Gvarv Haandbryggeri

26 06 2011

Brygging av øl i en Speidel Braumeister

I mai fikk Kjempetorskens ØL-blogg tilsendt 8 flasker med hjemmebrygg fra brødrene Solhaug i Gvarv Haandbryggeri. Bakgrunnen for dette var at brødrene Solhaug brygger på en 50-liters Speidel Braumeister, et helautomatisk hjemmebryggeranlegg som vi også har gått til anskaffelse av. Ettersom vi ikke var kommet i gang med vår brygging da opptakene ble gjort, var det ekstra spennende for oss å smake på det ferdige resultatet fra dette anlegget. Som man vil se av videoene ble vi ikke skuffet!

Du kan se de 7 første anmeldelsene her:

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 2

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 3

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 4

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 5

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 6

Kjempetorsken anmelder hjemmebrygg, del 7

… og den 8. og siste videoen publiseres om ikke lenge.

Før vi publiserer den siste videoanmeldelsen, presenterer vi her Gvarv Haandbryggeri og brødrene Solhaug:

Hvordan startet dere med hjemmebrygging?

Eldstebror Kjetil startet med brygging i november 2009. Han brygget en del på egenhånd på kjøkkenet sitt på Kongsberg. Han brygget både all grain og ekstrakt. Han tok stadig med seg noe hjemmebrygg til lillebror når han kom på besøk i helgene til Gvarv. Han hadde også stadig med seg forskjellige typer øl kjøpt på vinmonopolet til alt fra 60,- til 100,- kr flasken.  Lillebror Knut trodde lenge at dette hjemmebrygget bare var “mjød” og tull, og kunne ikke forstå at han kjøpte så mye rar øl til så stive priser på vinmonopolet.

Til slutt, i november 2010 smakte jeg på en flaske hjemmebrygg som Kjetil hadde laget i grytene sine på Kongsberg. Ølet jeg smakte på var helt fantastisk, og jeg ble umiddelbart bitt av basillen ølbrygging. 2 uker senere ankom en 50 liters speidel og første brygg på denne ble satt 25 november 2010. Siden har det pr dags dato blitt 31 brygg på speidelen. Totalt ca 1400 liter, dvs at hobbyen har tatt litt av 😉

Har dere vurdert å delta i NM i Hjemmebrygging?

Vi har ikke deltatt i NM, siden vi kjøpte en pall med 0,5 liters brune ølflasker. Disse er ikke godkjent til bruk i NM. Kanskje neste år at vi passer på å sette av 4 stk, 0,33 liters flasker av hvert brygg.

Har dere noe favorittøl?

Det blir vanskelig å komme med noe favorittøl, vi har brygget 31 forskjellige batcher og alle er for så vidt gode på sin måte. Men batch nr 4 (gromstouten ) har jeg fått veldig sansen for, derfor brygget jeg en nesten identisk batch nr 18. Denne har dere dessverre ikke fått, siden  denne ble satt på fat.  Det er en fantastisk lettdrikkelig mørk stout som også er meget pen å se på skummessig. Smaken er jo som baken, og vi har forskjellig syn på hvilket øl som er godt. I begynnelsen brukte vi mye tørrgjær, men den siste tiden har vi gått over til flytende, pga større utvalg og mye nye smaker/muligheter.  Skal jeg kose meg med en øl eller to en kveld, drikker jeg gjerne “ litt spesielle” øl som vi har laget. Men nå som sommeren er her, blir lyse lettdrikkelige øl satt pris på. Alt til sin tid.

Har dere noen spesiell historie bak noen av bryggene deres?

Noen spesiell historie om de enkelte bryggene er det vel ikke. Ikke annet enn at det er brygget i fruktkommunen Sauherad, som har slagordet “ et sant eventyr “, noe som vi begge er skjønt enige om at bryggeriet vårt har blitt 😉

For Kjempetorskens del kan vi bare tillegge at vi håper det ikke er siste gang vi smaker noe fra Gvarv Haandbryggeri. Dernest drømmer vi om å produsere nesten like godt øl på vår Speidel!


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: