Forsømt av polet

5 01 2012

Det svenske Systembolaget har 1.244 øl i sortimentet sitt.

Det norske Vinmonopolet har 260. 

260 øl! Dette er inkludert rundt 22 juleøl som er «utsolgt fra leverandør» store deler av året, og ca 30 rene pilsvarianter på litt over 4.7%.

Legg til at de aller fleste av de resterende ølene ikke finnes i hyllene på ditt lokale vinmonopol, men må forhåndsbestilles via det såkalte «Bestillingsutvalget», så skjønner du at vi lever i et u-land med tanke på ølutvalget.

Finnes det virkelig en fornuftig forklaring på hvorfor det skal være over 30 ganger flere vintyper enn øltyper på vinmonopolet? Isåfall vil jeg mer enn gjerne høre den forklaringen.

Ikke tro at jeg vil det fantastiske vinutvalget til livs, men det er vel et tankekors at en drikk vi ikke engang produserer her oppe i nord skal få en så fremtredende plass i Vinmonopolets hyller? Paradokset mellom å tilby over 8.100 typer langreist vin mot 260 varianter av (stort sett) kortreiste øltyper er imidlertid såpass stort at jeg velger å vektlegge denne forskjellen i dette innlegget.

Selv den snevre kategorien «Sterkvin» (portvin, sherry etc) har flere varelinjer enn øl …

Vinmonopolet har 48 norske øl i sortimentet. Det burde vært minst det tredobbelte! Resten av utvalget er stort sett fra Europa, og med et (alt for) lite innslag fra USA. Til alt overmål er det mest langreiste ølet en pils fra Thailand. Å importere thailandske Singha Lager og tilby det på polet kan best sammenlignes med å hente snø på Sydpolen. Mildt sagt håpløst så lenge de norske dagligvarebutikkene er overfylte med identiske pilsnere.

I Vinmonopolets strategibrosjyre heter det: «Vinmonopolet kjem berre til å bestå så lenge vi både bidreg til å redusere det totale alkoholforbruket i Noreg og leverer eit godt totalprodukt til kundane.»

Med unntak av de 31 alkoholfrie produktene Vinmonopolet tilbyr, er øl det produktet som har den gjennomsnittlig laveste alkoholprosenten. Vinmonopolets to minste varegrupper er øl og alkoholfritt … Her er det mye som ikke rimer, Vinmonopolet!

Det har over flere år foregått en ølrevolusjon i verden. Fra å være et smaksløst produkt innkjøpt i kasser og sixpacks for å konsumeres i løpet av noen timer på fredag og lørdag, er øl nå blitt en mangfoldig og akseptert drikk til mat og hygge i moderate mengder.

Denne revolusjonen må snart kunne gjenspeiles i Vinmonopolets utvalg!

 

Har du synspunkter om emnet? Skriv i kommentarfeltet nedenfor eller diskuter emnet i diskusjonsforumet!


Handlinger

Informasjon

35 responses

5 01 2012
Haffy

AMEN

5 01 2012
StoreMy

Jeg er selvsagt ikke uenig, men du burde muligens ha nevnt at av Systembolagets 1244 er det også en del som er «Tillfälligt slut» og at 547 er diverse typer lager.

5 01 2012
StoreMy

og at grensen for hva som havner på Systembolaget er en annen enn for hva som havner på Vinmonopolet.
Eksempelvis må svenskene på bolaget for å handle Guinness, Kilkenny og Pilsner Urquell

5 01 2012
Dagge

Som ølelskende nordmann som bor i Sverige kan jeg skrive under på at Systembolaget er helt fantastisk (som har lanseringer av øl i verdensklasse den første i hver måned) og Vinmonopolet fullstendig patetisk!

5 01 2012
Lars Marius Garshol

En del av oss ølentusiaster ble invitert til et møte med produktsjefen på Vinmonopolet, sent i 2007, tror jeg det var. Han forklarte dette kort og greit med at øl sto for 0.5% av salget og 1% av vareutvalget. Det er vanskelig å komme med gode svar på hvorfor øl skal ha så mye større andel av utvalget når salget er såpass dårlig.

Samtidig ser vi jo nå at ølsalget øker med ca 20% i året, mens vinsalget står bortimot stille. Dermed er det all grunn til å tro at ølets andel av vil stige, og dersom dine tall er riktige ser det jo ut som andelen har steget betydelig allerede.

5 01 2012
Jørn Idar Kvig

Det er enkelt å forklare. Om en svenske vil ha øl som er over 3.5% må han til Systembolaget, og over 50% av Systembolagets salg totalt er øl.
Nordmenn var vant til å gå i butikken for sine sterkøl også, fram til det også gikk over til Vinmonopolet.
Når det kommer til antall, så stemmer det ikke helt det du sier. I de 260 ølene er ikke juleølene, disse er sesongvarer og brorparten kommer aldri i noen annen katalog enn et internskriv. Noe mer trengs heller ikke, alt er jo jo utsolgt fort som fy…
Man kan heller ikke skylde bare på Vinmonopolet, alle importører står fritt til å legge inn øl på bestillingsutvalget. Dette er de skikkelig flinke til når det gjelder vin, men langt fra så flinke til på ølfronten. Også her vil vi se en forandring de neste 2-3 årene, da vi vil få flere seriøse aktører spesialisert på øl.

Når alt dette er sagt, så ønsker Vinmonopolet å bli bedre. Å se til Sverige går ikke, da det er et helt annet marked og en helt annen kultur. Men vi (les. importørene) ser de grep som Vinmonopolet nå tar, med flere produkteterspørsler på øl, flere kjøp og åpne øyner til det som skjer i øl-Norge. Jeg vet at flere nøkkelpersoner holder seg oppdatert på Norske Ølbloggere bla.
De ønsker å bli bedre, og ønsker tilbakemeldinger fra konsumer. De gjør grep, men foreløbig er det litt å stri med rent jusridisk. Også dette vil endre seg de neste årene, noe som vil gjøre det enklere for Vinmonopolet å kunne tilby nye øl hurtigere.

Å skylde bare på Vinmonopolet blir veldig feil, her er det snakk om en bransje (les. Alkoholbransjen) som henger etter i klassen. Dette vil endre seg, derfor er det viktig å vise engasjement og forlange mer enn masseprodusert maltvann.

5 01 2012
Kjempetorsken

Nja, man får da både Guinness, Kilkenny og Urquell i svenske butikker også, men med lavere alkoholprosent. Det er mange øl som tilpasses både det svenske og det norske markedet mtp alkoholprosent, så der er forskjellen bare hvilken alkoholstyrke som tillates solgt i butikk.

Systembolaget har forøvrig både færre rødviner og færre hvitviner enn hva Vinmonopolet har, så noe er definitivt galt i Norge!

5 01 2012
Jørn Idar Kvig

At det er noe galt med Vinmonopolet får du stå for.
Du må huske at Sverige har hatt sterkøl på Bolaget mye lengere enn det vi har hatt sterkøl i Vinmonopolet-.
Det ølheriakiet som har vært med Ringnes, HansaBorg og E.C Dahls har også gjort sitt for å drepe interessen for ordentlig øl, og jeg tror det er her den virkelig jobben ligger: I å få nordmenns øyne opp for ordentlig håndtverksøl.
Hjelper ikke med 1244 øl når ingen benytter seg av tilbudet. Også som StoreMy sier, ganske mange av de hundre er ikke å hige etter..
Se forøvrig link for mer salgstallinfo
http://www.vinmonopolet.no/artikkel?id=cms&key=230342

5 01 2012
Kjempetorsken

@Jørn Idar Kvig: Mine tall stemmer! Det kan du selv sjekke ved å gå inn på http://www.vinmonopolet.no. Når du nevner de store industribryggeriene så har jeg tatt oppgjør med dem i flere blogginnlegg tidligere. Denne gangen var det Vinmonopolets tur. Min teori er: setter man 1.244 øl i Vinmonopolets hyller vil også salget øke tilsvarende… Og Vinmonopolet har som mandat å senke det norske folks alkoholforbruk. Å selge mer øl i forhold til vin er derfor et godt tiltak i så måte.

@Lars Marius Garshol: At ølsalget øker er selvfølgelig et godt tegn og en fin rettesnor for Vinmonopolet. Men dette er først og fremst et spørsmål om tilbud og etterspørsel. I stor grad vil tilbudet styre etterspørselen på polet, og da blir det for enkelt av Vinmonopolet å skylde på lave salgstall for øl. Så lenge ølet er stuet bort i en hylle i hjørnet og «godbitene» konstant er utsolgt, vil dette selvfølgelig påvirke salget.

5 01 2012
Jørn Idar Kvig

Aldri sagt at tallene ikke stemmer, tro meg, de tallene har jeg styr på 🙂
Linket bare til salgstallene for 2011, som viser en vekst i kategorien øl. Igjen. For 5 året på rad over 10 %.

5 01 2012
Kjempetorsken

@ Jørn Idar Kvig: Strengt tatt sa du: -«Når det kommer til antall, så stemmer det ikke helt det du sier. I de 260 ølene er ikke juleølene».

I blogginnlegget sier jeg at det er 22 juleøl blant de 260. Tell selv på vinmonopolet.no …

5 01 2012
Magne D. Antonsen

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

5 01 2012
StoreMy

Positivt at VG ikke bare ser på matbloggere og rosabloggere men også har fått øynene opp for brunbloggere.

5 01 2012
Henning Sør-Reime

Er glad jeg bor i Danmark 🙂

5 01 2012
Beer Sagas

Et poeng ved at utvalget på Systembolaget er større enn på Vinmonopolet, er at det tross alt er stor forskjell på svensk og norsk alkoholpolitikk. En viktig forskjell er 3,5%-grensen for å selge øl i butikk. Klart, svenskene kjøper alkoholsvak Kilkenny og Pilsner Urquell i butikken, men også på andre siden av Kjølen foretrekker man den «ekte» varianten. Jeg tror også Kjempetorsken ville tatt turen på Systembolaget for å kjøpe en engelsk bitter fremfor å kjøpe den vassne 3,5%-utgaven.

Flere har vært inne på at en veldig stor del av ølutvalget på Systembolaget er lys lager. Den finnes i flere styrker, og svenskene opererer ofte med både en versjon på cirka 5% og en versjon på 7-8%.

Så er det stor forskjell på utsalgene til Systembolaget. Jeg tviler på at noen av dem har mer enn 1.000 ulike øl! Noen ganger finner man noen få hyller øl, mens andre ganger er det nærmest som en ekte, stor ølavdeling. Typisk for mange Systembolag-utsalg jeg har besøkt, er minst fire-fem hyller med ulike typer lagerøl og opptil to hyller med annet øl.

Her er en liten sak jeg skrev etter et besøk på en fillial av Systembolaget i 2010: http://beersagas.blogspot.com/2010/10/better-monopoly.html

5 01 2012
Erik Dahl

Tilbud og etterspørsel vil alltid forbli en høna og egget situasjon. Vi så det samme for noen år tilbake på en del puber, når man spurte dem hvorfor de hadde så dårlig ølutvalg så var svaret at det var så dårlig etterspørsel. Sannheten var ofte at det ”spesialølet” de valgte å ta inn i prinsippet bare var standard pils fra et annet land til en betraktelig høyere pris enn tilsvarende norske øl. I de tilfellene de våget seg på en kasse med skikkelig øl fra f.eks Nøgne Ø og Haandbryggeriet kunne man gjerne finne disse stående lunkne et sted servitørene knapt visste hvor de stod og i tillegg kjente nesten ingen bak disken til hva dette var for noe og ville aldri uten noen omstendighet komme til å anbefale det til en kunde som spurte etter noe godt øl. Slikt blir det heller dårlig etterspørsel av, bevisste kunder dro heller et annet sted hvor man kunne få godt øl.

Dersom ølet må bestilles eller er utsolgt blir det naturligvis laber omsetning på polet også. Her er polet i en særstilling da de representerer et monopol og vi som kunder reelt sett ikke har noe alternativ. Ølutvalget må på plass og det må etableres i kundenes visshet om at de er tilgjengelige innen man vil se at omsetningen øker og at økt utvalg kan forsvares. Med dagens situasjon ser vi ofte at når enkelte øl så vidt begynner å bli kjent og gradvis selger mer så er det alikevel ikke tidsnok til at de kommer på lista over varer som selger for lite til å forbli i standard utvalget. Jørn Idar har rett i at importørene og produsentene står fritt til å legge øl inn i bestillingsutvalget, men poenget er at terskelen for å bestille noe på nett er så mye større blant vanlige kunder, de ønsker å rusle rundt i butikken å plukke med seg noe som ser spennende ut. Det er IKKE i bestillingsutvalget omsetningsgrunnlaget for spesialøl etableres.

5 01 2012
arne johan larsen

Glad jeg bor i bergen og har valken.De tar inn spesial øl i ny og ne.Det er vel bare de og vika som er et «spesialpol». Hvorfor er det bare to i landet?
For noen måneder siden ringte jeg vinmonopolets servicesenter og spurte om et par ting.Og til slutt spurte jeg den jeg snakket med om han har fått med seg den økende interessen for øl men jeg er redd jeg snakket med noen som bare hadde kunnskap om div viner og en mengde antall ulike vodkatyper.
Men som jeg leser her av Kvig så stoler jeg på at han har rett når han skriver at vinmonopolet ønsker å bli bedre når det kommer til øl.

5 01 2012
Tarjei

Jeg synes vi skal fokusere på hvor mye bedre Polet har blitt på øl de siste årene. Vi kan ikke forvente at alt skal bli «perfekt» over natta. Grunnen til at det er 30 ganger så mye vin som øl, er selvsagt at det selges enormt mye mer vin enn øl. Etter hvert som folk kjøper mer øl, vil tilbudet bli bedre. La oss være positive, jobbe videre for den gode ølsak og glede oss over hver lille seier:-)

5 01 2012
Erik Dahl

Tarjei har forresten veldig rett når han poengterer at det har blitt utrolig mye bedre de siste årene. Andelen kvalitetsøl kontra unødvendig pils er flere ganger bedre i Norge enn Sverige. Men jeg holder en stor knapp på at reglene bør tilpasses litt bedre for at øl skal få litt bedre tid på seg i hyllene til å bli kjent innen det forvises fra standard til bestillingsutvalget.

5 01 2012
Beer Sagas

Vinmonopolet blir stadig bedre, slik jeg ser det. Problemet er helst mannen i gaten som ikke forbinder Vinmonopolet med øl. De fleste nordmenn ser på øl som synonym til pils, og det kjøper man i butikken. Et annet poeng er prisen på enkelte øl på Vinmonopolet: Hvorfor skal man betale hundrelappen for en Kinn Vestkyst IPA (hvis den er mulig å finne), når du får en sekspakning med lisensprodusert Tuborg og en pose peanøtter for samme prisen? For den jevne nordmann er svaret på det spørsmålet enkelt!

5 01 2012
Ketil

For noen år siden (i 2005 kanskje) var jeg på Øl- og Whiskyfestivalen i Stockholm, og der snakket jeg litt med en kar fra mikrobryggerienes interesseorganisasjon i USA. Han fortalte at Sverige og Finland(?) var satsingsområder for deres eksport på den tiden. Jeg spurte hvorfor ikke Norge var med, og han fortalte at det var mye vanskeligere å få tilgang på markedet i Norge sammenlignet med de andre landene, så det prioriterte de ikke. Vi får tro det har blitt bedre, men det er vel sikkert plas til mer amerikansk mikrobryggeriøl på vinmonopolet, og sikkert annet øl også!

5 01 2012
Lars Marius Garshol

@Kjempetorsken: Selvsagt er dette et spørsmål om tilbud og etterspørsel. Polet kan ikke kaste etter forbrukerne et produkt de ikke kjøper. Produktsjefen på polet er selv ølentusiast, og reiser til Brussel en gang årlig for å drikke surøl. Det er selvsagt grenser for hva han kan gjøre, gitt hvor lite øl som selges på polet.

Nå øker salg og tilbud mer eller mindre samtidig, og det er egentlig alt vi kan ønske oss. Selvsagt kunne det gått fortere, men det er ikke så mange år siden polet stort sett hadde pils, bock, gulløl og hveteøl. Ølutvalget vi har nå er radikalt annerledes det vi hadde for 10 år side. Selvsagt både kan og bør det bli bedre, men det er i ferd med å skje.

Veldig enig med @Beer Sagas i at Systembolaget har fryktelig mye lys lager. Mye av utvalget består av de samme svenske pilsene i fire forskjellige alkoholstyrker, for folk som ikke gidder vanne ut sterkølen sin selv. For fem år siden var Systembolaget vesentlig bedre enn polet, men den forskjellen har blitt mye mindre. I dag er jeg slett ikke sikker på at bolaget er så mye bedre. Det er ihvertfall min erfaring med polene i Stockholm, Göteborg og Charlottenberg.

Det viktigste er at dette går rett vei, og langt raskere enn jeg hadde drømt om for fem år siden.

5 01 2012
Thomas Frafjord

Husk på at i sverige så finnes kun svakøl i butikk, og at det derfor er vanlig å handle en normal «stor sterk» på systembolaget… I og med at vi i Norge normalt sett handler ølet vårt i vanlig butikk, så kan ikke systembolaget og vinmonopolet helt sammenlignes =)

5 01 2012
Inger Lise

Når det gjelder øl er jeg glad jeg bor i Tsjekkia! Her er det lokale bryggerier overalt. Og noen av dem har øl som er såå deilig! Vi «fant» en ny type på en pizzarestaurant (av alle ting) her forleden. Smakte mildt og nesten litt juleøl, mens alkoprosenten var 5.1.
Ett annet lokalt bryggeri lengre sør i Bohemia, hadde ute tre julespesialer, lyst, mørkt og ufiltrert. Namm! dessuten lager dette bryggeriet plommeøl som er utmerket å blande med pils!
Jeg kunne lagt ut i fleng her….
Norsk øl liker jeg ikke, det smaker ingenting.
Vinmonopolet får ta seg en tur hit!
Pluss at Tsjekkia er opprinnelseslandet til Budweiseren..her heter den Budvar og lages i Ceske Budejovice. Og den smaker fortreffelig!

6 01 2012
Snorre

Inger Lise, da tror jeg det er lenge siden du har undersøkt noe annet enn det du finner i hyllene på Rema.. Nå finnes det masse små lokale bryggerier i norge også, som lager godt øl som smaker MASSE! (se deg f.eks rundt på denne bloggen)

6 01 2012
Snorre

En annen ting… (siden her var så mange eksperter) Er det bare avgifter som gjør at f.eks en Chimay Trappist Blue koster dobbelt så mye her som i sverige? 25 (SEK 28,90) mot 49,90. eller er det noen grådige importører inne i bildet også, som vet at nordmenn finner seg i nesten hva som helst på Vinmonopolet?

6 01 2012
Øyvind Haugland

Kjekt og sjå so stor aktivitet på det emne her, då eg er ein stor øl nyter. Er veldig spent på korleis det norske ølmarkedet vil vere i framtida med tanke på kor stor framgång det har hatt dei siste åra.

6 01 2012
Ano Nym

Problemet er at man må på polet i lille dumme Norge.

Hvorfor kan ikke alle butikker få lovtil å selge det øllet de vil?

De klarer å kjøpe øl på butikken i resten av Europa!!

6 01 2012
Eirik Stenhammer

Ahh… Glad jeg brygger eget øl til ca. 5 kr pr 1/2L. med så mange % som man måtte ønske. Oppskrifter finnes i tusentall på nettet. Fantastisk hobby, fantastisk smak å ikke veldig vanskelig hvis man leser litt rundt det. Sjekk ut Norbrygg.no

6 01 2012
Bygdetulling

Ikke bare øl det er dårlig utvalg på det er alt !
Noen har kanskje lagt merke til det ? Tine er tom for smør det betyr at alle er tom for smør.
Internett er verdens beste kokebok,men for og få testa all verdens oppskrifter trenger man ingridiensene og de har man ikke på norske butikker som regel ikke engang de store ultrasupermarkedene kan skaffe noe så simpelt som litt røkt chili såkalt chipotle og det er bare ett eksempel.
Mangfoldet i norsk butikker er totalt utrydda og en ikke uvanlig middag i de norske hjem er grandis for hva anna er det og velge i ?

6 01 2012
kjhl

Jeg vil ha Cruzcampo Gran Reserva på vinmonopolet!!! er mange øl jeg ikke får tak i.

6 01 2012
Knut Grøttland

Min hovedkritikk mot polet er at de aldri lanserer aktuelle nyheter, og totalt har glemt at USA eksisteret – verdens craft-beer lokomotiv. I Sverige dukker alle sessongøl fra de mest anerkjente i USA opp, samt andre spesiallanseringer fra USA, Danmark og Nederland. Det skjer aldri noe spennende på Det Norske Statsmonopolet.

10 01 2012
Haffy

For en fantastisk diskusjon, jeg er veldig enig i at vinmonopolet ikke er bra nok! Det er desverre ikke riktig å sammenligne med Sverige, med det er fortsatt de som er «likest» oss med denne monopol ordningen!?! Sverige må jo ha et helvetes-lass med «unødvendig» pils så ja selvfølgelig må de ha mere, da mener jeg pga prosenten, men som konkurranse innstilt Nordmann vil jeg jo at vi skal være best! Jeg også syns det er HELT SYKT at en flaske Vestkyst skal koste 100 spenn på polet og lurer på hvordan i all verden det er mulig? Disse flaskene de bruker er jo spinndyre, hvorfor bruker Kinn de? Hvorfor er det ikke pant på polflasker? Hvorfor koster Chimey dobbelt så mye i Norge? Men mest av alt hvordan har det seg at det fins et sted mellom fem og ti pøbber i Norge som med en relativ liten kundegruppe klarer å opprettholde et langt større ølutvalg enn vinmonopolet? PS er kjempesjalu på Bergenserne og Oslofolka som har disse fantastiske polene, at pengehovedstaden i Norge Stavanger ikke har dette er bare høl i hodet!

10 01 2012
Jørn Idar Kvig

Vestkyst er dyrt fordi det er et norskt håndtverk, som så mange andre norske håndtverk. Flaskene er ikke svindyre, bare litt dyrere enn vanlige flasker. Men det blir jo litt som om å spørre hvorfor noen velger å kjøre Mercedes når alle vet at en Toyota er billigere.
Det er pant på noen polflasker, fra de store bryggeriene. Problemet er at dette koster mye penger pr produkt, og er ikke lønnsomt med mindre man har meget stor produksjon.
Og hvorfor ting er dyrt? Lett forklart av den Norske Regjering i denne lettforståelige grafen: http://www.regjeringen.no/Rpub/NOU/20032003/017/HFIG/fig4-1.gif
Blir litt trist når jeg ser den, men den forklarer det hele.

1 01 2013
Ølhund

Viktig å ikkje gløyma at Systembolaget sitt bestillingsutval har krav om at ein kjøper ei kasse. Dette gjer ølet mindre tilgjengeleg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: