Bud vs. Bud

8 01 2011

Budweiser er et velkjent ølnavn, og for de fleste er Budweiser synonymt med USAs mest populære øl, Bud. Sa jeg mest populære? Det er feil! USAs mest populære øl er nemlig Bud Light …

Det mange ikke vet er at det finnes et Budweiser-øl til, nemlig Budweiser Budwar som lages i den Tsjekkiske byen České Budějovice (Budweis). Enda færre vet at det finnes et tredje Budweiser-øl: Budweiser Bier, som opprinnelig ble laget av tyskspråklige innbyggere av den samme byen. Sistnevnte (Budweiser Bier Bürgerbräu) er det eldste av disse tre bryggeriene og ble startet opp i 1795. De begynte å eksportere sitt Budweiser Bier til USA 100 år etter. I 1945 ble bryggeriet ekspropriert av staten og byttet navn. Da kommunismen falt i Tsjekkoslovakia i 1990, tok imidlertid  bryggeriet tilbake sitt opprinnelige navn.

Anheuser-Bush i USA startet markedsføringen av sin Budweiser  i 1876, mens Budweiser Budwar startet sin ølbrygging i 1895. I 1907 startet den stadig pågående navnekrigen hvor alle de tre bryggeriene krevde rettighetene til navnet Budweiser.

Pr idag har Budweiser i USA rettigheter til navnet på hjemmemarkedet, men kjemper fremdeles i flere land mot de to tsjekkiske bryggeriene for å få registrert sin merkevare på verdensmarkedet. Tsjekkerne ønsker å kunne beholde sine opparbeidede markeder. De hevder i sin argumentasjon at Budweiser ikke er et generisk navn, men at navnet refererer til at ølet er laget i byen České Budějovice.

På bakgrunn av en avtale fra 1907 fikk Anheuser-Bush markedsføre sitt øl i Nord-Amerika, mens de tsjekkiske bryggeriene fikk de europeiske rettighetene. Dermed markedsfører amerikanerne nå sitt øl under navnet Bud i Frankrike og andre land, og Anheuser-Busch B i Tyskland. England er et av de få landene hvor Budweiserne blir markedsført under samme navn. I USA har Budweiser Budvar valgt å markedsføre sitt øl under navnet Czechvar. Budweiser Bürgerbräu på sin side har valgt å bruke navnet» B.B. Bürgerbräu – since 1795″, med  undertittelen «Budweis City Bier».

En nylig dom fra juli 2010 gir Budweiser Budvar eksklusiv rett til å bruke navnet Budweiser i hele EU.

Nok snakk, la oss sammenligne øl!

I Norge er det kun Anheuser-Buschs Budweiser og Budweiser Budvar som er tilgjengelig i butikk (Rema). Her koster Budweiser Budwar kr 27,50 mens Budweiser koster kr 28,80. Men vent nå litt! Ta en titt på bildet. Det lyver ikke. Den amerikanske Bud’en er faktisk mindre.

Budweiserboksen inneholder nemlig kun  473 ml øl, eller én US pint, mot tsjekkerens normale halvliter. Budweiseren har en alkoholprosent på 4.4%, mens Budvar er på 4,5%.

Det første man legger merke til er at Budweiser er langt lysere i fargen enn Budvar. Ikke helt uventet. Budvar lukter såvidt av honning, mens Budweiseren egentlig ikke har noen lukt.

Når man vet at endel av malten i Budweiser er byttet ut med ris, kan man faktisk kjenne litt av denne rissmaken. Sikkert fordi man er oppmerksom på det, men det er i det hele tatt ikke mange andre smaker man kan gjenkjenne i Budweiser. Det smaker egentlig bare søtt vann med kullsyre. De er faktisk også åpne om risbruken også. Innholdsfortegnelsen på boksen sier «Choicest Hops, Rice and Best Barley Malt». Kan man ut fra det lese at andelen ris er høyere enn andelen malt?

Budvar derimot har en ganske parfymert overtone, og en smak av honning og blomster. Egentlig litt for mye parfymert i min gane. Men det smaker i det minste noe, i motsetning til Budweiseren.

Jeg har testet Budweiser her tidligere, og hadde da et bedre inntrykk enn det jeg fikk i dag. Muligens fordi jeg nå drakk en pils med mer smak parallelt?

Allikevel merker jeg at jeg liker bedre å drikke Budweiseren. Den glir lettere ned i forhold til den parfymepregede Budvaren.

Skal man for eksempel sammenligne med Budvars mer kjente landsmann Pilsner Urquell, så har Urquell en tydeligere og mer avbalansert humlesmak (Saaz-humle) enn Budvar har.

En ting som ihvertfall er sikkert er at jeg har kjøpt disse to ølene for siste gang. Ingen av dem frister til gjenkjøp.

Jeg har egentlig store vanskeligheter med å kåre en «vinner» her. På forhånd hadde jeg tippet at «Budweiserprisen» skulle gått til den tsjekkiske varianten, men i et tett løp er jeg tilbøyelig til å tilkjenne den amerikanske Budweiseren en knepen seier. Den fyller helt klart et behov for dem som ønsker en øl som egentlig ikke smaker noe, og som glir lett ned. Budvaren ble litt anstrengende å drikke med sin utpregede parfymesmak. Det smakte litt som om to forskjellige ingredienser hadde krasjet under tilvirkningen av brygget.

Jeg ble faktisk litt overrasket selv nå …

Kilder: Wikipedia/Beerinfo.com/theepochtimes.com


Handlinger

Informasjon

7 responses

8 01 2011
Beer Sagas

Men den beste Budweiser i Norge finner du på Vinmonopolet. Budvar selges der som flaskeøl i en versjon med 5,2% alkohol, og den er mye bedre enn boksølet fra Rema.

Ellers er den beste Budvar den såkalte kroužkovaný ležák. Dette er en lagerøl som kun selges som fatøl i Tsjekkia på spesielt utvalgte restauranter og puber.

9 01 2011
BeerFan!

Enig med Beer Sagas at den gode originale Budweiseren må du til polet for å få tak på. Den er en ganske kurant pilsner, men jeg forstår at det blir mer «rettferdig» å sammenligne butikk-styrke vs. butikk-styrke øl.

Nå er det meget lenge siden jeg har prøvd Budweiser (usa-utgave), men husker butikk Budvar som ganske god egentlig. (i sin klasse)

9 01 2011
Audun R. Paulsen

De hadde tidligere Budvar på fat på Oslo Mekaniske Verksted. Må ærlig innrømme at det er en av mine favoritt fat-pilsnere. Utrolig rund og fin i smaken, og jeg kjenner ikke igjen parfymepreget som du nevner her torsken.

17 01 2011
Metallian

Synes amer.Budweiser er et fint øl jeg-lett og relativt smakløst, joda-men til sitt bruk veldig fint. Jeg bruker å drikke det på varme sommerkvelder uten tilbehør eller på vorspiel hvor jeg skal ha «mange» øl og synes det blir litt mye med øl med kraftigere smak.

20 01 2011
Kjempetorsken

Jeg husket også Budvar som en god pils. Ikke på høyde med Urquell, men langt bedre enn standardpilsnerne. I ettertid har jeg tenkt at det kanskje var fordi jeg drakk Bud samtidig med Budvar, og at det var det som fremkalte parfymesmaken. Den er jo mye mer markert i humlesmaken enn Budweiser.

Som Metallian sier er Budweiser utrolig lettdrikkelig (det er nok meningen) og det er ikke rart at det er populært. Tror nok det er øl-verdenens svar på Grandiosa.

17 04 2012
Asgeir

Jeg er i USA nå og digger Bud Light 🙂
Hva er den mest like Bud Light ølen man får tak i i Norge?

19 04 2012
Kjempetorsken

@Asgeir: Jeg vil tro at du kan finne mye av det samme i f.eks Hansa 365 eller Lightutgaver som Ringnes Lite og Lysholmer Lite med avdempet maltsmak og lys kropp. Mange av sommerølene som kommer på markedet fremover vil også ha noe av det samme preget som Bud Light. Skål!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: