Ølfestivalen på Nærbø 2011

23 10 2011

Det var fullt hus i Nærbøhallen!

For andre gang har Jæren Ølklubb arrangert ølfestival på Nærbø på Jæren. Ølfestivalens fokus er å vise ølets mangfold og å presentere bredden i utvalget av øl hos de norske bryggeriene. Det er bare å fastslå at de har lykkes fullt ut med disse målene! Ølfestivalen foregår i løpet av én dag, fra kl 12.00 til kl. 18.00. Deretter er det Oktoberfest fra kl. 20.00. Sistnevnte stod vi over.

Nærbø ligger en 37 minutters togtur sør for Stavanger. Vi ankom festivalen ca 12.15,  og etter litt køståing kom vi oss inn i hallen med et lite smaksglass og et flott og fyldig programblad. Inngangsprisen var kr 300 og inkluderte 10 smaksprøver. Festivalen hadde kun 12 utstillere, men det var et toppet dusin med ølrelaterte utstillere som hadde tatt turen hit: Norske bryggerier var representert ved Ringnes, Ægir, Kinn, Nøgne Ø, Lervig og Berentsen. Hjemmebryggerne hadde en egen stand, og øl-råvarebutikkene Bryggselv og Petit viste frem sitt utvalg for de mange hjemmebryggerne som besøkte messen.

Ellers hadde Jæren ølklubb en stand hvor de serverte det spesialbryggede Nærbølet, en spesialversjon av Lucky Jack, brygget av Lervig Aktiebryggeri. Et nydelig øl! Puben Cardinal hadde også en godt besøkt stand med et godt utvalg av øl. Vi besøkte denne puben i Stavanger senere på kvelden, og maken til flott pub og gigantisk ølutvalg må man lete lenge etter!

Norske ølbloggere var godt representert

Importøren Amka og Midtfyns bryggeri var å finne på Kinns stand ettersom Amka distribuerer begeg disse bryggeriene. Espen Lothe fra Kinn var dagens første foredragsholder, og han snakket om hvordan han brygget øl og om sine favorittøltyper. Han serverte også smaksprøver av sin øl Sjelefred i en versjon fra cask med lite kullsyre. Veldig god. Eddie Szweda fra Midtfyn og Petter Nome fra Bryggeriforeningen holdt også foredrag.

I tillegg til det nevnte Nærbølet var det mange nyheter som ble servert på standene. Lervig hadde sin herlige Rye IPA som fikk mange lovprisninger. Berentsen hadde tatt julen på forskudd og presenterte sin Stelliger Divum juleøl, samt sine 3 andre juleøl Jule Avec, Julefnugg og Berentsens Juleøl. Jule Avecen var et av mine favorittjuleøl i fjor, og årets utgave var også nydelig.

Nøgne Ø hadde Der Kollaborator, India Saison og årets Hjemmebrygger-vinner Holy Smoke som nyheter. Kjetil Jikiun og Tore Nybø hadde hendene fulle, men like fullt god tid til å prate om øl og brygging. Det samme gjaldt hos Ægir bryggeri der Evan Lewis serverte RyePA og Natt Imperial Porter både i vanlig versjon og den fatlagrede Lynchburg-versjonen. Natt Porter var den eneste ølen jeg måtte tilbake for å få påfyll av. En fantastisk god Porter!

Kjetil og Tore på Nøgne Øs stand

Til tider var det trangt om plassen og rundt standene var det nesten konstant kø. Allikevel tok det ikke lang tid før man fikk fylt glassene. Forskjellen på denne og andre ølfestivaler er at på Nærbø er det bryggerne selv som serverer ølet og ikke innleid ungdom som har sin opplæring fra etiketten på flasken. På Nærbø kan du drikke ølet mens du konverserer bryggeren. Slikt er uvurderlig, og man får ekstra mye ut av opplevelsen. Alt i alt en strålende ølfestival.


Handlinger

Informasjon

3 responses

23 10 2011
Leif

Super Lervig presentasjon!

23 10 2011
Mike

Tak for Ølet (SN)

2 11 2011
Melkebaren «

[…] 22 10 2011 Industrigaten 1, 4307 Sandnes tel: 51674499 Etter en herlig dag på Ølfestivalen på Nærbø tok vi toget til Sandnes for å besøke Melkebaren. Ved inngangen ble vi møtt av en rød løper. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: