Beer Wars

3 05 2011

Regissør Anat Baron laget denne filmen i 2009 som en slags David & Goliat-historie rundt det amerikanske bryggerimarkedet.

Beer Wars er en film som peker på styrkeforholdet i ølmarkedet, der mikrobryggerier slåss mot de store gigantene. Dokumentaren følger bryggeriet Dogfish Head og sjefsbrygger og gründer Sam Calagione som egentlig bare sliter med en enorm vekst i både salg og etterspørsel. I tillegg følges det mye mindre bryggeriet Moonshot, med grunnlegger Rhonda Kallman som har satset på et noe snevrere marked med et øl tilsatt koffein.

Filmen påpeker det forholdsvis åpenbare faktum at markedsmakten er proposjonal med størrelsen på tilbyderne. Mye av filmen fokuserer på nettopp dette faktum, uten at det egentlig vektlegges at det egentlig er snakk om to markeder. Riktignok fremheves mikrobryggerienes fortrinn når det gjelder smak og variasjon på deres øl, men at det i realiteten er snakk om to forskjellige markeder for øl, kommer ikke godt nok frem. I stedet brukes det mye tid på å få frem at bryggeriet Moonshot ikke får den samme hylleplassen i butikkene som bryggerigiganten Anheuser-Bush (InBev) og de to mindre gigantene Millers og Coors. Filmen prøver ikke engang å presentere de to partene på en rettferdig måte. Her er det tydelig at det helt fra starten av er «de snille» mot «de slemme». Ettertiden har jo vist at de amerikanske mikrobryggeriene klarer seg utmerket, og spesielt Dogfish Head har hatt en rivende salgsutvikling og har faktisk store problemer med å dekke den enorme etterspørselen etter ølet de lager. Moonshot har riktignok gått på en smell, ettersom amerikanske myndigheter satte en stopper for salget av den koffeinholdige pilsen i fjor høst. Det er fremdeles usikkert om det kommer i salg igjen. Alkohol og koffein er visstnok en farlig blanding …

Filmen er underholdene i den grad at det er interessant å se hvilke krefter som er i sving når de store selskapene tar seg til rette. Og ikke minst hvor vanskelig det kan være å være en liten aktør i dette markedet.

1 t. 29 min

2009

USA

Regissør: Anat Baron

Se trailer:

Filmen kan kjøpes her.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: