Nøgne Ø 10 år!

25 10 2012

Jeg er litt sent ute med denne artikkelen. Nøgne Ø fylte egentlig 10 år i mai i år, men det er fremdeles 2012 og ennå ikke for sent å gratulere!

Jeg tenkte jeg skulle ta et lite tilbakeblikk til der hvor det hele startet. I en liten garasje i Reddalsveien i Grimstad. Jeg tok en prat med Kjetil Jikiun om hvordan det var å være pionér i en ølbransje som nå er totalt forandret på de ti årene som har gått. Samtidig har jeg kikket litt på noen av årsakene til at Nøgne Ø er kommet dit de er i dag.

Det var i denne garasjen det startet! Her brygget Nøgne Ø sine første øl.

Historien om Nøgne Ø begynner å bli kjent blant de som er over gjennomsnittet interessert i øl. Den startet da Kjetil Jikiun jobbet som flyver i SAS og kjøpte med seg råvarer til hjemmebrygging på sine mange turer over atlanteren. Han ønsket rett og slett å lage øl med mere smak enn det som var tilgjengelig her hjemme.

Det hele ble etterhvert en besettelse, og han fikk med seg Gunnar Wiig for å videreutvikle hobbyen. Besettelsen ble ikke mindre da Kjetil Jikiuns absolutt beste India Pale Ale fikk nest siste plass i NM i Hjemmebrygging i 2002. Kommentaren fra dommerne var at ølet var helt ute av balanse. Da skjønte han at de aldri hadde smakt smaksrik, amerikansk IPA, og han bestemte seg for å starte bryggeriet i Grimstad sammen med Wiig.

Nøgne Ø bygget sitt bryggeriytstyr selv i starten. Her er Gunnar Wiig i aksjon vinteren 2002/2003. De kappet ut en åpning i det ytterste laget av 1100 liters meieritanker for å få montert kjøling rundt tankene. Isolasjonsmaterialet som var benyttet utviklet en gass ala blåsyre ved høy temperatur fra kappskiven. Det fant de først ut av senere.

Nøgne Ø startet altså opp i 2002 og loggen viser at de 10 første ølene de brygget var:

 • 01.05.2003: Pale Ale
 • 02.05.2003: Amber Ale
 • 15.05.2003: Bitter
 • 05.06.2003: Porter
 • 06.06.2003: IPA
 • 07.06.2003: Amber Ale
 • 12.06.2003: Pale Ale
 • 21.06.2003: Weissbier
 • 22.06.2003: Wit
 • 11.07.2003: IPA

I løpet av de neste månedene kom også God Jul og Brown Ale, og de aller første øl ble solgt til enten Apotekergården i Grimstad eller Cafe Lindvedske i Arendal.

Nøgne Øs første selvbygde utstyr

I dag er det lett å tro at Nøgne Øs historie er fylt med godt øl og godt salg hele veien. Det er absolutt ikke tilfellet. Jo, forresten: godt øl har de alltid hatt!

Kjetil forteller at han har holdt på å gi opp mange ganger i løpet av disse 10 årene. I begynnelsen var det «ingen» som ville ha ølet, og de fleste som smakte det mente at  -«dette smaker ikke øl». I dag kan vi rette en stor takk til Kjetil Jikiun for at han aldri ga opp troen på produktene sine. Langsomt men sikkert har nordmenn fått øynene opp for godt håndverksøl. Så sent som i 2008 eksporterte de hele 70% av alt ølet som ble produsert.  I år er denne andelen kun på 30% fordi veksten her hjemme har vært så kraftig.  I dag er nemlig Norge det helt klart viktigste markedet for Nøgne Ø. Det er godt å høre for oss som setter pris på kvalitetsbryggene fra Grimstad.

Og først i år har sjefsbryggeren sagt opp jobben som flyver i SAS og blitt brygger på heltid. Etter ti år får han altså sin første månedslønn fra bryggeriet han startet opp! Ironisk nok brygger han ikke så mye selv lenger, men vær ikke i tvil om at han styrer både utvikling av nye øl og den daglige bryggeridriften på Nøgne Ø med stødig hånd og med nese for godt øl!

Her på Gamle Rygene kraftstasjon holder Nøgne Ø til i dag.

Lokalene på Gamle Rygene kraftstasjon er blitt for små og bryggeriet leier i dag lokaler for å få brygget nok øl til å dekke etterspørselen. Tankbiler kjører ølet i skytteltrafikk mellom lokalene, og det sier seg selv at dette ikke er en holdbar situasjon i lengden. Flytteplanene skrider sakte men sikkert fremover, men de vet fortsatt ikke hvor de havner.

Tidlige utgaver av Nøgne Øs flasker

Sake er Nøgne Øs siste tilskudd på produktfronten. Bryggeriet er det første i Europa som produserer sake, Denne drikken som ofte feilaktig blir kalt risvin eller risbrennevin, har flere likheter med ølbrygging. Det er den mest kompliserte alkoholholdige drikken å produsere, og i god Nøgne Ø-ånd er det også her grundig håndtverk som ligger bak. Og saken blir selvfølgelig motatt på samme måte som Nøgne Øs øl ble for 9 år siden:  «Dette er ikke øl (sake)!».
Saken selger bedre og bedre, men det tar tid å komme seg inn på et umodent marked. Nylig tok Nøgne Ø både gull og bronse under London Sake Challenge (uformelt VM i Sake) med Yamahai Motoshibori og Junmai-shu. Slikt blir det innslag på japansk TV av!

Hva kan vi så glede oss til av nye øl fra Nøgne Ø i tiden som kommer? Her er en liste med noen av godbitene:

 • India Pale Lager (Allerede på markedet, og utsolgt)
 • Pumpkin Ale (allerede på markedet)
 • Python Pilsner (allerede på markedet)
 • Dark Horizon 4
 • Black Tokyo Horizon
 • Buckwheat Ale
 • Roast Black Pepper Ale
 • 100% Peated Ale

Pluss mye, mye mer, ifølge Kjetil Jikiun!

Dagens Nøgne Ø-flasker

Et av suksesskriteriene for Nøgne Ø har uten tvil vært navnet og den grafiske profilen som ble utviklet da bryggeriet startet opp. Industridesigner Tor Jessen har kjent Kjetil Jikiun helt fra ungdomskoledagene på Sørlandet- og da Kjetil ble opptatt med hjemmebrygging var det naturlig å spørre Jessen om assistanse med etikettene.

Jessen forteller at Kjetil kalte seg «Den kompromissløse brygger»- noe som speiler hans personlighet  – en vilje til å ikke inngå komromisser. Jessen laget mange morsomme ting rundt denne tituleringen. Det kompromissløse bryggeri har deretter gått inn i Nøgne Øs visjon og står i dag som en definsjon på alt de gjør og som de måler seg mot.

Den velkjente Nøgne Ø-logoen

Jessen mente også at bryggeriet burde ha en historie- og han lette etter noe rundt der det hele startet. Det havnet til slutt på Terje Wiigen av Ibsen: «Der bodde en underlig gråsprengt en på den yderste, nøgne ø».  Det var assosiasjonene til en øde øy i forhold til det de drev med som var tanken bak navnet. I Norge visste man jo knapt hva håndtverksøl var.
Som industridesigner er Jessen trenet til å tenke helhet og funksjon. Han forteller at alt de gjorde var basert på en analyse av det som fantest av merker den gang. De så raskt at alle konkurrentene ropte ut «ØL»- humle, malt og gullmedaljer. Derfor så de en mulighet til å gå i andre enden av skalaen- mer stillferdig- men likevel tydelig, og med stor selvtillit. Målet var at designet skulle synes i en mørk bar/resaturant og stå frem i forhold til 50 andre øltyper på hyllen. De fleste vil være enige i at Nøgne Ø har lyktes svært godt med dette konseptet.
Kjempetorskens ØL-blogg gratulerer Nøgne Ø med de 10 første årene og ønsker lykke til med fremtiden!

Handlinger

Informasjon

3 responses

26 10 2012
gyllenbock

Trevlig artikel. Dessa rader är bara så bra: «Kommentaren fra dommerne var at ølet var helt ute av balanse. Da skjønte han at de aldri hadde smakt smaksrik, amerikansk IPA, og han bestemte seg for å starte bryggeriet i Grimstad sammen med Wiig.»

Kjetil är verkligen en skön personlighet, helt klart en eldsjäl som vi säger på svenska.

30 10 2012
Norske mikrobryggerier 5 – Nøgne Ø « Knut Albert’s beer blog

[…] I tillegg til informasjon på Nøgne Øs nettsider, på engelsk på grunn av norsk regelverk, vil jeg også anbefale Kjempetorskens bloggpost om Nøgne Ø. […]

27 04 2016
Per Stensvold

Jeg kjøperk Pale Ale på Coop på Gran på Hadeland, di er veldig ofte utsolgt, hva kommer det av?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: