BOK: Tøff Mat -Pølser og Øl

9 04 2011

Allerede på forsidebildet og i forordet skinner forfatterens intensjon med boken igjennom. Forsidebildet med en sigarrøykende Jan Vardøen, åpne grillflammer og en flaske Nøgne Ø Havrestout bærer bud om maskulin kokkekunst og drikkeglede.

Boken starter med en flott oppsummering av ølets historie. Mange morsomme, historiske poenger om ølbrygging, ølpolitikk og øltyper. Deretter kommer gode tips om øl- og mat-kombinasjoner, ølsmaking, hvordan øl lages og lagres, og en flott oversikt over de forskjellige øltypene. Alt illustrert med flotte, deklikate og ikke minst tørstfremkallende bilder.

Kapittelet «Øl-oppskrifter» fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Her kan du blant annet lese om forfatterens eksperimentering rundt ølsmaker. Eksempel: putt en fersk kvist einer oppi et stort norgesglass og fyll på med pils. La glasset overnatte i kjøleskapet og drikk. En morsom opplevelse, ifølge Vardøen. Jeg tviler ikke. Einer er jo en kjent bestanddel i den norske ølbryggertradisjonen. Ellers får du i dette kapittelet en mengde forslag til hvordan du kan forbedre (alternativt ødelegge) øl. Blandingen Cola og øl er bl.a nevnt.

Del 2 av boken omhandler pølser. Her forklares prosessene rundt kverning, blanding, stapping og tvinning, med bilder så fristende at jeg faktisk måtte ta en spisepause midt i denne anmeldelsen!

Resten av boken er viet til matoppskrifter. Oppskrifter med kjøtt, fisk, fjærkre, grønnsaker m.m, laget både med og uten øl. Her er det definitivt mange oppskrifter som skal prøves på eget kjøkken! Jeg tar med et lite utdrag fra oppskriften på Pir i ølrøre som jeg fant spesielt morsomt: «Nå er ikke jeg så veldig begeistret for makrell. Jeg synes denne fisken er litt vel stor og feit, og jeg klarer ikke å fri meg fra tanken om at de beiter på døde sjømenn. Pir, derimot, går helt fint an. De er små og delikate, et sikkert sommertegn, og jeg kan trøste meg med at de bare har småspist på lettmatroser».

Boken avsluttes med et «Kjøkkenmanifest» som gir mange gode råd om tilberedning av mat, smarte tips om anretning og servering, og ikke minst et par visdomsord, som: «Hvis du lager maten, er du fritatt for oppvasken».

Dette er en bok jeg gjerne anbefaler. Det er en bruksbok som egner seg godt som oppslagsverk, og som jeg selv vil bruke flittig med tanke på alle de spennende oppskriftene som er gjengitt.

Ølbloggen «Høyt Skum» har også lest boken!


Handlinger

Informasjon

2 responses

9 04 2011
leif Buch Hansen

Alltid kjekt med sider som amtaler lokale øltyper

9 05 2011
Ukens anbefaling – Tøff mat “Pølser og øl”

[…] mat og øl elskere bør ha i sine hyller, og pass på; ikke la denne stå å samle støv! Se også Kjempetorsken sin […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: