Etter-pub-mat

18 03 2011

Etter en hard kveld på puben er ingenting som å komme hjem og lage seg litt skikkelig usunn mat! Hjemmelagede etter-pub-måltider kjennetegnes ved at de lages av de råvarene som allerede finnes i kjøleskap og spiskammer (man planlegger aldri et etter-pub-måltid!). De er fulle av fett, krydder og andre tilsetninger. Ingredienser man finner aller øverst på Grete Roedes «nei»-liste. Med andre ord, de er direkte usunne.

Og godt er dét. Ølet du har drukket på puben inneholder såpass mye korn, grønt, vitaminer og andre kjernesunne stoffer at det godt kan oppveies med mat som ligger godt over akseptgrensen til Folkehelseinstituttet.

Her er noen enkle etter-pub-retter som Kjempetorsken står inne for. Alle retter er tilpasset én person. Ønsker du å lage til to personer kan du doble oppskriftene, eller dere kan lage én hver. Ønsker du å lage til flere enn to kan du like godt gå og legge deg:

Tacoinspirert søtpotet med kjøttboller

Du trenger:

1 Søtpotet

1 pose Tacokrydder

6-7 Kjøttboller

1-2 Brødskiver

Fremgangsmåte:

Skjær opp søtpoteten i pommes frites-aktige strimler. Stek med mye smør/margarin i stekepannen. Dryss tacokrydderet over potetstrimlene og vend dem så ofte du husker. Smak gjerne til med salt og pepper, men ikke overdriv! Dette skal gå raskt, og du dekker uansett ikke på med sølvtøyet her. Kjøttbollene putter du i stekepannen omtrent halvveis i stekingen, og du kan slå av platen når det ser ferdig ut. Tøm alt sammen over brødskiven(e) og hugg inn! Orker du en øl til, så anbefaler jeg den som står nærmest. Ønsker du å føle deg ørlite bedre i morgen drikker du vann til.

Spørsmål som har kommet til under stekingen:

– Kan man bruke vanlige poteter? Svar: Nei, det tar alt for lang tid. Søtpoteter har den egenskapen at de blir mye fortere myke enn poteten. Dessverre  er søtpoteten veldig karb-fattig i forhold til poteten, så det er viktig å kompensere med mye smør eller margarin.

Lunt Nanbrød med Sørlandschips

Du trenger:

1 Nanbrød

1 (rest av) Pose Sørlandschips

1 (rest av) Guacamoledip eller Rømmedip

Dette er en uhyre enkel rett å tilberede, og her får man til fulle erfare at det enkle ofte er det beste! Her slipper du til og med å steke maten, og du unngår dermed fellen som mange etter-pub-mat-tilberedere går i. Nemlig å glemme å slå av stekeplaten.

Her skal man helst bruke den nanbrød-typen som er rundt 40 cm i diameter og veldig myk (fåes fersk i de fleste innvandrerforretninger og heter Nani Tendur). Legg Nanbrødet på tallerkenen og smør tykt på med dip. Når hele flaten er dekket med dip, strør du Sørlandschips utover halve flaten. Tett i tett! Brett deretter den ufylte delen over den fylte og trykk lett slik at chipsen brekkes opp og flates ut. Sett i mikrobølgeovn og kjør på full styrke i 30 sekunder.

Ta ut maten og spis! Orker du en øl til, så anbefaler jeg den som står nærmest. Ønsker du å føle deg ørlite bedre i morgen drikker du vann til.

Spørsmål som har kommet til under tilberedningen:

– Kan man bruke andre typer dip? Svar: Ja, selvfølgelig! Salsa er et godt eksempel, og har man ferdiglaget posedip så fungerer det også utmerket. Men begynn for all del ikke å lage en dip! Det strider mot alle etter-pub-mat-regler!

Speilegg på en seng av Kaviar

Du trenger:

2 speilegg

1 tube Kaviar

2 Brødskiver

Speilegg er jo en klassiker når det gjelder etter-pub-mat. De fleste har egg i kjøleskapet og de øvrige ingrediensene er også hverdagsmat for de fleste. Stek eggene i pannen med mye margarin. Eggene skal kun stekes på den ene siden. Det er en gylden regel! Krydre etterhvert med det du har for hånden. Bruk helst det sterkeste du har: pepper, cayenne, chili etc. Prøv å unngå kanel og andre kake-kryddere. Les gjerne etiketten før du drysser over. Mens eggene steker (dette høres komplisert ut, men slapp av. Det er enkelt!) legger du brødene på tallerkenen og dekker dem med kaviar. Du skal ikke smøre kaviaren utover, bare trykk den ut av tuben til du har dekket brødskivene. Når eggene er ferdige legges de på hvert sitt brød.

Mange ødelegger et godt speileggmåltid med å skjære i plommen. La meg gjøre det klinkende klart: Plommen skal ikke skjæres i! Man skal arbeide seg innover mot plommen uten å risikere at den gule eggeplommen renner utover. Når kun eggeplommen står igjen, stikker man kjapt gaffelen i midten av plommen og stapper hele biten i munnen.

Gourmétvarianten (som er avbildet) av denne retten er med eggerøre istedet for speilegg og serveres som en sandwich med brød både under og over. Dette krever litt mer jobbing ettersom eggene må vispes på forhånd (eller i stekepannen).

Orker du en øl til, så anbefaler jeg den som står nærmest. Ønsker du å føle deg ørlite bedre i morgen drikker du vann til.

Spørsmål som har kommet til under tilberedningen:

– Er det virkelig godt med kaviar under egget? Svar: Selvfølgelig! Egg og kaviar hører naturlig sammen. Hvis man orker å tenke på det, er det noe cross-over over denne retten. Både egg og kaviar er jo egg, så dette er på en måte etter-pub-matens surf’n’turf.

Rougeâtre Saucisse Tomate Jaune

Du trenger:

1-2 pølser

2-3 poteter (ferdig kokt)

2 Brødskiver

Idun Chiliketchup og Bergbys sennep

Nok en klassiker blant etter-pub-måltidene. En forholdsvis avansert rett som også gir en god smaksopplevelse.

Skjær opp pølser og poteter i ønskede skiver og legg dem i stekepannen med en god dæsj smør eller margarin. Det må være såpass mye stekefett at alle bitene glinser  (og gjerne drypper) når du tar dem ut av stekepannen. Legg brødskivene på en tallerken og sprut Bergbys sennep (den søte typen!) utover slik at det dekker det meste av brødkivene. Legg deretter de ferdig stekte pølse- og potet-bitene over og sprut en rikelig mengde med Idun Chiliketchup over. Tilsett gjerne krydder også. Ønsker man å virkelig ta den helt ut, kan man tilsette ost mot slutten av stekingen. Revet pizzaost, Jarlsberg eller smøreost på tube kan brukes. Det er til og med mulig å bruke geitost! Men det må være den ekte typen. Undervurdert!

Orker du en øl til, så anbefaler jeg den som står nærmest. Ønsker du å føle deg ørlite bedre i morgen drikker du vann til.

Spørsmål som har kommet til under tilberedningen:

– Hva slags pølse skal man bruke? Svar: Man kan bruke alle typer pølse, men det som egner seg best er vanlig røkt middagspølse eller grillpølser. Har man ikke hatt pølse til middag den dagen, kan man faktisk bruke salami eller fårepølse også.


Handlinger

Informasjon

3 responses

18 03 2011
Audun

Haha, herlig artikkel! Men speilegg på en seng av kaviar holder jeg meg rimelig lett unna etter en altfor sein kveld på «humlen».

De resterende tre rettene derimot så jo perfekte ut som nattmat.

18 03 2011
Dag

Nok en gang kompliment til Kjempetorsken som viser at han ikke bare kan sitt øl, men at han i tillegg er en skikkelig gourmetkokk!

Takk for gode tips som snart skal prøves ut!

18 03 2011
Anne

Holder en knapp på speilegg med kaviar! En av mine favoritter når det gjelder etter-pub-mat.

Fungerer også godt som første måltid dagen derpå.

Anbefaler et digert glass med iskald melk til! Ja… helt seriøst!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: