Kimchi

27 07 2011

Kimchi

Kimchi er koreanernes nasjonalrett. Det er egentlig bare en siderett, men det serveres til absolutt alle måltider. Nest siste dagen vår i Korea hadde vi meldt oss på et Kimchi matlagingskurs. 

Men hvorfor mat i en ølblogg, spør du kanskje? Fordi Kimchi er en rett som gjæres, akkurat slik øl gjør. Kimchi er kort fortalt en tradisjonell koreansk rett som lages av sesongens grønnsaker og en rekke forskjellige krydder. Den mest vanlige Kimchien består av kål, chili, hvitløk, nepe og grønn løk. Det brukes også andre grønnsaker som gulrot, agurk, koreansk reddik og flere andre grønnsaker, avhengig av i hvilken årstid Kimchien lages. Det finnes hundrevis av forskjellige måter å lage Kimchi på.

Som nevnt er Kimchi en siderett men Kimchi kan også danne grunnlag for egne retter som f.eks Kimchistuing, Kimchisuppe, Kimchi stekt ris og Kimchipannekaker.

På kurset lærte vi å lage Kimchi fra bunnen av. Kålen skal først ligge i saltvann i 5-6 timer for å få den rette konsistensen. Denne skal så deles opp på langs. Deretter lager man en mix av knust chili, hvitløk, fiskesaus og endel andre kryddere. Denne mixen skal så blandes inn i kålen. Man løfter opp ett og ett blad av kålen og «smører» chilipastaen mellom kålbladene. Til slutt bretter man det største bladet rundt kålen som et slags belte for å holde ingrediensene på plass. Dette legges deretter i en beholder (tradisjonelt har man brukt leirkrukker til dette i Korea. Kimchien skal helst stå et par uker før den er ferdig. Deretter kan den stå i inntil to år, ifølge vår lærer. Hun sa at «Kimchi blir aldri dårlig»! Preservasjonen sikres ved chili, hvitløk og saltvannet fra fermenteringen. Smaken vil imidlertid utvikle seg over tid (som med øl!) og etter et par måneder er Kimchien merkbart «surere» enn når den er «fersk». Koreanerne foretrekker å spise den når den er rundt 2 uker gammel, og de har  alltid Kimchi klart til servering. I ethvert koreansk hjem finnes det nemlig to kjøleskap: et vanlig kjøleskap og et Kimchi-kjøleskap.

Kjempetorsken lager Kimchi (ja, de hadde bare rosa forklær!)


Handlinger

Informasjon

Ett svar

28 07 2011
Oddik

Kjempebra og interessant. Norske kålruletter kan du garantert ikke lagre i 2 år. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: