Sommeren er kommet, og med dén kommer sommerøltestene. Ikke bare disse testene som gir deg svar på hvor du finner den billigste pilsen, men også de litt mer seriøse testene som tar sikte på å veilede deg til den letteste, lyseste og friskeste sommerølen.

Kjempetorsken har lagt merke til at øl fra Nøgne Ø har glimret med sitt fravær i årets sommerøltester, så vi bestemte oss for å ta en liten sommerprat med Nøgne Øs Markedsansvarlig, Tom Young.

Kjempetorsken: Du har ikke blogget stort etter at du tiltrådte jobben hos Nøgne Ø?
Tom Young: Nei, det føltes litt feil å fortsette å blogge om øl nå når jeg er ansatt i bransjen  selv.

Kjempetorsken: Hva er årsaken til at du nå publiserer et nytt innlegg?
Tom Young: Strengt tatt er det Kjempetorsken som publiserer dette innlegget, men jeg innser jo at jeg har en viss dobbeltrolle her…

Kjempetorsken:  Du har i år avslått å ha med øl fra Nøgne Ø i samtlige sommerøltester. Hva er årsaken til dette?
Tom Young: Jeg har lenge irritert meg over disse sommerøltestene. I seriøse ølkonkurranser bedømmer man øl etter stilarter med fastsatte kriterier. En amerikansk Pale Ale skal for eksempel ha mellom 4.5 og 6.2% alkohol, den skal ha moderat til høy humlebitterhet, gjerne med bruk av sitrusdominerte humletyper, og en hel rekke andre forhåndsdefinerte kriterier. Slike retningslinjer gjør det mulig å bedømme forskjellige øl innen samme stilart. Sommerøl, derimot! Hva er det? Et «lett, lyst og friskt øl med smak av sommer»?

Kjempetorsken: Er ikke dette en litt sær tilnærming til temaet?
Tom Young: Jo.

Kjempetorsken: Har du fått noen kommentarer på dette?
Tom Young: Ja, både internt og eksternt. Slike tester er jo en viktig del av markedsføringen vår, så det spørs om ikke dette blir mer en éngangsdemonstrasjon enn en fast rutine. Vi har jo faktisk også laget en del «sommerøl» på bryggeriet i år.
Som en ren presentasjon av hva som er tilgjengelig av «sommerøl», fungerer sommerøltestene fint. Når man derimot begynner å kaste terninger og kåre vinnere blant øl innen totalt ulike ølstiler, blir det totalt feil etter min mening. Bryggerens intensjon med en lett og delikat Berliner Weisse er jo totalt forskjellig fra smaksopplevelsen han/hun ønsker å få frem i en India Pale Ale.

Kjempetorsken: Mange vil hevde at det er like umulig å lage seriøse juleøltester når heller ikke juleølet har klare definisjoner når det gjelder innhold, aroma, smak og andre definérbare kjennetegn.
Tom Young: Jeg skjønner at du vil presse meg opp i et hjørnet nå. Du har jo selv vært vært med i mange juleøl-juryer, og vet at tradisjonell norsk juleøl har enkelte fastsatte kriterier i forhold til sommerøl. Dessuten er de fleste juleøltester delt opp i flere kategorier, ála ølstiler.

Kjempetorsken: Finnes det en mer udefinérbar samlebetegnelse på øl enn «sommerøl»?
Tom Young: Ja, «dameøl».

God sommer!

Kjempetorskens/Tom Youngs sommerøl

Legg igjen en kommentar

Kjempetorskens ølblogg

Kjempetorskens ølblogg er nå nedlagt.