tax-Free er altså bare en måte å betegne avgifts-refusjon ved eksport, og ordningen er selvsagt helt opp til det eksporterende landets regler. Så Nei, Norge har absolutt ingen anledning til å stanse Tax-Free. Det eneste man kan gjøre er å fjerne muligheten for avgifts-refusjon (Tax-Free) når du reiser UT av Norge, men det ville jo være en regelrett katastrofe for all norsk eksportvirksomhet. Ellers kan man som nevnt fjerne innførselskvotene og avgiftsbelegge samtlige varer ved innførsel. Da har man fremdeles ikke fjernet Tax-Free ordningen, men bare sikret norske avgifter på all innførsel… med alt det ville medføre av ressursbruk og offentlige kostnader selvsagt.

11 01 2012
anonym

Jeg uenig med bloggforfatter og vil heller ha avviklet taxfreeordningen. Den stimulerer til økt konsum på tobakk og alkohol og bidrar dermed til forringelse av befolkningens helse.

12 01 2012
Ragnar

Det er vel ingen som drikker eller røker noe mere om de kjøper avgiftsfritt !
Men det blir billigere !

11 01 2012
Kjempetorsken

@anonym: Leser du innlegget mitt én gang til vil du se at det er akkurat det jeg vil. Du trenger strengt tatt bare lese overskriften …

13 01 2012
anonym

@Kjempetorsken:

Etter min mening burde taxfreeordningen avvikles _uten_ å gjøre noe med avgiftsnivået ellers. Se ellers bloggartikkel om alkoholpolitikk.

11 01 2012
Sinnasmurfen

bah, du snakker mye og med ræva her har jeg observert. Hva mener du med at det går ut over 95% av befolkningen å fjerne særavgiften på alkohol?

Jeg vil si det såpass at det kun går ut over de som er helt avholds, men det går egentlig ikke ut over de heller. De bare velger bort en gode de kunne ha fått.

12 01 2012
Johan Olsen

Synes det er greit å fjerne taxfree, men ikke senking av avgifter, Vi tjener godt på smuglevarer og vil gjerne fortsette med det.

12 01 2012
Anette

Eller hva med å ikke drikke så jævla mye alkohol…? Norge har en helt horribel drikkekultur, og kjøper allerede så mye at halvparten er nok. Kjøp nå heller noen edlere dråper til spesielle anledninger, og kutt ned på inntaket av både øl og vin. Sunt for kroppen og bra for lommeboka 😉 Insisterer man på å bli drita hver gang man er ute med kompiser har man dessverre sosiale problemer uansett…

12 01 2012
Kjempetorsken

Det er vel først og fremst spriten som bør kuttes ut? Heldigvis er trenden når det gjelder øl at det selges færre industripils i 6-packs og kasser til fordel for håndbrygget øl fra våre mikrobryggerier.
Riktignok øker salget av spesialøl på polet med høyere alkoholprosent, men jeg har et bestemt inntrykk av at det ikke er ungdommer som hyler ned disse dyre håndbryggede ølene en fredagskveld.

12 01 2012
Kjempetorsken

@AndyDuck: Jeg har da ikke skrevet at norske myndigheter skal beskatte virksomhet i andre land? Det er snakk om å nedlegge taxfreehandel inn til Norge, les: avgiftsbelegge sprit, vin, øl, tobakk etc som tas inn i landet, uansett om det er kjøpt i en butikk eller i internasjonalt farvann/luftrom.

Dette skjer allerede med det aller meste av import til Norge i dag, så jeg kan ikke skjønne hvorfor det skulle by på problemer? Norske myndigheter er jo allerede verdensmestere i avgifter.

12 01 2012
AndyDuck

Men da diskuterer man utelukkende å redusere eller å fjerne kvotene, for selve Tax-Free ordningen for reisende til Norge er jo ikke opp til Norge (gitt at enhver som reiser inn til Norge også reiser ut fra et annet land).

Så hva tror du ville være konsekvensene av å fjerne kvotene?

12 01 2012
Kjempetorsken

Ideelt sett må hele taxfreeordningen avvikles. Og de norske alkoholavgiftene er for høye.

12 01 2012
AndyDuck

For å avvikle Tax-Free må enten:
a) hele verden bli enige om å fjerne alle importavgifter (mao. en verdensomspennende frihandelsavtale), eller…
b) hele verden akseptere dobbelt beskatning ved eksport og import (altså betale avgifter i både det eksporterende og det importerende landet).

Vi kan være enige i at de norske alkoholavgiftene er for høye. Men når vi vet at det ikke er praktisk mulig å avvikle Tax-Free så står vi altså kun igjen med et spørsmål om norske kvoter.

Fjerner man alle kvotene på alkohol og tobakk og nedlegger norske Tax-Free butikker, så må man sannsynligvis minst ti-doble antallet tollere for å kunne håndheve importvernet. I tillegg vil man få en handelslekkasje til andre land og utenlandske flyselskaper, hvilket igjen gjør at vi taper arbeidsplasser og skatteinngang forøvrig. Avinor vil også miste mye av dagens finansiering, noe som de reisende vil bli straffet for gjennom høyere billettpriser (pga. økte flyplassavgifter), spesielt i regionene.

Jeg foreslår at vi heller starter med å heie på generelt lavere tobakk/alkoholavgifter i Norge. Da vil det kanskje i utgangspunktet bli mindre interessant med Tax-Free og smugling.

12 01 2012
Ragnar

EU-priser vil løse » problemet » lett og elegant. Men vi er jo mot å ha innflytelse på EU !

12 01 2012
Bergtor

ikke bare i Norge det er mangel på logikk. Stopp all salg av flytende brennbar veske som kan taes med på flyet som handbagasje. Da løses mange tekniske problemer for flyselskapene. Brannfarlig veske (alkohol) i pasasaerkabinen. Overvekte på handbagasjen. Den veies eventuelt ved innsjekk. Alle taxfree varer kan kjøpes på ankomstflyplassen. Dem som «må» ha med ei flaske eller 5 på ferie i utlande har store alkoholproblemer. Det er bare vaten som er dyrere enn spirt i de fleste ferieland. Det er vel ikke mange som tar med tilsvarende mengder vann fra norge. Det må kjøpes etter sikkerhets kontrollen eller leges i innsjekket reisebagasje.

20 01 2012
Kristoffer Karlsen

Jeg sendte en mail til Travel Retail Norge som driver flere tax-free i Norge sa på spørsmål om hvem som drev det og om de hadde noen målsetninger. Og hvorfor de har så absurd dårlig utvalg når det kommer til øl. Og de svarte:

Takk for din henvendelse.

Vi driver Duty Free salget på bakgrunn av en konsesjon som er gitt av Samferdsels departementet; om du ønsker noen nærmere informasjon om dette ber jeg deg henvende deg til dem.

Sortimentet baserer seg på etterspørsel. Til sammenligning: Vinmonopolet har også flere typer vin enn øl.

Ha en fortsatt fin dag.

Martin Arentz
Assortment Manager

Travel Retail Norway

Så det…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: