Varsko, Ringnes!

15 09 2011

Norge er et lite land og alle nye trender i Norge kommer fra utlandet. Helst fra USA. Dette ser vi på alle områder i vårt samfunn. Det meste som er populært i USA i dag er populært her i morgen.

Dette gjelder også øl, og det er bakgrunnen for overskriften på dette blogginnlegget. En artikkel fra http://www.24/7wallst.com nå i september hadde nemlig overskriften: «8 øl som amerikanere ikke lenger drikker» (The eight beers Americans no longer drink).

Markedsandelene til de store amerikanske bryggerienes industripils har nemlig falt markant i perioden 2006-2010. Se bare på disse tildels oppsiktsvekkende tallene:

1. Michelob: har hatt en salgsnedgang på 72% i perioden 2006 to 2010

2. Michelob Light: ned 64% i samme periode!

3. Bud Select: ned 60% i samme periode!

4. Milwaukee’s Best: ned 53% i samme periode!

5. Old Milwaukee: ned 52% i samme periode!

6. Miller Genuine Draft: ned 51% i samme periode!

7. Milwaukee’s Best Light: ned 34% i samme periode!

8. Budweiser: ned 30% i samme periode!

Dette forteller oss at merikanerne nå sier nei takk til masseproduserte industrilagere uten smak. I USA finnes det nå over 1.500 mikrobryggerier og det er over 500 nye i oppstartfasen! Amerikanerne vil nå ha variert øl med god smak.

Trenden er allerede tydelig her i Norge også. Tradisjonell industripils mister stadig markedsandeler, og selv om det fremdeles er Ringnes, Hansa & co som kontrollerer pallene i dagligvarebutikkene, hører jeg stadig om puber hvor håndbryggede og smakfulle øl selger mer enn den tradisjonelle gule industripilsen.

Det skal legges til at amerikanske industripils fremdeles har en markedsandel på rundt 80% i USA, men paradokset er at disse firmaene nå er i utenlandsk eie. Skal man drikke amerikansk øl i USA må man derfor ty til de nye mikrobryggeriene!

Kilder: http://www.24/7wallst.com, http://www.beerintheworld, http://www.salon.com


Handlinger

Informasjon

5 responses

15 09 2011
StoreMy

Men samtidig, om jeg ikke husker helt feil. er Bud Light og Millers Light de mest solgte merkene.
For meg vitner dette om at øldrikkerne «splitter» seg og beveger seg i to rettninger. De som vil ha smak og de som vil ha øl som er «lettest» mulig.

15 09 2011
Leif Buch Hansen

Dette er en trend som bl.a. Lervig i Stavanger er med å påvirke. Det kommer stadig nye fantastiske produkter fra den kanten.

http://lervig.no/lervig/utsalgssteder

16 09 2011
Oddik

Gode nyheter :-), ja la oss slippe å drikke baby-øl (les norsk eller utenlandsk industriøl)… 🙂

18 09 2011
Bård Ansteinsson

Joa…Mike hos Lervik lager grei øl han. Konrad Stout er ikke dum. Torskens mld om nedgang i salget av tøyseøl er gledelig, absolutt men jeg…har en drøm!
i hvert fall i de store byene i Norge, et skikkelig ølpol, med import-/innkjøpsrett som overgår det vi har i Vika i Oslo og Valken i Bergen i dag, med dedikerte ansatte

18 09 2011
Lars

Craft øl i USA har under 5% markedsandel (volum) og vokser. Det er bra, men tar neppe nattesøvnen vekk fra ledelsen i Anhauser-Bush som istedet posisjonerer seg mot fortsatt vekst med oppkjøp av craft bryggerier og økt produktutvikling. Craft øl i Norge vokser også bra, men må anslagsvis tidobles i volum for å nå samme markedsandel som i USA. Regner med at de store norske bryggeriene også vil posisjonere seg med et slikt vekstscenario.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: