Kjempetorsken sjekker tsjekkisk pils

27 01 2012

Ur-pilsen (Pilsner Urquell) stammer fra byen Plzeñ (tysk: Pilsen) i Bøhmen som siden 1993 har vært en del av Tsjekkia. Bürger Brauerei startet bryggingen av Pilsner Urquell i 1839, og ølet ble raskt så populært at bryggeriet registrerte varemerket Pilsner Urquell, for å understreke at dette var den originale og opprinnelige pilsneren.

Denne kvelden på Bar & Cigar var fokuset imidlertid på andre pilsnere fra Tsjekkia. Via ansatte hadde nemlig B&C fått tak i 11 forskjellige pilsnere fra Tsjekkia som inngikk i en uhøytidelig test rundt bardisken.

Den første vi testet var en Zatek (4.5%). En ganske søt pils med en litt gjæraktig smak. Det søte preget fikk meg til å tenke på alkoholfri øl. De fleste tsjekkiske pilsnere ligger imidlertid på mellom 4.5 og 5.5%, og det gjorde også denne. Ved opptelling viste det seg at panelet plasserte denne helt opp på 4.plass! Litt i overkant i forhold til hvor jeg ville plassert den, men man oppfatter jo smaker litt forskjellig, og et panel gir et bredere grunnlag for poengsettingen. 6,36 poeng (4.plass).

Pardal Echt (4.5%) var neste øl ut. Den fikk generelt en dårlig mottagelse og ble betegnet som både smakløs og mild i smaken. Humlefattig er vel den riktige terminologien. Tsjekkerne er jo ellers flinke til å få frem en tydelig humlesmak i sine pilsnere. 3,43 poeng (10.plass)

Om Pardal Echt var humlefattig, var neste øl, Lobkowicz (4.7%) det stikk motsatte. En kraftig humlet pils med en fin balanse som fikk en forholdsvis høy score fra panelet. 5,50 poeng (6.plass)

Historien bak det neste ølet, Branik (4.8%) er at det er det billigste flaskeølet i butikkene i Tsjekkia. Den koster i underkant av kr 1,50, og dekker vel dermed knapt panten her hjemme… Prisen skjemte derimot ikke dette ølet. Et samlet panel synes dette var en god øl og premierte den med 5,50 poeng (6.plass)

Ved siden av Pilsner Urquell og Staropramen er vel Zlatopramen et tsjekkisk ølmerke som er kjent for mange nordmenn. Zlatopramen 11 var egentlig ganske standard i smaken. En helt grei og gjennomsnittlig pils som ikke utmerket seg i noen retning. Navnet betyr forøvrig «golden string». 4,43 poeng (8.plass)

Svijany Maz var god etter undertegnedes mening. Fruktig og søt med blomsteraktig smak og marsipani ettersmaken. De øvrige paneldeltagerne var ikke fullt så begeistret og trakk den ned til 4,14 poeng (9.plass)

Bernard Svatenak ble offer for sin egen lukt! Den luktet rett og slett oppkast, og det skal jo ikke en flaskefersk pils gjøre. Smaken var faktisk slett ikke dårlig, men lukten hang ved den, og panelet trakk den helt ned til en bunnplassering. Enkelte spekulerte i om det kunne være flip-top-korken som hadde gjort ølet skjemt, men det var til slutt enighet om at det ikke var noen usmak forårsaket av dårlig lagring eller utett kork. Kun en upassende lukt. 3,29 poeng (11.plass)

Også når det gjaldt Luni Lezak Svetly var Kjempetorsken i utakt med resten av panelet. Denne fant jeg helt smaksløs og tam, mens resten av panelet dro den helt opp på pallen med 6,50 poeng (3.plass)

Breznak Lezak (5.1%) falt i smak hos alle, og det var stor enighet om at dette var vinneren i testen. En frisk pils med mye bitterhet, slik en god pils skal ha. Ikke bare surhet slik mange pilsnere lider under, men en frisk og fin humlebitterhet. 6.86 poeng (1.plass)

Primator Premium var neste øl ut. Et øl med forholdsvis mye smak. Lett «parfymert», men med en fin sødme.  5,71 poeng (5.plass)

Smakstesten ble avsluttet Staropramen Nefiltrovaný, altså en ufiltrert Staropramen. Denne var lett melkehvit i glasset og hadde egentlig ikke så mye særpreg som jeg hadde håpet på. Litt mer smaksrikdom og en ytterligere «uvørenhet» i selve smaken hadde vært ønskelig, men dette er tross alt industribrygget. Allikevel vanket det mange godord rundt denne pilsen, og den la seg tett opp mot vinneren med sine. 6,74 poeng (2.plass).

Til slutt skulle vi hatt en Pilsner Urquell som referanseøl til dette bobbelet av tsjekkiske pilsnere, men barsjefen hadde glemt å kjøpe det inn…

Takk til www.ungkarskokken.com for bildene!


Handlinger

Informasjon

4 responses

27 01 2012
Beer Sagas

Dette var en trivelig ølsmaking det hadde vært hyggelig å være med på. Her er noen kommentarer:

Plzeňský Prazdroj (som er det tsjekkiske navnet på dagens Pilsner Urquell-bryggeri) ble ganske riktig stiftet i 1839. Pilsnerølet ble dog første gang brygget i 1842 av bryggmesteren Josef Groll fra Bayern. For ordens skyld: I Tsjekkia er det kun Pilsner Urquell som kalles pilsner. Alle andre lyse lagerøl er vanligvis enten světlý ležák eller světlý výčepní. Kategoriene har med alkoholstyrken å gjøre. Výčepní har gjerne 3-4% alkohol, mens ležák vanligvis har et alkoholinnhold på rundt 4,5-5,2%

Žatec er en interessant by for ølinteresserte. Bryggeriet har ikke spesielt spennende øl, slik jeg ser det. Men i stedet byr Žatec på noe annet. Dette er midtpunktet for humleproduksjon i Böhmen, og det er her Saaz-humlen dyrkes. Det er denne humlen som setter sitt preg på mang en tsjekkisk øl.

Pardál Echt er et øl fra Budvar-bryggeriet. Det finnes to ulike Pardál-lagerøl, og begge er kjedelige øl. Det er ikke Lobkowicz Premium, som jeg antar dere smakte. Den er mindre interessant enn Pilsner Urquell, men den er fremdeles en god, tsjekkisk lager. Best smaker den som såkalt tanková-øl fra fat. Er du i Tsjekkia, så let etter skjenkesteder som tilbyr tanková-versjonen av et øl. Det er vanligvis ikke pasteurisert og helt ferskt fra bryggeriet!

Braník er ikke min favoritt av ølene fra Praha. Legg merke til at bryggeriet ble nedlagt for noen år siden. Det brygges og markedsføres for tiden av Staropramen. Svijany er derimot et bryggeri med mange spennende øl. Svijany Maz er ikke min favoritt. Skal jeg ha en lys lagerøl fra Svijany, velger jeg Svijanský Rytíř.

Luni kjenner jeg ikke til. Jeg antar at du mener Louny-bryggeriet, som jeg så langt ikke har smakt noen øl fra. Březňáks 10° er derimot en favoritt. Det er en lagerøl jeg gjerne kan drikke kvelden lang i godt selskap på en sjenkestue i Praha, Brno eller en liten böhmisk landsby. En lekker lys lager! Primátor er et spennende bryggeri som eksperimenterer mer enn de fleste tsjekkiske bryggerier. Blant annet lager Primátor en herlig Pale Ale, og bryggeriets stout er bedre enn alle andre jeg har smakt. De lyse lagerølene fra Primátor er ikke like spennende, men bryggeriets Premium er en flott tørsteslukker.

Staropramen nefiltrovaný er jeg ikke sikker på om jeg har smakt. Jeg har dog drukket Staropramen Kvasničák som fatøl i bryggeriets egne lokaler i Praha, og det var et godt øl. En del ølstuer og bryggerier i Tsjekkia er litt unøyaktige når de snakker om ufiltrert øl og såkalt kvasnicové. Noen ganger markedsføres et øl som kvasnicové når det egentlig bare er ufiltrert eller omvendt. En kvasnicové kan vi på norsk gjerne kalle et gjærøl. Det er omtrent det samme som det tyskerne kaller zwickl (eller hefeweizen når de snakker om hveteøl).

Tsjekkisk øl er helt topp i følge min gane. Håper denne økten med tsjekkisk ølsmaking ga mersmak!

27 01 2012
Beer Sagas

I farten glemte jeg å omtale Zlatopramen. Det tsjekkiske ordet pramen betyr kilde. Dermed blir Zlatopramen «gylden kilde» i norsk oversettelse, mens Staropramen betyr «gammel kilde». Selv har jeg bare smakt Zlatopramens øl på 11°. Den synes jeg er veldig god, selv om jeg foretrekker andre tsjekkiske lagerøl.

Ellers antar jeg at dere har drukket Bernards Sváteční ležák. Det er en lekker øl som absolutt ikke skal lukte oppkast! Notatblokken min forteller om en øl som lukter korn, druer og malt før en smak av delvis søtlig malt og en dose epler.

Mine bloggposter om tsjekkisk øl og ølstuer i Tsjekkia finner du for øvrig her:

http://beersagas.blogspot.com/search/label/Czech%20Republic

28 01 2012
Kjempetorsken

Takk for omfattende og nyttige kommentarer, Beer Sagas!

29 01 2012
Ole Cigar

Informativt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: