Alkoholfritt øl

14 05 2011

Idag, 14.mai kl 14.05, slapp Nøgne Ø sin første alkoholfrie øl, St Uten. Egentlig var det bare et prøveslipp og alle flaskene ble gitt bort gratis! På 10 forskjellige steder i Norge kunne man nemlig hente  en gratis flaske med alkoholfri «Imperial Stout». Kjempetorskens ØL-blogg fant ut at dettte var en fin anledning til å teste utvalget av alkoholfritt øl. 

Vi møtte opp tidlig på ett av stedene i Oslo som delte ut gratis St Uten i Oslo: Cafe Laundromat ved Bislett. Der var det tusenvis av Holmenkollstafett-løpere, men ingen St Uten. Det viste seg at alt ølet var levert på det andre stedet i Oslo, Peoples ved Sentrum Scene. Der fikk vi hentet vår eterlengtede St Uten. Takk, Nøgne Ø!

Øl som merkes alkoholfritt kan ha en alkoholprosent på inntil 0.7, og allikevel få betegnelsen alkoholfritt. Med det lovlige avviket på 0,5% vil det si at et alkoholfritt øl teoretisk kan ha inntil 1.2% alkohol, men det finnes neppe alkoholfritt øl på markedet som har over 0.7% alkohol.

Den eneste flasken det var oppgitt alkoholprosent på i vår test, var Brewdogs Nanny State (0,5%), men de har jo også en grunn til å oppgi dette.

Alkoholfritt øl lages på samme måte som all annen øl, men istedet for at ølet får gjære ut, avbrytes gjæringsprosessen før alkoholen utvikles.

Vi har testet på vanlig måte, men har nullstilt terningene med utgangspunkt i at dette er alkoholfri øl. Generelt kan vi si at vi ble positivt overrasket. Både utvalget av  alkoholfritt øl og, ikke minst, smaken og munnfølelsen på ølet er jevnt over veldig god:

1. Brewdog Nanny State

Brewdog kaller dette en «Imperial Mild». Jeg ville klassifisert den som noe ala IPA. Humlen sitter både i lukt og smak, og den er svært smakfull. Samtidig er den mild nok til å passe godt til en rekke matretter, spesielt kraftig mat med mye fett. Dette er faktisk en øl jeg gjerne drikker uten mat til også. Ubestridt testvinner!

2. Munkholm (Ringnes)

Denne kom litt overraskende på meg! Den var mørkere enn jeg hadde forestilt meg og langt mer aromarik. Smaken er også svært fyldig i forhold til mange andre øl i denne testen. Her er en tydelig humlesmak og en myk, fin maltsmak som gjør dette ølet svært letdrikkelig. Samtidig er det overraskende friskt i smaken, og ikke minst: det smaker skikkelig øl!

3. Erdinger Alkoholfrei (Erdinger Weissbrau)

Denne innfridde absolutt forventningene jeg hadde. Et estetisk nydelig øl med fin, gyllen kropp og et fantastisk kremskum. Slik ordentlig hveteøl skal ha. En perfekt munnfølelse av et perfekt balansert øl. Forholdsvis søt i smaken men med en tydelig hveteprofil og en fin liten bitterhet som avslutning. Jeg kan tenke meg at denne går perfekt til fisk, kylling, salater og annen lett sommermat. men den er sikkert et utmerket valgt til kraftigere grillretter også! Ikke veldig karbonert, men vinner på å ha masse små bobler som fremhever smaken i ølet fremfor å fylle munnen med bobler og skum.

4. Nøgne Ø St Uten (Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeriet)

Sort i kroppen som en Stout skal være og med det karakteristiske mokkaskummet som gjør en stout ekstra fristende. Lukten er preget av kaffe og litt sjokolade. Smaken er også veldig preget av kaffe. I denne testen har alle ølene vært kjøleskapkalde, og denne er ikke noe unntak, selv om stouts gjerne skal ha en litt høyere temperatur for å fremheve smakene. Her er det imidlertid ingen problemer med å kjenne smakene, selv når ølet er kaldt. Det er heller ingen merkbar forskjell når ølet etterhvert blir varmere. Den litt brente smaken, kombinert med humlebitterheten skaper litt motstand i munnfølelsen. Dette er nok et øl som krever litt tilvenning, spesielt for de som vanligvis ikke drikker stouts. La oss håpe Nøgne Ø setter dette i fast produksjon! Vi trenger en alkoholfri stout!

5. Clausthaler Classic (Hansa Borg)

Enda så lyst dette ølet er, er det den litt søte maltsmaken som er mest fremtredende. Dette er jo også typisk for alkoholfrie øl ettersom det består av mye resterende sukkerstoffer som ikke har blitt «spist opp» av gjæren. Det er lite bitterhet i ølet, selv om det har en ganske tydelig humlesmak. Munnfølelsen er silkemyk og dette er et svært lettdrikkelig øl. Passelig for de aller fleste matretter, vil jeg tro.

6. Aass Bayer Uten (Aass Bryggeri)

Ser flott ut i glasset. Jeg har tidligere anmeldt Aass Bayer som er en god øl. For enkelte er den så god at de har dannet en venneforening for akkurat dette ølet. Jeg tviler på om venneforeningen innkluderer den alkoholfrie varianten, men det er en god øl. Det har en søt aroma som lukter både brunt sukker og kokte grønnsaker. Smaken er veldig søt og maltpreget. Ikke noen uting i seg selv ettersom den samtidig har en merkbar og delikat humlesmak. Et veldig godt balansert øl som muligens smaker litt «Uferdig».

7. Hansa Pilsner 0% (Hansa Borg Bryggerier)

Kommer i boks. Lys i glasset med et flott og kritthvitt skum. Så og si ingen aroma. Har også svært lite smak, men man har jo skjønt at akkurat dét ikke behøver å være noe ulempe for et øl på det norske markedet. Uansett er dette svært lett å drikke, og så lenge det er kaldt har det en forfriskende effekt.

8. Carlsberg Nonalcoholic (Carlsberg)

Ikke mye aroma eller smak på denne heller, men det hadde man heller ikke forventet. Denne har imidlertid en helt nydelig munnfølelse. En svak bitterhet kjenner man også. Dette er en øl som egner seg godt som tørsteslukker, men den hever neppe totalopplevelsen dersom man drikker den til mat.

9. Aass Uten (Aass Bryggeri)

Dette er en gammel favoritt, så jeg er ganske overrasket over at den havnet såpass langt ned på listen. Den har en finfin ølsmak, men i dag synes jeg den var veldig søt i smaken. Her hadde jeg ønsket meg ent par håndfuller med bitterhumle.

10. Munkholm Münchener (Ringnes)

Denne så veldig fristende ut i glasset. Dyp brun med et flott skum. Smaken var imidlertid nesten fraværende. En søtlig smak med hint av brunt sukker var alt jeg fikk ut av denne. Meget skuffende, ettersom jeg på forhånd hadde trodd at denne skulle plassert seg i toppsjiktet.

11. Seidel Alkoholfritt (Aass Bryggeri)

Oj! Denne smaker ugjæret vørter. Folk som av forskjellige grunner ønsker seg en øl uten alkohol burde slippe å få servert slikt!


Handlinger

Informasjon

Ett svar

14 06 2011
leif Buch Hansen

Hei Kjempetorsken. Lervig i Stavanger er for tiden et meget spennende bryggeri som etterhvert får fler gode og meget utpregede øltyper. Det ville være kjekt om dere kunne teste og anmelde Lervig sine sorter. Hvis dere sender meg navn og adresse, skal vi sende prøver til testing 🙂
Setter pris på en tilbakemelding på sms 91143012 eller pr. e-post lehan@online.no eller som en melding på Facebook

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: