Saint Patrick’s Day

17 03 2011

Everyone’s Irish on March 17th.*

Saint Patrick’s Day (eller Lá Fhéile Pádraig som det heter på irsk), er irenes nasjonaldag. Den opprinnelige katolske minnedagen er nå mer en festdag for å feire irsk kultur. Saint Patrick (år 387–461 e.kr) hadde tilhørighet til den historiske oldtidsbyen Downpatrick i Nord-Irland. Det irske navnet på byen er nå Dún Pádraig og betyr Patricks festning. Tidligere het byen DunumRath CeltairDún Lethglaise og Dún Dá Lethglas før det altså tok navn etter St.Patrick. Byen skal visstnok fremdeles huse hans grav, og her finnes også St Patrick Center som har en permanent utstilling om St Patrick.

Man vet lite om Patricks tidlige liv, men han var født inn i en velstående romersk-britisk familie. Som 16-åring ble han kidnappet av irer og holdt fanget som slave et sted på Irlands vestkyst. Gud fortalte han i en drøm at han skulle flykte tilbake til England. Han så gjorde, og ved tilbakekomsten begynte han å studere til prest. Irsk folklore forteller at Patrick ble kallet tilbake til Irland som biskop for å kristne Irland. Det sies at han brukte trekløveret (shamrock) for å lære irene om den hellige treenighet. Patrick døde 17.mars år 461.

St Patrick’s Day feires først og fremst i Irland og Storbritannia, men ettersom irene er et ferdendes folk, feires nå St Patrick’s Day nær sagt over hele verden. Ikke minst i USA hvor det bor mange etterkommende etter irske utvandrere. Her er 17.mars en av de dagene i året det konsumeres mest alkohol, og er følgelig en travel dag for pub- og restaurantbransjen. I mange byer blir det avholdt parader, og alle irske puber i verden med respekt for seg selv ferier St Patricks Day.

Så førstkommende torsdag, 17. mars kan du ta turen innom din lokale irske pub, ta en halvliter Guinness og la deg rive med av irsk folkemusikk og høy stemning! Flere puber i Oslo feirer St Patricks Day, og hos Den Gamle Major kan du blant annet få grønt øl(!) etter irsk tradisjon! Ellers samles mange irer på puben The Dubliners i Rådhusgata denne dagen.

Kilde: Wikipedia

* Tekst på et skilt på veggen i Guinnes-bryggeriet


Handlinger

Informasjon

Ett svar

17 03 2011
Happy St. Patricks day – Med en Grumpy Irish | Ølbloggen med Høyt Skum

[…] og lær mer om St Patricks Day hos Kjempetorsken og Wikipedia! […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: