Dette er Norges beste øl!

6 12 2011

Ettersom Drikkeglede.no ikke får lov til å vise bilder av disse flaskene, poster jeg like godt hele artikkelen fra Dagbladet.no her (Kjempetorsken satt forøvrig i juryen for Hveteøl/Blonde):

Det norske folk og ølekspertene har talt: Her er Norges 15 beste øl.
(Artikkelen er hentet fra Dagbladet)

Vi har en 3.000 år gammel ølkultur i Norge. Bredden og kreativiteten i ølet har aldri vært større og bedre, sier administrerende direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome og utdyper:

- Dette er den største øljuryen noensinne.

I 2008 tok Næringsforeningen i Stavanger-regionen initiativet til prosjektet «Det Norske Måltid». 

Med Harald Osa i spissen er målet å synliggjøre lokale og regionale råvarer. I år skal Norges best øl kåres den 10. desember, fra en av de 15 finalistene.

- Jeg oppfordret «Det Norske Måltid» til også å ha en kåring for drikkevarer, man må jo drikke noe til all denne maten, sier Nome.


Ærefullt oppdrag
Resultatet var at Nome kontaktet Jørn Tore Persen fraØlakademiet, og ga han oppgaven med å samle en uavhengig jury som kunne dømme det norske ølet.

- Jeg er beæret over dette oppdraget, men det er også viktig for oss å ha en uavhengig jury. Derfor samlet vi sammen den største fagjuryen for øl som noen gang har vært i Norge. Det var viktig å finne eliten av dem som kan noe om øl, sier Persen.


Sterk jury

25 personer ble samlet for å avgjøre hvilket øl som går til den endelige finalen i det Norske Måltid den 10. desember. 
Det var tre finalister fra fem kategorier som gikk videre. De ble valgt ut av totalt 86 øl fra 22 bryggerier,

- Juryen består av personer som ikke er knyttet til noe enkelt bryggeri. Det er sommelierer, øldommere, ølbloggere, foredragsholdere, øljournalister og hobbybryggere, sier Persen.

Folkets stemmer

Folket fikk også være med å avgjøre finalistene. Det var mulig å stemme på din favoritt på Internett, og stemmene telte 20 prosent. Noe som ga utslag.

- Grunnen til at folkets stemmer bare talte 20 prosent er at øl med store lokale fanklubber kunne fått en urealistisk plassering i konkurransen. Men de 20 prosentene ga utslag, og stemmene vippet mange øl opp, sier Persen.

Det var tett konkurranse mellom kjente og kjære merknenavn som Ringnes og Mac mot små og ferske mikrobryggerier som Nøgne Ø og Ægir. 

- Konkurransen viser at kvaliteten er veldig høy. Både blant de som brygger god gammeldags pils og de som satser på de mer spesielle variantene, sier Petter Nome.

Klasse: LYS LAGER/PILS

NISSEFAR.jpgBirkebeinerpils 4,7 %, Det Lille bryggeriet

Ølet er strågult på farge og har fint skum. Aromaene går i retning av frukt, blomster, honning og karamell. Ølet oppleves sødmefylt i smaken og gir god munnfølelse med noe bitter avslutning.
NISSEFAR.jpg
GullMack 6,5 %, Macks Ølbryggeri
Ølet har gul, klar farge og dufter karamell og maltet korn. Ølet har kornmalt i smaken, er sødmefylt med god fylde og framstår balansert.
NISSEFAR.jpg
Ringnes Gold 6,5 %, Ringnes Bryggeri
Ølet er strågul på farge og duften går i retning av sitrus og frukt. Smaken er sødmefylt med god fylde, fin munnfølelse og balanse imellom smakene.

Klasse: HVETEØL/BLONDE

NISSEFAR.jpgLervig White Dog 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri

Ølet har lys farge og lyst skum. Skummet er tett og henger godt. Ølet dufter sitrus med et snev av banan og gjær. Smaken er fruktig og søt og man kan oppleve et snev av koriander. Ølet er godt balansert og framstår lettdrikkelig og forfriskende.
NISSEFAR.jpgArdenne Blond 7 %, Haandbryggeriet

Ølet har middels dyp gyllen farge og dufter sitrus, appelsin og krydder. Smaken er leskende og går i retning av appelsinskall og frisk appelsin. Ølet har godt krydderpreg og framstår syrlig og friskt.
NISSEFAR.jpgNøgne Ø Wit 4,5 %, Nøgne Ø

Ølet har gul og noe uklar farge med aromaer fra koriander og vanilje. Videre smaker ølet friskt med godt sitruspreg og avstemt bitterhet.

Klasse: MØRK LAGER/BAYERØL/BOKKØL

NISSEFAR.jpgMack Bayer 4,5 %, Macks Ølbryggeri

Utseende på ølet er brunt og rødlig. Aromaen går i retning av mørkt brød, søtlig duft og et hint av Sirup. Smaken bærer preg av brent karamell, røstet korn, honning og god ettersmak.
NISSEFAR.jpgFrydenlund Bayer 4,5 %, Ringnes Bryggeri

Ølet har kobberrød farge med kremaktig skum. Aromaer fra krydder, rosiner, malt og frukt kjennes i duften. Ølet framstår søtlig i smaken, med preg av nøtter og røstet korn.
NISSEFAR.jpgBorg Bokk 6,6 %, Hansa Borg Bryggerier

Ølet har dypbrun farge med flott skum og har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og godt balansert mellom bruken av humle og malt i ølet.

Klasse: ALE

NISSEFAR.jpgNøgne Ø Indian Pale Ale 7,5 %, Nøgne Ø

Ølet har dyp kobberbrun farge og oppleves friskt, med røft sitruspreg og kraftig humlearoma. Denne IPA?en har god «ryggrad» av malt og lette brødtoner med noe sødme. Humle, sitrus og barskog preger smaken, sammen med langt humlepreg i avslutningen. Ølet framstår markert bittert.
NISSEFAR.jpgLervig Lucky Jack 4,7 %, Lervig Aktiebryggeri

Ølet har kraftig sitruspreget humlearoma med innslag av barskog, solbær og karamell. Aromaen er svært tiltalende. Ølet har fin sødme og maltpreget kropp. Bitterheten er markert, men til tross for den kraftige humlen er ølet velbalansert.
NISSEFAR.jpgÆgir Indian pale Ale 6,5 %, Ægir Bryggeri

Ølet har middels brungyllen farge. Aromaen framstår som fruktig, med humle og sødmepreg. Aromaen er tiltalende med toner av grapefrukt og tropiske frukter. Ølet har behagelig balanse mellom malt og bitterhet i smaken. Likeledes fin fruktighet som utfyller malt og humle. God bitter avslutning. Ølet framstår som en velbalansert IPA.

Klasse: PORTER/STOUT

NISSEFAR.jpgNøgne Ø Imperial Stout 9 %, Nøgne Ø

Fargen på denne ølen er tett og brunsvart. Ølet har god humlearoma og dufter sort te, kaffe, tang og sukkertøy. Smaken bærer preg av kaffe, sjokolade og røstet korn. Ølet er syrlig og med godt humlepreg i avslutningen.
NISSEFAR.jpgDark Force 9 %, Haandbryggeriet

Fargen er brunsvart og ølet har tett skum. Aromaer av karamell, brunost, mokka, lakris og sjokolade preger ølet. Ølet har god maltsmak og sødme, med mye røstet korn i smaken. Videre preges ølet av god fylde og behagelig bitterhet i ettersmaken.
NISSEFAR.jpgÆgir Natt Imperial Porter 10 %, Ægir bryggeri

Fargen på ølet er mørk brungyllen og skummet er fint. Ølet lukter Werthers-karamell, honning og julekake. Smaken er søt, og ølet har toner av kandis og sukkerspinn. Ølet er godt balansert med lang ettersmak.

Handlinger

Informasjon

Ett svar

3 03 2012
Ole Cigar

Grattis med Norges beste bloggar tittel!
http://hoytskum.com/2012/02/18/kjempetorsken-karet-til-arets-olblogger/

Til testen ovenfor: Her er det berre å skaffa seg ein kasse med vinnarøl og testa ut kvaliteten på juryen!
Dernest gi norgesmesteren litt internasjonal konkurranse…
Men først til Rena for å testa Birkebeinerpilsen til Det Lille bryggeriet opp mot tsjekkisk pils!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: