Øl på flaske vs. øl på boks

14 12 2010

På tide å knuse noen fordommer. Eller?

Er øl bedre på flaske enn på boks?
Kan man virkelig smake forskjell?
Smaker det metall av boksøl?

Er dette bare fordommer eller kan man virkelig smake forskjell på øl fra boks kontra øl på flaske? Kjempetorskens ØL-blogg tok utfordringen og gjennomførte en uhøytidelig test!

I Danmark har man alltid sverget til flasker og det var stor oppstandelse da det første danske bryggeriet (Faxe?) lanserte øl på boks. I dag selges det langt flere bokser enn flasker i Norge, og det er vel liten tvil om at fremtidens øl blir levert i boks. Boksen veier mindre enn flasken, den er dermed mer miljøvennlig og ikke minst: den beskytter ølet langt bedre. Flere og flere mikrobryggerier leverer ølet sitt på boks og flere har annonsert at de vil følge etter. Selve ølboksen er forøvrig 75 år i år, så dette er ikke noe nytt fenomen, slik det kanskje kan virke som.

Sol-lys er en av ølets verste fiender. Sett et ølglass i solen og du vil ganske raskt få en uønsket bismak. En tett metallboks gir derfor mye bedre beskyttelse mot sollys enn selv den mørkeste brune ølflasken. Selv om boksen er av metall (aluminium) er innsiden belagt med et belegg som forhindrer at selve boksen avsetter smak på ølet. En eventuell metallsmak skal du derfor kun få om du drikker av selve boksen.

Testen er gjort som en blindtest med følgende utgangspunkt:

3 øl inngår i testen:

Ringnes Pils

Tuborg Pils

Seidel

Man får ikke oppgitt hvilket merke som serveres. Boks- og flaske-versjonene for hvert merke ble plassert i et glass ved siden av hverandre, og oppgaven var følgende:

1. Er det forskjell på de to variantene?

2. Hvilken øl er fra boks og hvilken er fra flaske?

3. Er det Tuborg, Seidel eller Ringnes?

Her er resultatene:

TESTPERSON NR. 1

ØL nummer 1:
Uttalelse: Glass A er ganske sikkert flaske. B er fra boks. Mener å kjenne en litt skarpere smak fra A og antar at det er fordi denne har vært mer utsatt for lys. Smaker som en Tuborg. Litt bittert, men lite smak. Synes allikevel dette var det beste ølet i testen.

FASIT: A=Boks, B=Flaske. Øl: Seidel.

Feil på flaske vs.boks og feil på øl!

ØL nummer 2:
Uttalelse: Glass A er flaske og glass B er boks. Tar dette utelukkende på at jeg mener at skummet er høyere på boksølet. Tynn smak og veldig lys farge tilsier at dette er Seidel. Dårligste ølet i testen på smak.

FASIT: A=Boks, B=Flaske. Øl: Tuborg.

Feil på flaske vs.boks og feil på øl!

ØL nummer 3:
Uttalelse: A er boks og B er flaske. Kjenner igjen flaskesmaken her, faktisk. Vet også hvilket bryggeri det er. Disse smaker faktisk ganske forskjellig. Boksen er bedre på smak, men det er flaskesmaken jeg kjenner igjen. Dette er Ringnes. Nest best på smak.

FASIT: A=Boks, B=Flaske. Øl: Ringnes.

Riktig på flaske vs.boks og riktig på øl!

TESTPERSON NR. 2

ØL nummer 1:
Uttalelse: A er boks og B er flaske. Her mener jeg å kjenne en klar forskjell i smak. Denne var litt syrlig og det tilsier Seidel. Den nest beste i testen.

FASIT: A=Boks, B=Flaske. Øl: Ringnes.

Riktig på flaske vs.boks og feil på øl!

ØL nummer 2:
Uttalelse: A er Flaske og B er boks. A minner meg om 0,33 Ringnesflasker fra russetiden. Denne var markert i smaken og ekstra humlet i forhold til de to andre. Tipper dette er Ringnes, ja. Best i testen!

FASIT: A=Flaske, B=Boks. Øl: Seidel.

Riktig på flaske vs.boks og feil på øl!

ØL nummer 3:
Uttalelse: A er flaske og B er boks. Nesten umulig å finne noen forskjell her, så dette kunne blitt hipp som happ. Dette er dessuten den vondeste av disse tre pilsene. Tipper det er Tuborg

FASIT: A=Flaske, B=Boks. Øl: Tuborg.

Riktig på flaske vs.boks og riktig på øl!


Konklusjon:

Det er neppe mulig å kjenne forskjell på øl fra flaske kontra boks. Smaksforskjellene er i beste fall minimale og det er en stor grad av gjetting involvert, ihvertfall i vår test.

4 av 6  ble tippet riktig, noe som selvfølgelig kan tas til inntekt for at det virkelig er en forskjell. Jeg mener imidlertid at det ikke er det. Her ble det rett og slett for mye tipping til at man kunne konkludere. Det var heller ingen entydig konklusjon på at det som smakte «metallisk» var boksøl.

I 4 av 6 tilfeller ble det hevdet at boks-versjonen var best. Heller ikke dette bør tas til inntekt for at det er mulig å kjenne forskjell på boks og flaske.

Det mest overraskende ved testen var at utskjelte Seidel (-2) kom ut som den klart beste pilsen av de tre foran Ringnes (-4) og Tuborg (-6)! Dette ble forøvrig bekreftet da restene etter testen ble drukket opp. Seidel er bedre enn sitt rykte!


Handlinger

Informasjon

6 responses

15 12 2010
Bråsj

Gøyal test, og ikke overraskende resultat. Har ofte hatt denne diskusjonen med venner selv. har god forståelse for de som mener at boks-øl eller flaske-øl smaker best. Er selv tilhenger av boks. Men! Og det er et viktig men! Jeg påstår ikke at jeg ville smakt forskjell på boks/flaske som er servert i glass, Det folk flest mener når de sier at de liker øl av flaske eller boks best er selve drikkeopplevelsen av nettopp å konsumere fra boks eller flaske. En flaske med hals vil gi en litt annen kullsyre i munnen enn en boks vil jeg tro? Dessuten er det det å føle burken eller glassflasken mot leppene mens man drikker.

Lang post 🙂

16 12 2010
Audun

Uhøytidelig og morsom test, akkurat slik jeg liker det. Er enig i konklusjonen, at det er vanskelig å smake forskjell, men som bråsj sier kan det være noe med opplevelsen av flaske vs boks hvis man ikke heller ølen i glass. Er det mer stas med flaskeøl, mon tro?

18 12 2010
zena zuza

En ølblogg… Noe så fantastisk!!

20 12 2010
Ove

Interessant bloggpost, og god blogg! Har tenkt litt over det samme selv etter jeg leste en artikkel i DN hvor Kjetil Jikiun i Nøgne Ø snakker om muligheten for å selge Nøgne Øs produkter på boks. Selv tror jeg dette handler mer om psykologi enn faktiske forskjeller.

21 12 2010
Jonas

Jeg gir faen, jeg, så lenge det er kaldt 🙂

11 07 2011
Silicho

Interessant test, gjorde noe tilsvarende med venner i helgen: Blindtestet Hansa på flaske, boks og lite (lavkalori) mot hverandre, servert i glass. Vi fikk resultater som klart tilsa at flaskeøl smaker bedre. Fem av seks testpersoner, (tre ølhunder, to vindrikkere og en alkopops-dame) klarte å identifisere flaskeølen, tre av seks blandet boksølet og lite-ølet, som begge ble karakterisert som klart dårligere og syrlige på smak. Så heretter blir det flasker på meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: