Øl- og Matfestivalen 2011

3 06 2011

Øl- og Matfestivalen avholdes nå i Kubaparken i Oslo. Fra 1. til 4.juni er festivalen åpen for publikum, mens søndag 5.juni er avsatt for bransjefolk. Festivalen åpner hver dag kl 13.00 og serveringen stenger kl 22.30. Dette er tredje året på rad at festivalen arrangeres, og arrangørene har klart å skape en bedre og bedre festival år for år!

Årets festival har tydelig tatt grep der det sviktet i fjor. Da var det for få øl og for dårlig mat. Fjorårets arrangement var sleivete sagt en ølfestival med grillede pølser.

I år er matutvalget heldigvis satt i system, med både fisk, skalldyr, kjøtt og fjærkre på menyen. I tillegg ble det servert småretter i enkelte av ølbodene. Foruten øl og mat var Aktiv i Oslo tilstede med stand og Norøl hadde sin sedvanlige stand med iformasjon om foreningen. Norbrygg stod også på utstillerlisten, og de har normalt brygget øl «live» i teltet sitt. Standen var imidlertid ikke satt opp på torsdag, men ifølge formannen i Norbrygg ville de ikke sette igang med brygging før på fredag.

Maten er nevnt, og det var veldig mye god mat. Vi prøvde oss på blåskjell, svinekotelett, muggost, hamburger og rekecocktail. Alt var både velsmakende og til helt greie priser. Planen var å prøve noe fra den asiatiske boden også, men det rakk vi dessverre ikke. Det luktet ihvertfall veldig godt!

En nyhet av året var at det fantes to forskjellige bonger: vanlige bonger (á kr 20,-) man kunne kjøpe øl og mat for, og 4 små plastbonger som fulgte med adgangsarmbåndet. Sistnevnte kunne byttes i 3 smaksprøver med øl. Matbongene kunne kjøpes rett innenfor inngangen.

Dette var et litt rotete system ettersom man kun fikk disse smaksprøvene i enkelte av bodene. Dette skapte også køer, da det tok tid å fylle opp de små smaksprøveglassene. Best fungerte dette på standen til Gustav Jørgensen (boden helt nederst i høyre hjørnet. Der fant man også festivalens mest spennende øl. Spesielt utvalgt av Gustav Jørgensen selv.

En ting som må forbedres til neste års festival er betjeningen bak tappekranene. Her står det stort sett skoleungdom som ikke har peiling på øl. Det blir helt feil når folk spør enkle spørsmål om ølet som blir servert eller ber om anbefalinger, og kun får et skuldertrekk som svar. Dette må jo være litt av idéen bak en Øl- og matfestival: å skape interesse for øl og ikke minst informere, foreslå og skape entusiasme rundt håndbrygget øl! Neste år bør det stå kvalifiserte folk bak kranene.

Listene over øl som ble presentert på forhånd var ikke i samsvar med det som faktisk ble servert på festivalen. Overraskende mange av de mer spennende ølene var ikke tilgjengelig, og slikt er ikke bra. Gledelig var det at de norske mikrobryggeriene hadde godt samsvar med hva som stod på menyen og hva som var tilgjengelig. Det 2.800 liters store fatet med upausteurisert og ufiltrert Pilsner Urquell kom dessverre aldri frem til Oslo. Det var visstnok helsemyndighetene som stoppet den tønna. Det ble allikevel servert upasteurisert Urquell fra fat, og den smakte helt utmerket! Det skal også sies at det var fryktelig stive priser på enkelte øl: Å betale kr 80 for en 0,33-flaske av Brooklyn East India Pale Ale servert i plastglass på en ølfestival er ren overprising! Da er liksom litt av poenget med en slik festival borte. Det bør jo være i bryggerienes interesse at folk skal prøve ølet deres. Med slike priser får man smakt færre øl, og man sitter igjen med en enda bitrere smak i munnen enn den IPAen gir deg.

I år var det også gratis småforedrag av kjente ølpersonligheter. Også på dette programmet var det litt rusk i maskineriet. Alle foredragene ble hold inne i Ringnes’ telt, og der var det til tider lang kø ved smakeboden. Vi rakk dessverre ikke Sigrid Strætkverns foredrag om «Øl med kniv og gaffel», men vi fikk med oss foredrag av Gustav Jørgensen og ølbloggeren Jørn Idar Kvig (Høyt Skum). Vi hadde også gledet oss til å overvære foredraget til Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus, men han var fremdeles i Danmark da han skulle stått på scenen i Kubaparken. Arrangørsvikt!

Alt i alt var årets festival en positiv opplevelse. Langt bedre enn fjorårets arrangement. Det fantastiske været i Oslo var prikken over i’en. Og godværet skal vare hele helgen! Jeg hadde tenkt meg innom festvalen en gang til i løpet av helgen, men ettersom så mye øl var utsolgt/ikke tilgjengelig velger jeg å avstå fra det. Dersom arrangørene klarer å rette opp noen få men viktige momenter, så gleder jeg meg til neste års festival!

Øl- og Matfestivalen melder om 8.000 besøkende på de to første dagene, og det er imponerende. Ingen tvil om at interessen for godt øl er økende blant det norske folk!

Les også hva ølbloggerne 1001 øl og Høyt Skum synes om Øl- og Matfestivalen.


Handlinger

Informasjon

6 responses

3 06 2011
Knut Grøttland

Oi. Her var det mange skjær i sjøen, men godt dere holdt humøret oppe 🙂

3 06 2011
Kjempetorsken

Joda, når man er så nerdete som oss, så blir man litt ekstra kritisk. Jeg så imidlertid at folk koste seg med god øl på alle kanter, og jeg håper og tror at det var mange som fikk seg noen gode aha-opplevelser.

Mulig jeg virker litt negativ i artikkelen, men jeg koste meg virkelig hele dagen med godt øl og hyggelige mennesker

4 06 2011
Gustav Jørgensen

Vi har porsjonert spesialølet ut over festivalen, med nye øl hver dag, og i dag har vi hentet frem nok endel spesialimporterte godbiter. Blir hovedsakelig å finne i spesialbaren og i Gustavs smakshjørne.
Søndagen var forbeholdt ansatte i hotell- og restaurantbransjen. På grunn av mange henvendelser, har vi bestemt at søndag blir åpent for alle. Vi åpner kl 13 både lørdag og søndag. Deler av området blir imidlertid forbeholdt hotell og resturantbransjen (krever påmelding etter invitasjon fra leverandører). Dette gjelder i hovedsak uteservering på Fyrhuset Kuba, ellers vil området være åpent for alle.

4 06 2011
Hæpper'n

Eksklusivt, dyrkjøpt flaskeøl servert i plastglass? Seriøst? Slipper man ikke unna den helvetes plasten selv på en ølfestival?!

4 06 2011
Gustav Jørgensen

Plast er egentlig ikke noe problem, selv om det ikke er så estetisk. Fordelen med plast er at de helt rene og gir ingen bismak til ølet (selv om noen kanskje tror det). Noen festivaler deler imidlertid ut/selger smaksglass, men når en skal bruke det samme glasset til mange forskjellige øl kan dette bli dette galt.

5 06 2011
Knut Grøttland

Virker som en suveren festival, og et konsept som forbedrer seg fra år til år. Evolusjon er en fin ting 🙂
Reagerer mest på at øl-tilbydere med allerede milliarder på bok likevel skal sko seg å festivalen, i dette tilfellet Ringnes/Carlsberg v/ Brooklyn. Tåpelig, men ikke uvanlig på norske arrangementer. Husker med gru GladMat-festivalen i Stavanger for 2 år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: