Gamle Tårnhuset restaurant

10 05 2011

Kolbotnvn. 31, 1410 Kolbotn
tlf: 66 99 30 00
mail: bord(a)gamletaarnhuset.no


Fat:
Frydenlund 0,33 liter kr. 49,-

Flaske:
Ringnes pils, Carlsberg, Sol Corona Extra, Haandbryggeriet Bawarien Weizen, Haandbryggeriet Norwegian Wood, Haandbryggeriet Fyr & Flamme, Haandbryggeriet Farewell Ale, Ægir Bryggeri Natt Imperial Porter, Nøgne Ø Triple Tiger og Nøgne Ø Sweet Horizon (prinsipielt kommenterer jeg ikke priser på øl på denne bloggen, men her gjør jeg et unntak. Tårnhuset tar nemlig «bare»  kr. 130,- for Nøgne Ø Sweet Horizon. Billigere får du den neppe! Normalt må du betale kr 199,- for denne på utesteder, og i Gøteborg har jeg endatil sett den til SEK 295,-!).

Tårnhuset har en flott matmeny, og dette er først og fremst en restaurant, ikke en bar/pub. Jeg har spist her ved to anledninger, og kan anbefale det på det varmeste. Nydelige og smakfulle retter med praktfull presentasjon. De har allikevel en flott uteplass som egner seg perfekt til en øl i solen eller skyggen i sommerhalvåret. Servicen er nok endel raskere dersom man setter seg inn i restauranten, men på travle dager med mange utegjester har de en liten bar utendørs også.

Opprinnelig var Oppegård en del av Nesodden kommune, men på grunn av vanskelig veiforbindelse ble det i 1915 tvunget fram en deling. Oppegård fikk navnet sitt fra Oppegårdene på Svartskog og Kolbotn ble i 1919 det nye navnet på det som før het ”Kullebunden”. Dette navnet kommer sannsynligvis av ”bunnen av kollen”. De 17 trekantene i kommunevåpnet symboliserer middelaldergårdene innenfor sognet: Søndre Oppegård, Vestre Oppegård, Østre Oppegård, Grønmo, Bålerud, Sjødal, Ormerud, Li, Kullebunn, Ekornrud, Østre Greverud, Vestre Greverud, Sætre, Kurud, Dal, Vassbonn, Hvitebjørn.

Hilmar Hoelstad kjøpte i 1911 tomten av Trygve Hansen på Kullebund gård for 717 kroner.. Huset sto ferdig i løpet av 1912. Det het da villa Solborg, men på folkemunne ble det kalt villa Hoelstad. Det ble bygget uten tårn, men hadde en typisk dragestil som var meget populært på denne tiden. Det karakteristiske Tårnet kom først i 1917 og fikk således tilnavnet Tårnhuset. Det var mange sommerhus på Kolbotn på denne tiden, og søndags ettermiddag var alltid mange samlet på Kolbotn stasjon for å ta toget til Kristiania. Da satt Hoelstad ofte på utkikksplatået i tårnet og spilte gamle susamarsjer på sin sveivegrammofon. Over inngangen var det også et spir som fikk mange til å tro at huset var et bedehus eller en kirke, spiret ble derfor fjernet. Huset hadde en rekke eiere etter at Hoelstad solgte det i 1919. Lege Bjarne Mørch eide det i 2 år, og drev sin legepraksis herfra.

I 1921 kjøpte Hilborg Christiansen huset, men solgte det videre til Hans Nore i 1924. Nore var kunstinteressert, og plassert en statue av en engel i hagen, noe som var meget uvanlig på denne tiden og vakte en del oppsikt. I 1929 ble huset solgt på tvangsauksjon av ukjente grunner, og Hilmar Hoelstad var på nytt eier av Villa Hoelstad. Han bodde nå i Nittedal, og leide derfor ut huset.

I 1934 ble huset solgt på nytt, denne gangen til brødrene Arne, Amund og Harald Stensrud. Huset ble i familien Stensrud til 1975, da kommunen brukte forkjøpsretten og kjøpte det av Grethe Stensrud. Av de som leide bolig i huset var den mest kjente olympieren Henry M. Olsen. Han og hans familie flyttet til Kolbotn i 1913 og leide to rom i tårnhuset. Han var med i olympiaden i London 1908 og deltok i både troppsturn, der laget hans fikk sølv, og i friidrett. Han hadde noen bekjente som jobbet på Christiania Glassmagasin og fikk gjennom disse kjøpt elektriske lamper. Da Oppegård kommune fikk elektrisitet i 1917, var tårnhuset det eneste huset E-verket visste om som hadde dette, derfor installerte de strøm her først. Det ble da montert elektrisk lys både ute og inne. Etter at kommunen overtok har huset blitt brukt som kontor for teknisk etat, musikkskole, lokaler til malerklubb og kulturhus.

I 1979 ble det overdratt til Forbrukersamvirket. De totalrenoverte huset og det ble i mange år brukt som selskapslokale og serveringssted inntil byggingen av Kolbotn Torg i 2005.

Fra september 2009 gjenoppstår det gamle tårnhuset i ny stil, som stolt restaurant for innbyggerne i Oppegård og Follo.

Historisk info fra Wikipedia

Ølutvalget alene tilsier en firer, men jeg høyner til en femmer på grunn av god service og glimrende mat.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: