Det norske ølbloggermiljøet har vokst seg stort det siste året. Det finnes nå et titalls bloggere som skriver om øl. Mange av dem skriver på engelsk, slik som f.eks. Beer Sagas, Knut Albert, Larsblog og Die by the beer.
Noen av oss har «organisert» oss under navnet Norske ølbloggere og samarbeider om idéer, tips og Spesielt var det mange som la merke til oss da vi kjørte en felles aprilspøk, tidligere i år.
Utenfor Norske ølbloggere finnes det også en håndfull som blogger om øl på norsk: Ølhjørnet, Ølklubben, Det Gyldne Øls Kommandørskab, kvitre.no og Pondus. Kjenner du til flere, er det bare å bruke kommentarfeltet under.
Kjempetorskens ØL-blogg har tatt for seg de 5 øvrige medlemmene i «Norske øl-bloggere» for å lage en liten presentasjon.
Per dags dato, 13. april 2011, har jeg anmeldt 98 forskjellige øl.
Jeg skriver om ølrelaterte ting jeg finner interessant, som jeg kommer over i media, på andre blogger eller lignende.
8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Ettersom min egen favorittøltype er IPA, er det fort gjort å anbefale en eller annen IPA. For de som ønsker en litt enklere tilnærming, anbefaler jeg Brooklyn Brewery Lager, eller en (amerikansk) Pale Ale. Disse er fruktige, bitre og har god sødme. I tillegg ser de ikke så farlige ut som de mørkere ølsortene.
1. Når startet du med ølblogging?
Jeg startet ølbloggen 12 juli, egentlig for å dokumentere min ekspedisjon inn i hjemmebryggerverdenen. Det ene har ført til det andre, og nå er det en blogg som omhandler ølnyheter, øltester, hjemmebrygging osv osv. Har blogget siden 2004, da jeg bla hadde en vinblogg.
Min blogg handler primært ikke om å anmelde øl, men å skrive og informere om øl. Når det er sagt, har jeg registrert 248 øl på ratebeer (http://www.ratebeer.com/user/114466/)
3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Ja, som nevnt over, handler bloggen min ikke primært om anmeldelser. Nyheter, anbefalinger, anmeldelser, hjemmebrygging er noen av tingene du finner på min blogg.
4. Hva er din favorittøltype?
Jeg er veldig stemmnings menneske, og velger gjerne mitt øl deretter også.
Så det kommer helt ann på, men faller mye tilbake på Pale Ale, Abbey Triple og IPA.
Men er altetende
5. Favorittbryggeri(er)?
Det er umulig å si. Jeg setter stor pris på Nøgne Ø og Haandbryggeriet og deres «pioneerjobb» i Norge, som baner vei for Ægir, Kinn Bryggeri og andre norske håndverksbryggerier. Aass lager solide lagerøl, Mikkeller er jo mildt sagt produktive på eksperimentelle øl. Cantillon lager fantastiske surøl, sammens med Boon. BrewDog har jo også kommet inn som en rakett i det norske markedet, i tillegg til «mitt» Midtfyns som har vunnet Årets Danske ølnyhed 3 av 4 år.
Som jeg sier, det er ikke mulig å finne noen som lager bedre øl enn andre. De er alle gode, på sine ting og det er jo slik vi vil ha det. Alt skal ikke være Carlsberg 😉
6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Vinmonopolets øllansering i januar i 2010 var det som virkelig åpnet mine øyne, da de lanserte 25 nye øl. På den tiden jobbet jeg på Vinmonopolet og fikk smake på alt, og fra da var jeg ølansvarlig på alle Vinmonopolene som jeg har jobbet på.
7. Har du noengang helt ut en øl?
Ja, har hatt noe hjemmelaget øl som har vært infisert, det er ikke noe å drikke.
Men når sant skal sies, har jeg ikke et religiøst forhold til øl; Smaker det ikke godt, så trengs det ikke drikkes opp.
Det står jo tross alt ikke om liv 🙂
8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Jeg bruker å anbefale en Pale Ale. Dette er naturlige alternativer av ale i forhold til lager.
Haandbryggeriets Pale Ale er min personlige favoritt, alternativet kan være «min» Sierra Nevada Pale Ale.
Gode alternativer kan være fruktige wit, eller også den leskende saison.
Mikkellers Just Not Another Wit er ikke så lett å få tak i, men fantastisk god. Nøgne Ø sin Saison er i min bok den beste i Norge.
1. Når startet du med ølblogging?
22. desember 2011 og er dermed temmelig fersk. Jeg begynte fordi jeg stadig tok meg selv i å utfordere meg selv når det gjalt øl og følte behov for å notere litt systematisk. Når jeg gjør dette på en blogg får jeg samtidig tilbakemeldinger og tips og i tillegg har jeg knyttet nye spennende kontakter rundt omkring i landet. Tempoet vil nok gå litt ned når jeg har testet meg gjennom store deler av utvalget i dagligvarebutikene.
2. Hvor mange øl har du anmeldt hittil?
I skrivende stund er ca. 130 lagt ut. Et raskt overslag gir da ca. 1 øl per dag. En skulle da tro at jeg har havnet helt på kjøret, men så ille er det ikke for jeg har lagt om vanene temmelig radikalt. Der jeg før kjøpte en sekspakning med øl kjøper jeg nå 6 forskjellige og der jeg før kjøpte et par flasker vin tilhelgen kjøper jeg nå tre-fire øl på polet. I tillegg er jeg blitt langt mer kontinental i forbuket og tar like gjerne en øl på en tirsdag som to på en fredag.
3. Skriver du om annet enn ølanmeldelser?
Til nå har det blitt mest ølanmeldelser, men også litt andre ting som vurdering av min egen ”galskap” når det gjelder øl, betraktninger om hva som skjer i ølverden og ikke minst aprilsnarren som flere ølbloggere gikk sammen om. Dette er for øvrig et område jeg har tanker om å forbedre meg på. Litt mer om utesteder i Bergen håper jeg å få gjort og ettersom sommerferien blir i England vil jeg prøve å kombinere reiseskildring og ølanmeldelser. Forhåpentlig kan begge deler bli til inspirasjon for andre.
4. Hva er din favorittøltype?
Det avhenger selvfølgelig av settingen, men skal jeg plukke ut de jeg setter høyest i øyeblikket blir det nok Porter og IPA, men litt av gleden med denne hobbyen er de positive overraskelsene en kan få når en tester en øl en har lave forventinger til. Eksempel på dette er Southern Tier Big Red (Red Ale), som gikk rett inn på ti på topp da den ble testet.
http://storemy.wordpress.com/2011/03/21/southern-tier-big-red/
5. Favorittbryggeri(er)?
Nøgne Ø kommer nok langt opp her tett fulgt av Southern Tier og BrewDog. Den siste mye på grunn av butikkølene som både min kone og jeg nå konsekvent velger fremfor industripils. I tillegg skjer det mye spennende i Flåm hos Evan på Ægir. Men jeg er generelt mer opptatt av hvordan hvert enkelt øl smaker enn hvor det er brygget. Selvfølelig kan en finne gjennomførte tanker og stratergier fra enkelte bryggerier, men om en beveger seg hele veien fra Pale Ale og Lager til Imperial Porter blir disse ofte minder avgjørende enn øltypen i seg selv.
6. Hva er din beste ølopplevelse/situasjon?
Her har jeg ingen enkeltsituasjon som skiller seg veldig ut, men et partre av mine gode opplevelser kan nevnes.
Omvisning på Nøgne Ø, med smaking, før jeg ble tatt av galskapen var en opplevelse som sterkt medvirket til at det ble ølsmaker og blogger av meg.
Første gang Johnny på Henrik serverte meg en Nøgne Ø Porter var en nesten like stor vekker og i tillegg har vi noen opplevelser der en får langt mer enn forventet, som den jeg nevnte med Big Red.
7. Har du noengang helt ut en øl?
Ja, jeg avsluttet aldri Duvelen jeg testet i vinter. No som nok sjokkerer en del andre ølhunder, ettersom dette er et øl det nesten er vedtatt at som liker ”skikkelig” øl skal like.
http://storemy.wordpress.com/2011/03/14/duvel/
8. Hvilken øl anbefaler du til venner som ellers bare drikker pils?
Pilsdrikkere bør etter min mening begynne med India Pale Ale (IPA), eller rett og slett Pale Ale om de vil utvide sin horisont. Da gjerne Ægirs IPA som ikke er av de mest overveldende og i tillegg er svært godt ballansert.
Jeg hadde et par fingre med i valget av sted for ”lønningspils” for jobben og vi tar derfor denne på Henrik Øl og Vinstove. Der prøver jeg på en passe høflig måte å trekke kollegaene over mot IPA og nå er de ikke i tvil om hva de skal ha når de kommer inn døren.
For vindrikkere, som ikke er så glad i pils, vil jeg imidlertid anbefale å begynne med noe mørkere og tyngre. Gjerne en Porter.
Our wines are also avaible in Norway Vinmonopolet http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/sok?query=vogadori
follow us on facebook :
http://www.facebook.com/#!/fratelli.vogadori