Norske ølbloggere

1 05 2011

Det norske ølbloggermiljøet har vokst seg stort det siste året. Det finnes nå et titalls bloggere som skriver om øl. Mange av dem skriver på engelsk, slik som f.eks. Beer Sagas, Knut Albert, Larsblog og Die by the beer.

Noen av oss har «organisert» oss under navnet Norske ølbloggere og samarbeider om idéer, tips og Spesielt var det mange som la merke til oss da vi kjørte en felles aprilspøk, tidligere i år.

Utenfor Norske ølbloggere finnes det også en håndfull som blogger om øl på norsk: Ølhjørnet, Ølklubben, Det Gyldne Øls Kommandørskab, kvitre.no og Pondus. Kjenner du til flere, er det bare å bruke kommentarfeltet under.

Kjempetorskens ØL-blogg har tatt for seg de 5 øvrige medlemmene i «Norske øl-bloggere» for å lage en liten presentasjon.

1. Når startet du med ølblogging?
Mitt første blogginnlegg var 30. august i 2009, og så ble det stille frem til min første anmeldelse i mai 2010.
Jeg hadde alltid drømt om å få ølet ut til folket, så jula 2010 startet jeg for fult med daglige anmeldelser.

2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?
Jeg har pr 12.04.11 publisert 120 tester, mens 8 tester til ligger å venter på å bli publisert. Jeg har som intensjon å legge ut minimum en ny test hver dag kl 08:00
3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Jeg skriver primært ølanmeldelser, men skriver også om generell informasjon om øl og ølbrygging.
4. Hva er din favorittøltype?
Jeg har nok en veldig stor kjærlighet for mørkt og smakfullt øl som porter, stout og barley wine , noe denne testen viser til det fulle.
5. Favorittbryggeri(er)?
Dette blir vanskelig, fordi det er så mange flinke bryggere der ute. Ægir var det bryggeriet som fikk meg til å like humlepreget øl med sin IPA. Midtfyn også noe jeg kan anbefale. Ellers så er de nordamerikanske bryggeriene veldig gode; slik som Hoppin ‘Frog og Southern Tier. Utover det så har vi en god nykommer i Kinn og en god gammel traver i Nøgne Ø. Som du ser har jeg mange favorittbryggeri, så det enkleste er vel å si at jeg er glad i godt håndverk – og dermed godt øl!
6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Det må være min første smak på vinneren av NM i hjemmebrygg 2009, Gahr sin barely wine, Andhrimni. Den første slurken var som å drikke «Kabalmysteriet» sin purpur-brus. Det er brus som er så smakfull at man blir slått i bakken, og har lyst på mer og mer. En fantastisk ølopplevelse!
7. Har du noengang helt ut en øl?
Dessverre har det skjedd to ganger. Jeg klarte rett og slett ikke å få det ned. Pokal pils var en av de, og den andre ligger på vent i bloggen.
8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Jeg anbefaler de å prøve Ægirs IPA eller en hveteøl. 

1. Når startet du med ølblogging?
Jeg opprettet bloggen i juni 2010, og hadde i utganspunktet tenkt at det skulle være en blogg om fotball, musikk og øl. Etter min første post, som var en musikkrelatert post skrevet i august 2010, skjedde det ikke mye på bloggen før anledningen bød seg til å anmelde juleølet 2010 der. De to første ølrelaterte postene handlet altså om en særdeles subjektiv kamerattest av 21 juleøl fra Vinmonopolet. Dette kan betraktes som den egentlige starten på bloggen. Etter dette har det gått slag i slag med anmeldelser og ølrelaterte «nyhetsartikler».
2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?
Per dags dato, 13. april 2011, har jeg anmeldt 98 forskjellige øl.
3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Jeg skriver om ølrelaterte ting jeg finner interessant, som jeg kommer over i media, på andre blogger eller lignende.
4. Hva er din favorittøltype?
IPA er uten tvil favoritten. Jeg er også glad i en god stout. Men dette er i grunn litt sesongbasert. IPAer er en vårfavoritt, mens mørkere øl er perkfekt høst og vinter.
5. Favorittbryggeri(er)?
Her er det vanskelig å velge, men BrewDog, Oscar Blues og Ska Brewing er bryggerier jeg setter høyt. Ikke at jeg har smakt alle bryggene fra disse, men tilnærmingen disse har til brygging og øl finner jeg svært tiltalende. Danske Mikkeller er også blant favorittene, men med hans enorme produktivitet er spriket så enormt at man umulig kan like alt. Av norske bryggerier er det vanskelig å kåre en favoritt. Nøgne Ø har jo en solid posisjon og brygger veldig mye godt, men alle de andre mikrobryggeriene følger veldig bra på, så det er helt umulig å kåre en favoritt blant de norske. Jeg elsker rett og slett at det popper opp flere og flere norske mikrobryggerier som virkelig leverer varene.
6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Det var utrolig artig å smake Midtfyns Bryghus Rough Snuff Fisherman Ale. Ølet er kåret til årets danske ølnyhet 2010, og har i etterkant blitt forbudt å brygge ettersom den inneholder tobakksprodukter. Det var også veldig stas da jeg endelig fikk fatt i BrewDog Santapaws, det jeg regner som årets beste juleøl 2010. Syns forøvrig alltid det er knall å smake på nye ølslag, så sånn sett er det mange høydepunkter!
7. Har du noengang helt ut en øl?
Nei, det tror jeg ikke. Men noen har nok vært svært nære, uten å nevne navn…

8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?

Ettersom min egen favorittøltype er IPA, er det fort gjort å anbefale en eller annen IPA. For de som ønsker en litt enklere tilnærming, anbefaler jeg Brooklyn Brewery Lager, eller en (amerikansk) Pale Ale. Disse er fruktige, bitre og har god sødme. I tillegg ser de ikke så farlige ut som de mørkere ølsortene.

1001 øl

1. Når startet du med ølblogging?

Jeg startet i mai 2010 etter jeg hadde fått boken «1001 Beers you must try before you die» i bursdagsgave. Interessen for øl har jeg hatt lenge, men da jeg fikk boken bestemte jeg meg for å gjøre det til et prosjekt å smake så mange forskjellige øl som mulig. Bloggen ble opprettet for å dokumentere fremgangen i prosjektet, både for meg selv, venner, bekjente og andre interesserte.
2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?
På bloggen har jeg ikke fokusert på å anmelde øl, men jeg har i den siste tiden begynt å legge ut flere enkeltanmeldelser. Totalt har jeg smakt på og gitt karakter til 240 forskjellige øl, men jeg har ikke skrevet en full anmeldelse av alle. Fremover vil jeg legge ut flere anmeldelser, både av øl jeg har smakt på tidligere i tillegg til fortløpende anmeldelser av nye øl.
3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Ja, bloggen ble i hovedsak opprettet for å dokumentere fremgangen mot målet om å smake 1001 forskjellige øl. Etter hvert som interessen for bloggen, samt min egen ølinteresse, har vokst, har bloggen gradvis utviklet seg. For tiden jobber jeg med flere ideer for å utvikle bloggen videre.
4. Hva er din favorittøltype?
Det blir helt klart India Pale Ale. Det er kanskje et litt kjedelig svar, men det er den stilarten jeg synes gir de beste smaksopplevelsene. Jeg har også sansen for belgisk ale, men her er det mye mer varierende kvalitet. Av de mørkere typene liker jeg stout best, men for min del er det fortsatt ikke noe som slår de lysere variantene.
5. Favorittbryggeri(er)?
Av de norske blir det Nøgne Ø, men jeg har også sansen for Haandbryggeriet. Jeg liker ølet til Nøgne Ø best, men jeg synes Haandbryggeriet lager mer nyskapende øl. Av de utenlandske er det vanskeligere å velge. Founders er en av favorittene. Jeg liker også ølet til Southern Tier. Generelt er det mange av de amerikanske håndverksbryggeriene som lager utsøkt øl. Danske Mikkeller og skotske BrewDog må selvfølgelig også nevnes.
6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Det har vært mange gode ølopplevelser opp gjennom årene. Å smake på andreutgaven av Nøgne Øs Dark Horizon på Mat og ølfestivalen i fjor sommer var helt klart et minneverdig øyeblikk. Det samme da jeg smake pilsen fra samme bryggeri på gjestebryggepuben i Arendal. En av de bedre ølopplevelsene var da jeg drakk Tripel van de Garre på den lille, og godt skjulte, puben De Garre i Brügge. Stemningen, stedet og ølet sto alt til terningkast 6.
7. Har du noengang helt ut en øl?
Ja, og jeg har også gått fra øl. Den siste var Rise Premium IPA, som bare er en dørgende kjedelig IPA.
8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Et vanskelig spørsmål. Å anbefale øl er en balansekunst, spesielt hvis man skal anbefale øl til en som vanligvis kun drikker norsk pilsner. Et øl jeg ofte har anbefalt er Nøgne Øs Saison. Det er lyst, sommerlig og lettdrikkelig, men har samtidig mye smak og fylde. Slik sett er det et øl som kan være en god inngangsbillett til de mer smaksrike ølene. Proper Job IPA er også et øl jeg fort kan anbefale til andre. Den er ikke like intens som enkelte IPAer kan være, samtidig som det er et smaksrikt og godt øl. Det er også et øl som kan være en fin introduksjon til IPA-stilarten. Andre øl som kan fungere som en første anbefaling er Lucky Jack fra Lervig, Nøgne Ø Havrestout og Rouge Juniper Pale Ale. Til syvende og sist vil anbefalingen uansett avhenge av preferansene til den personen ølet skal anbefales til.
1. Når startet du med ølblogging?
Jeg startet ølbloggen 12  juli, egentlig for å dokumentere min ekspedisjon inn i hjemmebryggerverdenen. Det ene har ført til det andre, og nå er det en blogg som omhandler ølnyheter, øltester, hjemmebrygging osv osv. Har blogget siden 2004, da jeg bla hadde en vinblogg.
2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?
Min blogg handler primært ikke om å anmelde øl, men å skrive og informere om øl. Når det er sagt, har jeg registrert 248 øl på ratebeer (http://www.ratebeer.com/user/114466/)

3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Ja, som nevnt over, handler bloggen min ikke primært om anmeldelser. Nyheter, anbefalinger, anmeldelser, hjemmebrygging er noen av tingene du finner på min blogg.

 4. Hva er din favorittøltype?
Jeg er veldig stemmnings menneske, og velger gjerne mitt øl deretter også.
Så det kommer helt ann på, men faller mye tilbake på Pale Ale, Abbey Triple og IPA.
Men er altetende

5. Favorittbryggeri(er)?
Det er umulig å si. Jeg setter stor pris på Nøgne Ø og Haandbryggeriet og deres «pioneerjobb» i Norge, som baner vei for Ægir, Kinn Bryggeri og andre norske håndverksbryggerier. Aass lager solide lagerøl, Mikkeller er jo mildt sagt produktive på eksperimentelle øl. Cantillon lager fantastiske surøl, sammens med Boon. BrewDog har jo også kommet inn som en rakett i det norske markedet, i tillegg til «mitt» Midtfyns som har vunnet Årets Danske ølnyhed 3 av 4 år.
Som jeg sier, det er ikke mulig å finne noen som lager bedre øl enn andre. De er alle gode, på sine ting og det er jo slik vi vil ha det. Alt skal ikke være Carlsberg 😉

6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Vinmonopolets øllansering i januar i 2010 var det som virkelig åpnet mine øyne, da de lanserte 25 nye øl. På den tiden jobbet jeg på Vinmonopolet og fikk smake på alt, og fra da var jeg ølansvarlig på alle Vinmonopolene som jeg har jobbet på.

7. Har du noengang helt ut en øl?
Ja, har hatt noe hjemmelaget øl som har vært infisert, det er ikke noe å drikke.
Men når sant skal sies, har jeg ikke et religiøst forhold til øl; Smaker det ikke godt, så trengs det ikke drikkes opp.
Det står jo tross alt ikke om liv 🙂

 8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Jeg bruker å anbefale en Pale Ale. Dette er naturlige alternativer av ale i forhold til lager.
Haandbryggeriets Pale Ale er min personlige favoritt, alternativet kan være «min» Sierra Nevada Pale Ale.
Gode alternativer kan være fruktige wit, eller også den leskende saison.
Mikkellers Just Not Another Wit er ikke så lett å få tak i, men fantastisk god. Nøgne Ø sin Saison er i min bok den beste i Norge.

StoreMys Lille Ølblogg

1. Når startet du med ølblogging?

22. desember 2011 og er dermed temmelig fersk. Jeg begynte fordi jeg stadig tok meg selv i å utfordere meg selv når det gjalt øl og følte behov for å notere litt systematisk. Når jeg gjør dette på en blogg får jeg samtidig tilbakemeldinger og tips og i tillegg har jeg knyttet nye spennende kontakter rundt omkring i landet. Tempoet vil nok gå litt ned når jeg har testet meg gjennom store deler av utvalget i dagligvarebutikene.

2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?

I skrivende stund er ca. 130 lagt ut. Et raskt overslag gir da ca. 1 øl per dag. En skulle da tro at jeg har havnet helt på kjøret, men så ille er det ikke for jeg har lagt om vanene temmelig radikalt. Der jeg før kjøpte en sekspakning med øl kjøper jeg nå 6 forskjellige og der jeg før kjøpte et par flasker vin tilhelgen kjøper jeg nå tre-fire øl på polet. I tillegg er jeg blitt langt mer kontinental i forbuket og tar like gjerne en øl på en tirsdag som to på en fredag.

3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?

Til nå har det blitt mest ølanmeldelser, men også litt andre ting som vurdering av min egen ”galskap” når det gjelder øl, betraktninger om hva som skjer i ølverden og ikke minst aprilsnarren som flere ølbloggere gikk sammen om. Dette er for øvrig et område jeg har tanker om å forbedre meg på. Litt mer om utesteder i Bergen håper jeg å få gjort og ettersom sommerferien blir i England vil jeg prøve å kombinere reiseskildring og ølanmeldelser. Forhåpentlig kan begge deler bli til inspirasjon for andre.

4. Hva er din favorittøltype?

Det avhenger selvfølgelig av settingen, men skal jeg plukke ut de jeg setter høyest i øyeblikket blir det nok Porter og IPA, men litt av gleden med denne hobbyen er de positive overraskelsene en kan få når en tester en øl en har lave forventinger til. Eksempel på dette er Southern Tier Big Red (Red Ale), som gikk rett inn på ti på topp da den ble testet.
http://storemy.wordpress.com/2011/03/21/southern-tier-big-red/

5. Favorittbryggeri(er)?

Nøgne Ø kommer nok langt opp her tett fulgt av Southern Tier og BrewDog. Den siste mye på grunn av butikkølene som både min kone og jeg nå konsekvent velger fremfor industripils. I tillegg skjer det mye spennende i Flåm hos Evan på Ægir. Men jeg er generelt mer opptatt av hvordan hvert enkelt øl smaker enn hvor det er brygget. Selvfølelig kan en finne gjennomførte tanker og stratergier fra enkelte bryggerier, men om en beveger seg hele veien fra Pale Ale og Lager til Imperial Porter blir disse ofte minder avgjørende enn øltypen i seg selv.

6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Her har jeg ingen enkeltsituasjon som skiller seg veldig ut, men et partre av mine gode opplevelser kan nevnes.
Omvisning på Nøgne Ø, med smaking, før jeg ble tatt av galskapen var en opplevelse som sterkt medvirket til at det ble ølsmaker og blogger av meg.
Første gang Johnny på Henrik serverte meg en Nøgne Ø Porter var en nesten like stor vekker og i tillegg har vi noen opplevelser der en får langt mer enn forventet, som den jeg nevnte med Big Red.


7. Har du noengang helt ut en øl?
Ja, jeg avsluttet aldri Duvelen jeg testet i vinter. No som nok sjokkerer en del andre ølhunder, ettersom dette er et øl det nesten er vedtatt at som liker ”skikkelig” øl skal like.

http://storemy.wordpress.com/2011/03/14/duvel/


8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?

Pilsdrikkere bør etter min mening begynne med India Pale Ale (IPA), eller rett og slett Pale Ale om de vil utvide sin horisont. Da gjerne Ægirs IPA som ikke er av de mest overveldende og i tillegg er svært godt ballansert.

Jeg hadde et par fingre med i valget av sted for ”lønningspils” for jobben og vi tar derfor denne på Henrik Øl og Vinstove. Der prøver jeg på en passe høflig måte å trekke kollegaene over mot IPA og nå er de ikke i tvil om hva de skal ha når de kommer inn døren.

For vindrikkere, som ikke er så glad i pils, vil jeg imidlertid anbefale å begynne med noe mørkere og tyngre. Gjerne en Porter.

Husk å trykke «Liker» på Norske ølbloggere på Facebook!

Handlinger

Informasjon

Ett svar

12 06 2011
Fratelli Vogadori

Our wines are also avaible in Norway Vinmonopolet http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/sok?query=vogadori

follow us on facebook :
http://www.facebook.com/#!/fratelli.vogadori

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: